Blogger Widgets

2013. december 14., szombat

Közhasznú poszt - Idővonal


A sorozatok idővonala


Már többször írtam ilyen posztokat, de most, A hercegnő megjelenése után ismét aktuális, és több kérdést is kaptam ezzel kapcsolatban. Úgyhogy gondoltam, nem árthat még egy bejegyzés, ami tisztázza a kérdéseket. 

Most nem a sorozatok megjelenési sorrendjéről lesz szó, mert ez teljesen más, mint az Árnyvadász világ kronológiája. 

Ez ezen a képen jól látszik:


A felső sorban azt láthatjátok, az Árnyvadász világban milyen időrendben játszódnak az egyes kötetek, alul pedig azt, hogy milyen sorrendben jelentek, jelennek meg a sorozatok. 

Azt a kérdést, hogy most akkor mi mikor játszódik pontosan, A hercegnő epilógusa vetette fel, teljesen jogosan. 

A könyvek ezekben az években játszódnak:


Innentől lehetnek kisebb A hercegnő SPOILEREK, előre szólok!

Tehát, az Árnyvadászok ideje szerint a legkorábban a Pokoli szerkezetek sorozat játszódik, 1878-ban. (Nem számítva a Bane krónikák novellákat. Azokat ha szeretnétek majd később még ráteszem az idővonalra.) Viszont az utolsó kötet, A hercegnő epilógusa - ahogy azt a nyíl szeretné szemléltetni - 2008-ban játszódik. 
A Pokoli szerkezetek után jön időben a TLH, amely a TID szereplők gyerekeiről szól majd, ez 1903-ban játszódik.
Innen jön egy nagy ugrás, elvileg itt kap majd helyet a Körről szóló képregény, de mivel kiegészítő kötet, jelenleg ez sem szerepel az idővonalon.
A teljes eddig megjelent Végzet ereklyéi sorozat 2007-ben játszódik.
Ezután következik majd a 2012-ben játszódó The Dark Artifices és végül valószínűleg 2015/16 környékén zajlanak majd a The Wicked Powers eseményei.

De ahhoz, hogy kicsit jobban értsük, mi is a helyzet pontosan A hercegnő epilógusával, kicsit menjünk bele jobban a Végzet ereklyéibe! (Ez egyébként szerintem a sorozat leggyengébb pontja, mindjárt meglátjátok, hogy ez a rengeteg esemény félelmetesen rövid idő alatt játszódik.)

Tehát mikor játszódnak az egyes kötetek?

Csontváros: 2007 augusztusa
Hamuváros: 2007 szeptemberének elején kezdődik, néhány nappal (maximum egy héttel) a Csontváros vége után.
Üvegváros: 2007 szeptemberében indulunk, egy héttel a Hamuváros vége után. A könyv kb. 1,5-2 hetet ölel fel, említik, hogy a fák levelei elkezdenek lehullani.
Bukott angyalok városa: Október közepe táján indulunk (fent vannak a Halloween díszítések és Simon említi a hónapot), és október harmadik vagy negyedik hetén ér véget. Azt is említik, hogy Clary kb. 7 hete edz, ebből is lehet következtetni az időre.
Elveszett lelkek városa: A prológus október végén játszódik, az első fejezet két héttel később indul, november második hetén. 

A hercegnő epilógusa 2008-ban játszódik. Nem tudjuk, pontosan mikor, de azt tehát már ennyiből is tudjuk, hogy vagy a Mennyei tűz városa alatt vagy utána játszódik. (Mivel még nem tudjuk, pontosan mennyi időt ölel fel az utolsó TMI kötet, ennél pontosabbat nem tudunk.) Tehát az Elveszett lelkek városához képest A hercegnő epilógusa a "jövőben" játszódik. Ezért lehet az, hogy Zakariás még Zakariás a CoLS-ben, viszont már nem az A hercegnő epilógusában. A CoHF ideje alatt történik vele valami, ami mindent megváltoztat. 

Remélem, ez segített. Terveim szerint megpróbálok majd egy ennél részletesebb idővonalat is készíteni, azon feltüntetem majd a Bane krónikák novellákat is, és hozzávetőleg a Kör képregényt is. De ezzel még megvárom, amíg megjelenik az utolsó Bane krónikák novella is. 

(A két fenti dia a Gutenberg villa Árnyvadászos "előadására" készült.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets