Blogger Widgets

2014. május 17., szombat

A Shakespeare idézetről


Sziasztok!

Az előzetesben ugye egy Rómeó és Júlia idézetet hallhatunk, ami történetesen pont ugyanaz, ami a New Moonban is olvasható. 

Én ugyan még nem kaptam ezzel kapcsolatban kérdést, de más oldalakon már láttam, úgyhogy akkor most írnék erről egy gondolatot. 

A Rómeó és Júlia idézettel kapcsolatban:
Mindenkit emlékeztetnék rá, hogy mivel kezdődött a Végzet ereklyéi sorozat? Emlékeztek rá, hogy maga a Mortal Instruments kifejezés honnan jött?

Ha nem, akkor:

"I have not slept.
Between the acting of a dreadful thing
And the first motion, all the interim is
Like a phantasma, or a hideous dream:
The Genius and the mortal instruments
Are then in council; and the state of man,
Like to a little kingdom, suffers then
The nature of an insurrection."


Kamper Gergely fordításában magyarul:

"Nem aludtam.
Egy rettentő tett megtétele
S az első mozdulat között
Minden olyan, mint egy fantazma vagy
egy förtelmes álom: A Géniusz s a végzet ereklyéi
Tanácsot ülnek; s az ember maga,
Mint egy kis királyság, elszenvedi
Egy lázadás egész történetét."


Ezzel kezdődött a sorozat, a Csontváros legelső idézete. Shakespeare Julius Ceaserjából.

Nem is lehetne ennél kerekebb a sorozat:
Shakespeare idézettel kezdődik és zárul.


(És biztos vagyok benne, hogy a New Moonon és a CoHF-en kívül ezer és egy regényben és filmben előkerült már ez az idézet. Shakespeare talán leghíresebb drámájáról beszélünk, ami témájában elég populáris is, és a szerelmes téma elég sok mindenhez kapcsolódhat. Ráadásul ez abból az egyik legismertebb idézet.)

Érdekességek az előzetesben


Sziasztok!

Összegyűjtöttem néhány érdekességet a könyvelőzetessel kapcsolatban:

Az előzetesben egy Shakespeare idézet található, a Rómeó és Júliából. Ugyanaz az idézet, ami a Twilight sorozatban is volt annak idején. Az idézet nagy eséllyel benne lesz a könyvben is, mert

Az előzetes szövegét Sophie Turner (Sansa a Trónok harcából) mondja. Vagy a könyvből származó részletek, vagy külön felolvasta a könyvelőzetes szövegét is, amikor a hangoskönyvet felvették.

0:16-nál a szemben megjelenő égő szárnyú angyal Sebastian, még az ötödik rész, az Elveszett lelkek városa könyvelőzeteséből. (Emlékeztek, igaz? Porrá égeti a világot meg ilyesmi. :D)

Clary fehér ruhát visel (ami ugye a gyász színe), Sebastian pedig már háttérben leskelődik:


Ez a jelenet valószínűleg ugyanaz:




Az előzetesben láthatjuk a Morgenstern kardot.

Az Insider részlet


Sziasztok!

Még mielőtt az előzetes kijött, a The Insiderben mutattak hozzá egy kis beharangozót, amelyben egy-két dolgot mondtak általánosságban a sorozatról és Cassie is megszólalt.

Elmondják, hogy már több mint 24 millió példányban keltek el a könyvek és adaptáció is készült a Csontvárosból. Illetve Cassie elmondja, amit már tudtunk, hogy hat olyan szereplő fog meghalni, akiket névről is ismerünk.


Megérkezett a CoHF könyvelőzetese!


Sziasztok!

Ééés megérkezett a City of Heavenly Fire, vagyis a Mennyei tűz városa könyvelőzetese!

A feliratot már el is készítettem, ne felejtsétek el bekapcsolni, anélkül nem fog működni. (Kis téglalap az óra és a fogaskerék között.)




Érdekességeket a könyvelőzetesről  ITT olvashattok.

2014. május 16., péntek

Ma érkezik a Mennyei tűz könyvelőzetese!


Sziasztok!

Ma érkezik a Mennyei tűz városának könyvelőzetese! Cassie kiírása alapján new york-i idő szerint este 7 órakor, azaz nálunk holnap hajnali egy órakor, már ha számításaim nem csalnak. Méghozzá a CBS @TheInsider csatornáján.

