Blogger Widgets

2015. augusztus 29., szombat

Shadowhunters srácok a kulisszák mögött


Sziasztok!

Kaptunk egy kulisszák mögötti képet a srácokkal:


A poszter folytatása


Sziasztok!

Újabb részletet kaptunk a poszterből, ezúttal a Pokoli szerkezetek szereplőkkel. Will a harcos, Jem a muzsikus, Tessa pedig a megmentő. 

Cassie azt írta, ezek a poszterek Amerikában ingyenesek lesznek - a dedikálásokon és bizonyos könyvesboltokban lehet majd beszerezni őket.


Új Kat fotók


Sziasztok!

Kaptunk két új fotót Katről, Lise Varrette-től:



Ilyenek lesznek a vérfarkasok?


Sziasztok!

Felkerült az internetre egy kép, ami szerint "vérfarkas a forgatáson"
Mit szóltok?

Forrás


Interjú és részlet a Bitter of Tongue hangoskönyv kapcsán


Sziasztok!

Kaptunk egy részletet a legújabb hangoskönyvből, a Bitter of Tongue-ból! És ha ez még nem lenne elég, egy rövid interjú is készült Torrance Coombsszal, a felolvasóval, aki többek között arról is mesél, mit szeret legjobban Simonban. (Azoknak, akik nem tudnak angolul: az átalakulását, hogy egyik pillanatban még egy vicces srác, aztán előkerül a komoly oldala is.)





Amiért rettegek és amiért haragszom


Már tegnap terveztem véleményes posztot írni a Shadowhunters sorozat kapcsán - mondhatni a betelt a pohár jegyében -, de aztán nem tettem. Azóta viszont még ráadásul záporoztak a negatív vélemények kapcsán a full-lelkes rajongóktól a "de gonosz vagy" és a "miért kell ilyen pesszimistának lenni" felkiáltások, és ez győzött meg végleg arról, hogy írnom kell. 

Első körben szeretnék néhány dolgot tisztázni. Rajongó vagyok. Sok mindennek vagyok a rajongója, nem csupán az Árnyvadászok világának, így mondhatni, végigkísértem már pár nagy sikert és pár nagy bukást. Végigkövettem a Harry Potter filmeket, a Twilight filmeket, még a szereposztás előtt olvastam a Hunger Games könyveket, így annak a sikerét. Mögöttem van már A beavatott félig-meddig, a Csillagainkban a hiba, Az emlékek őre, A burok, a Vámpírakadémia, A hetedik fiú és még jó hosszan sorolhatnám, hogy mennyi adaptáció. 

Két dolgot szeretnék tisztázni. Az egyik az, hogy mit vállalok azzal, hogy rajongó vagyok. Miért lettem rajongó, kicsit konkrétabban miért lettem az Árnyvadász világ rajongója? Szeretem a világot, szeretem a karaktereket, szeretem a kapcsolatokat, a történenetet, a humort... Egyszerűen szeretem a könyveket. Viszont valamit szeretnék leszögezni: attól, hogy rajongó vagyok, attól még nem teszem le az agyam a küszöbön, és nem kell bólogatós kutyaként bólintanom mindenre. Rajongóként is gondolhatom azt, hogy az első három TMI sokkal jobb volt, és hogy a negyedik rész gyengécske lett. Rajongóként is gondolhatom azt, hogy Cassie mintha félne ölni... Egyszóval rajongóként is lehet VÉLEMÉNYEM. És az lehet pozitív és negatív is, mikor épp miről van szó. És itt még csak a könyvekről beszéltem. 

És akkor térjünk rá az adaptáció kérdésére! Igen, igen, az adaptálás változtatásokkal jár, ahogy ezzel már unalomig dobálóznak azok, akik mindennel egyetértenek. És őszintén? Örülök, ha nekik tetszik a dolog, még ha a magam részéről kicsit értetlenül állok is a dolgok előtt. Ahogy az előbb hangsúlyoztam, rajongó vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeim, nincsen saját véleményem - nem teszem le a szívem és az agyam a küszöbön. Ergó jogom van ahhoz, hogy valamire egyszerűen azt mondjam: Gyerekek, ez hülyeség! Miért kell? 

Ahogy már írtam, számtalan adaptációt végigkövettem már az évek során. És tudjátok, mi a jellemző? Azok a filmek lettek sikeresek, amik hűségesek az alapjaikhoz. Persze, történnek változtatások, ez egyértelmű. Hiszen a film és a könyv teljesen más médium, ráadásul egy film jobbára 1,5-2 óra, ebbe pedig nyilvánvalóan nem fér bele minden részlet. Viszont a jó adaptációk, a sikeres adaptációk elégedettséggel töltik el a könyv olvasóit is, egyszerűen azért, mert hűek hozzá és képesek megragadni a világot, a karaktereket pont azért, amiért már előtte szerethetőek voltak. Megőrzik a sztori lelkét. 

Számtalan olyan adaptáció van, aminél erről megfeledkeztek. Vagy túl sok dolgot változtattak meg, vagy ha nem a sztoriba és a karakterekbe, akkor a lelkébe tiportak bele. Jó példa a Vámpírakadémia - hiába követi a sztorit nagyjából, hiába ugyanazok kb. a karakterek, mint a könyvben, mindezt sikerült az eredeti szellemiségnek teljesen ellentmondó tinigimis vázra felhúzni - meg is bukott a film, csúnyán. Vagy ha már a Csontváros adaptációjáról beszélünk, vegyük a Csontváros filmet! Mire volt a legtöbb panasz a rajongók részéről? Természetesen az indokolatlan változtatásokra. És tenném hozzá, mit nem értettek azok, akik nem ismerték a könyveket? A film második felét, mert semmi értelme nem volt...

Nyilvánvalóan változtatni kell dolgokon, ez az adaptáció természete. De változtatás és változtatás között is van különbség. Van indokolt és megindokolhatatlan. Van, amivel a hardcore rajongó is meg tud küzdeni, és van, ami minden határon túlmegy. És talán még ebből is le tud mindenki nyelni egyet-kettőt, de tömegesen nem. 

Illetve még egy gondolat, amit fontosnak tartok megjegyezni: egy film esetében 1,5-2 órával dolgoznak, így általában ezért maradnak ki részek, sűríteni kell az eseményeket, leegyszerűsíteni stb. Egy sorozat esetében ezeket kibontani több idő van, jó példa a Trónok harca. 

És akkor most jöjjön a Shadowhunters, és a problémám a sorozattal. 

Nagyon sokáig hallgattam, vártam - úgyhogy aki pesszimistát kiált, annak üzenem: nem pesszimista vagyok, pusztán realista. És még csak nem is mondom, hogy rossz a sorozat - annyit mondok, hogy azok a változtatások, amiket eddig láttunk, felháborítóak és kiakasztóak. Számomra mindenképp.

Azt, hogy a szereposztás sokszor teljesen máshogy is elsülhet, mint először gondoltam, bizonyított. Így bizonyos határokon belül nem nagyon szoktam a szereposztások miatt háborogni. Pont a Csontváros volt ilyen szempontból számomra az egyik nagy lecke. Nagyon ki voltam akadva, amikor Jamie lett Jace, és nagyon nem tudtam hova tenni, amikor Robert Sheehan lett Simon, és mindkettőt imádtam. 

Amikor a sorozat szereposztása elkezdődött, nem is nagyon háborogtam. Nyilván meg kell őket szokni, főleg hogy egyszer már megszoktunk másokat. Ehhez idő kell, meg az, hogy teljes harci díszben lássuk őket. 

Az első félelmeim mégis a szereposztással kezdődtek. Ugyanis még mindig nem értem, miért volt szükséges sok szereplő rasszán módosítani. Semmi bajom nincs Isaiah-val, szerintem rám aztán nagyon nehéz rasszistát is kiáltani, viszont egyszerűen értetlenül állok előtte. És míg lenyeltem a békát, és szépen lassan hozzászoktam, már ez is intő jel volt ahhoz, hogy a készítők igen szabadon kezelik az alapanyagot. 

És aztán  sorban jöttek a hírek: a Csontváros adaptációjában feltűnik Meliorn és Camille, akiknek pedig semmi keresnivalója nem lenne ott a sztori elején. Továbbmegyek, újabb szereplőből lett színesbőrű karakter, és ez számomra még fájóbb volt, mint Luke esetében. Luke a belefér kategória, mert legalább semmi nem indokolja, miért ne lehetne... De Camille! Emberek, Camille karakterének története van, és bármilyen meglepő lehet ez mai szemmel, az ő történetének szempontjából igenis fontos, hogy porcelánfehér bőre van és szőke. Picit tekintsünk vissza a történelemben! Camille francia nemeskisasszony - és mint ilyen, nem lehet színesbőrű. Ez ennyire egyszerű. Egy ilyen szimplának látszó döntéssel kétféle irányba vezethet a karakter útja: vagy elveszíti az eredeti háttértörténetét vagy megtartják, viszont akkor teljesen elveszíti a történelmi hitelét. 

Mind a Lightwood szülők, mint Max feltűnik már az első évadban? Hát, oké, legyen, ez még belefér. Nem nagy változtatás, ráadásul ez még pont olyan, amit meg tudnak indokolni. Furcsa is lenne, ha egy teljes évadon keresztül szülők nélkül futkosnának a fiatalok, a sorozatban idő is van bemutatni őket, és legalább érzelmileg jobban fogunk majd kötődni Maxhez, mint a könyvben, így később jobban fog fájni... Na, ez még egy indokolható változtatás. 

Aztán sorban jöttek az apróságok: a szereplők mind idősebbek (még ez is indokolható egyébként), Madame Dorothea nincs, illetve teljesen más funkciója van, mint volt. Simonnak barátnője van, Valentine Csernobilban lakik, Magnusé a Pandemonium, Valentine új csatlósokat kapott, Luke zsaru és természetfeletti ügyekben nyomoz, és behozták mellé Vargas kapitányt (és ez most tényleg pesszimizmus, de meglepődnék, ha nem azért lenne nő, mert valami szerelmi háromszöget akarnak ide), Hodge a csendes, őszülő, könyvtáros fickó helyett egy kigyúrt szexisten, Alecnek menyasszonya van, Michael Wayland él...

Érzitek itt a mintát? Ugyanis lehet nekem arról beszélni, hogy elkerülhetetlen, apró változtatások - de ezek nem azok, főleg nem ebben a mennyiségben.

És akkor ezt még spékeljük meg azzal, hogy egy csomó jelenetben, amiket eddig láttunk, Izzy ruhatára... hogy is fogalmazzunk, kb. olyan, mintha a Micsoda nő rosszabbik oldaláról szalajtották volna. Néha még Claryé is...

Őszintén mondom: én tényleg örültem, amikor