Kaptunk egy kis bepillantást is egy gif formájában:


A felirat a szokásos:
A vég a kezdet is.

2014. május 15., csütörtök

Ty autista


Sziasztok!

Az ask.fm oldalon már írtam róla, hogy szerintem Ty lesz az, aki autista, és rá is kérdeztem
Cassie-nél Twitteren, de aztán hosszabban válaszolt is a kérdésre Tumblr-en.

Tehát akkor Ty autizmusáról:

Igen, Ty autista. Örülök, hogy észrevettétek, mert ez fontos része a karakterének. A mostohatestvérek autista (mindig problémák akadnak a közösségben, hogy autistának vagy autizmussal élőnek hívjuk őket, úgyhogy én próbálom azt használni, amelyiket ők előnyben részesítik), és részben ennek a kapcsolatnak köszönhetően döntöttem el, hogy fogok írni egy neuroatipikus hősről. Tynak szerető és támogató családja van, de nyilvánvalóan egy olyan társadalomban él, amely intoleráns a különbözőségekkel szemben, és nagyon rossz kapcsolata mindenféle neurotipikus zavarral. Ty az egyik kedvencem és nagyon nagy szerepe lesz a TDA-ban. Azt akartam, hogy egyértelmű legyen, hogy intelligens és tehetséges, és legalább annyira megérdemli a szeretetet, a tiszteletet és az elismerést, mint neurotipikus társai, akár épp küzd valamivel, akár nem, és nagyon remélem, hogy ti is szeretni fogjátok.

Kezdjetek félni!


Sziasztok!

Cassie valakinek válaszolt egy kérdésére Twitteren, és hát, nem volt túl vigasztaló, amit írt:


Látni fogjátok a különbséget aközött, hogy egy szereplő boldogan hal meg idős korában, és aközött, hogy brutálisan megölik élete virágában.

2014. május 14., szerda

Új Lily képek


Sziasztok!

Kaptunk néhány új képet Lilyről, épp edzeni volt 12-én, amikor készültek.

 


2014. május 13., kedd

Milyen sorrend - CoHF és Bane krónikák tükrében


Sziasztok!

Már sokszor írtam róla, hogy milyen sorrendben ajánlom az Árnyvadász könyvek elolvasását, de ma MFKata rádöbbentett, hogy bizonyos okokból újra elő kell vennünk a kérdést. 

Eddig mindig hangsúlyoztam, hogy a két eddigi Árnyvadász sorozat, A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek egymástól függetlenül, valójában tetszőleges sorrendben olvasható. Viszont mindig hangsúlyoztam, hogy az alábbi sorrendet javaslom én is, Cassie is (ami az angol megjelenési sorrend), mert az apró részletek, elrejtett utalások így jönnek ki a legjobban. 

A sorrend tehát:

Csontváros (TMI)
Hamuváros (TMI)
Üvegváros (TMI)
Az angyal (TID)
Bukott angyalok városa (TMI)
A herceg (TID)
Elveszett lelkek városa (TMI)
A hercegnő (TID)
Mennyei tűz városa (TMI)

Eddig tehát a félkövérrel jelölt részek jelentek meg, angolul és magyarul is. Ezeknél a részeknél nem kellett attól tartani, hogy esetleg a két sorozat egyes részei spoileresek lesznek egymásra. 

A rossz hír viszont az, hogy ez mostanáig tartott. A Mennyei tűz városa spoileres lesz a Pokoli szerkezetekre nézve! A hírek szerint felbukkannak olyan szereplők, akik még élnek, illetve emlegetik is őket és a leszármazottaikat. Szóval a Mennyei tűz városa minden létező poént lelő majd, elárulja A hercegnő végét.

Tehát a lényeg:
A HERCEGNŐT MINDENKÉPPEN A MENNYEI TŰZ VÁROSA ELŐTT ÉRDEMES OLVASNI!


És a másik ok, ami miatt megint előkerült a Milyen sorrendben? kérdés, az a Bane krónikák sorozat. 
Már sokszor kérdeztétek tőlem, hogy az mégis hová illik. Nos a válaszom: sehová és mindenhová.
A Bane krónikák Magnus történeteit meséli el az évek során, egymástól függetlenül olvasható novellákban. 

A novellák ilyen szempontból elég vegyesek. Vannak olyanok, amelyek teljesen függetlenek az eredeti Árnyvadász sorozatoktól, maximum egy-egy utalást mulaszthat el az ember.  Ilyen például a Mi történt Peruban? és A szökevény királyné.

Vannak aztán olyanok, amelyek ugyan az Árnyvadász kronológia szempontjából a nagy sorozatok előtt játszódnak, mégis olyan dolgok derülnek ki belőlük, amelyeket lehet, hogy jobb lett volna a regényekből megtudni. Erre jó példa Edmund Herondale története a harmadik Bane novellából. 

Vannak azonban olyan novellák is, amelyek régebbi részekre nézve spoileresek. Ilyen például a Saving Raphael Santiago, ami a Csontvárosra nézve spoileres, a The Last Stand of The New York Institute, ami nem csak a Csontvárosra nézve spoileres, hanem a Pokoli szerkezetek sorozat utolsó részére is. Illetve a What to Buy a Shadowhunter Who Has Everything és a The Course of True Love (and First Dates), ezek szintén a Csontvárosra és a Hamuvárosra nézve lehetnek spoileresek. 

Külön kategóriát képeznek viszont azok a részek, amelyek valamilyen okból még ennél is különlegesebb helyzetben vannak. 
Ezek közül a legnyilvánvalóbb Az éjféli örökös, a negyedik novella. Ez ugyanis határozottan spoileres a Pokoli szerkezetek sorozatra, illetve a TLH sorozatot vezeti fel, így már azok a szereplők is előkerülnek, akik abban lesznek főszereplők.
Szintén különleges a már emlegetett Saving Raphael Santiago, amit érdemes lesz a Mennyei tűz városa előtt olvasni, mert abban lesz egy szál, ami sokkal érthetőbb lesz a novella ismeretében.

Szóval hiába gondolnánk, hogy az Árnyvadász kronológiába illesztve olvashatjuk a Bane krónikákat, ez közel sem ilyen egyszerű. Részemről azt javasolnám ennél is, amit a regényeknél: megjelenési sorrend. Azaz akkor álljatok neki a Bane krónikáknak, ha már olvastátok a teljes Pokoli szerkezetek sorozatot és eljutottatok az Elveszett lelkek városáig A végzet ereklyéiben. Ugyanis ekkor nem ütköztök bele semmilyen spoilerbe és minden egyes kikacsintást meg fogtok érteni, ami a novellák sajátja.

A jó hír azonban az, hogy mivel a novellák teljesen függetlenek egymástól, önállóan olvashatók, ezért akár azt is csinálhatja az ember, hogy nekiáll a sorozatnak, és az olvasásához hangolja, hogy épp melyik részt hagyja ki. Mondjuk ha már olvastátok a Pokoli szerkezetek első két részét és a teljes A végzet ereklyéit, akkor elolvassátok az első három novellát, aztán kihagyjátok a negyediket, mert spoileres A hercegnőre, aztán folytatjátok és kihagyjátok a kilencedik részt is. Aztán elolvassátok A hercegnőt, utána pedig utólag a negyedik és a kilencedik novellát. Simán működőképes így is, maximum apró utalásokat mulaszthattok el.

És igen, az Árnyvadász könyvektől függetlenül is olvasható a Bane krónikák, mindenféle alaptudás nélkül, viszont szerény véleményem szerint úgy nem igazán fogja lekötni az olvasókat. A Bane krónikák ugyanis igazából jutalomjáték a Magnus rajongóknak, azoknak, akik már olvasták a könyveket, ezért minden apró utalásnak, párhuzamnak stb. örülnek. Úgyhogy bár elvben olvasható a Mi történt Peruban? az Árnyvadász regények előtt, én azért nem javaslom.

Szóval én ezt javaslom leginkább:

Csontváros (TMI)
Hamuváros (TMI)
Üvegváros (TMI)
Az angyal (TID)
Bukott angyalok városa (TMI)
A herceg (TID)
Elveszett lelkek városa (TMI)
A hercegnő (TID)
Bane krónikák novellák
Mennyei tűz városa (TMI)

Viszont ha függetlenítjük egymástól a sorozat egyes részeit, bepasszintom azokat, amiket mindenképp valamelyik után ajánlatos olvasni. Azért írom őket pirossal, mert azt jelzi, hogy a listán előttük álló könyveknél ne olvassátok őket hamarabb, de utána tetszőleges, mikor olvassátok. (Épp azért nem szerepel az összes Bane krónikák a listán.)

Csontváros (TMI)
Hamuváros (TMI)
What to Buy a Shadowhunter Who Has Everything
The Course of True Love (and First Dates)
Üvegváros (TMI)
Az angyal (TID)
Bukott angyalok városa (TMI)
A herceg (TID)
Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale 
Elveszett lelkek városa (TMI)
A hercegnő (TID)
Saving Raphael Santiago
The Last Stand of The New York Institute 
Mennyei tűz városa (TMI)

Összességében azért én mégis azt mondanám:
Olvassátok el előbb a regényeket, és csak ezután olvassátok el csemegeként a novellákat. (De ha tehetitek, akkor a Saving Raphael Santiagot iktassátok be a CoHF elé.)

Tudom, hogy ez a poszt megint nagyon bonyolultra sikeredett, de ha valami konkrét kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel és megválaszolom. (A leggyorsabban valószínűleg ask.fm-en.)

Cassie válaszolgatott


Sziasztok!

Cassie megint egy sor kérdésre válaszolt, nem csak a CoHF-fel, hanem az új könyveivel kapcsolatban is.


Mikor lesz elérhető a The Iron Trial ARC (előzetes olvasópéldány) verziója? 
Azt hiszem, június 1-je környékén.

Szeretnék többet megtudni a Magisterium sorozat szereplőiről? Mikor hallhatunk róluk többet? 
A CoHF megjelenése után sokat posztolok majd róla.

Nagyon tetszik a kötelék az ikrek között! (a részletben) 
A keresztgyerekeim ikrek, úgyhogy...

Marknak fontos szerepe lesz a CoHF-ben, úgyhogy onnan jobban megismerhetitek.

Grace szülei meghaltak az automatonok támadásában a CP2-ben.

Vannak a képeslapok és jelenetek között visszatekintések és álmok is.


Megérkezett a prológus részlete!


Sziasztok!

A TMITuesday keretében megkaptuk a prológus részletét, amit Cassie ígért. 



A részletben a Blackthorn gyerekekkel és Emma Carstairsszel ismerkedhetünk meg, akik majd a Dark Artifices sorozat főszereplői lesznek. Ezenkívül tanúi lehetünk, hogy Sebastian megtámadja a Los Angeles-i Intézetet.


Két új CoHF illusztráció


Sziasztok!

TMITuesday van, úgyhogy megérkeztek az úk illusztrációk a Mennyei tűz városához. Mindkettő elég tragikus, kezdhetünk félni.

Az első képen Maia és Jordan felmérik, hogy mi maradt valamilyen csata után, a másik képen pedig Sebastian és Jace néznek szembe egymással egy havas tájon. Itt jegyezném meg, nem úgy tűnik, hogy Jace áll nyerésre...



Ma olvashatjuk a prológus felét!


Sziasztok!

Cassie tegnap elárulta, hogy mi (is) lesz a mai meglepetés a TMITuesdayben!

Azt a kérdést kapta ugyanis, hogy ki az első szereplő, akit megemlít a Mennyei tűz városában. 

Cassie pedig egyszerűen azt válaszolta, hogy holnap (ami már ma van :D) megkapjuk a választ, mivel olvashatjuk a prológus felét!

2014. május 12., hétfő

Újabb virágos kártyák


Sziasztok!

Megint újabb virágos kártyákat kaptunk Cassandra Jeantől és Cassie-től, ezúttal az Alvilágiakról:





És akkor a virágok:

Raphael: Hunyor - keserű emlékek
Magnus: Makk - halhatatlanság
A tündérek királynője: Vadrózsa - élvezet és fájdalom
Luke: Sisakvirág (farkasölőfű) - lovag

Már Jace-t is láthatjuk!


Sziasztok!

Ugyan még nem jött el a következő kedd, így hivatalosan nem kaptuk meg a belső borítóról az utolsó képet, azaz Jace-t, de Amerikában a Barnes and Noble könyvesboltokban már kikerült a City of Heavenly Fire reklámja, és ezen Jace szerepel! Ezen számolnak vissza a megjelenésig:



2014. május 11., vasárnap

Jamie és Godfrey közös képen


Sziasztok!

Biztosan emlékeztek még rá, hogy Jamie Hongkongban járt, és találkozott Godfrey-val is. Nos, most egy újabb közös fotót is kaptunk, amely a Hong Kong Tatlerben jelent meg. 



Cassie válaszolt


Sziasztok!

Cassie válaszolt megint két rajongói kérdésre:

Ez furcsa kérdés lehet, és nem tudom, hogy egyáltalán megválaszolhatod-e, de nem bírom ki, hogy ne kérdezzem meg. Mind tudjuk, hogy a parabataiok közötti kapcsolat tiltott, de azért én kíváncsi vagyok, mi van, ha két parabatainak gyereke születik? Mi történne a gyerekkel, a parabataiokat megfosztanák a jeleiktől? És ha igen, akkor a gyerek velük élne mondénként vagy később dönthetne róla, hogy Árnyvadász akar-e lenni vagy nem? Mert a gyerekben megmarad a nephilim vér, igaz?

Igen, két parabatai gyermeke Árnyvadász lenne. 
A két parabatait kétségtelenül megbüntetnék, mert nem lehettek volna ilyen kapcsolatban. Ahogy a Kódex mondja:
Az egyetlen kötelék, ami tiltott két parabatai között, az a romantikus kötelék. Az összekötött párnak őriznie kell a harcostársak kötelékének becsületét, és nem hagyhatják, hogy olyan földi szerelemmé váljon, amit Erósznak hívunk. A késő középkorban az Árnyvadász trubadúrok többször énekeltek ilyen tiltott szerelemről, amelyek tragédiákkal végződtek. A figyelmeztetés pedig nem csak a szívfájdalom és az árulás miatt fontos, hanem mágikus katasztrófákhoz is vezethet, amiket nem lehet meggátolni, ha a parabataiok szerelembe esnek."
De ez minden. Különösen a Dark Artifices foglalkozik majd a parabatai kötelékkel és az ehhez kapcsolódó törvényekkel, a legjobb, ha megvárjuk azokat a könyveket ezzel a kérdéssel. Egyelőre nem kaptunk választ, mert még nem kerültek elő, de sokkal jobb, ha a válaszok a könyvekből derülnek ki - mint például Silas és Eloisa tragikus története a Pokoli szerkezetekben.


Engem az Árnyvadászok és Alvilágiak közötti esküvő érdekelne. Azt írtad, hogy ha gyerekeik vannak, akkor azok Árnyvadászok lesznek, mert az a domináns gén. De kíváncsi lennék, hogy volt-e valaha olyan eset, hogy a gyerek a recesszív Alvilági gént kapta. Mint ahogy például a zöld/kék szem is recesszív, a barna pedig domináns. Néha előfordul, hogy az emberek a recesszív gént kapják meg a domináns helyett, szóval volt olyan, hogy egy gyerek Alvilági gént kapott?

Nos, mi itt varázslattal küzdünk, nem pedig csak genetikával! Az Árnyvadászok gyerekei Árnyvavdászok. Egyik sem lehet Alvilági. Bár Mark és Helen Blackthornnál látjuk, akiknek ugye az egyik szülője tündér, hogy hordozzák a tündér örökségük néhány jegyét is: hegyes fül stb. Ettől még Árnyvadászok, és ha gyerekeik lesznek, akkor a tündér vér elég hamar elfogy.
Will és Tessa gyerekei is Árnyvadászok, de ahogy majd a The Last Hoursben, mindkettőjüknek van valamilyen különleges képességük, amit Tessától örököltek. De ez is elhalványul a Herondale családban idővel. 
Ha az Árnyvadászok elhagyják a Klávét és Árnyvadász gyerekeik lesznek - mint Will szülei esetében -, ha ők nem tudják, hogy Árnyvadászok, akkor teljesen hétköznapi életük lehet a mondénok között (mint Tessa anyjának). Ez valamiféle külön világot teremt az Elveszett Árnyvadászoknak, amiről majd még lesz szó a Dark Artificesben. 

Új Lily képek


Sziasztok!

Lilyről is érkezett néhány kép:






 


Új Jamie képek


Sziasztok!

Egy sor új képet kaptunk Jamie-ről, az egyiken például az öccsével is láthatjuk a stúdióban.

Illetve egy rajongóval is készültek közös fotók, @kristensrunes-szal, aki azt mondta, hogy Jamie-ék nagyon kedves voltak, megálltak beszélgetni velük és még viccelődtek is. 








Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets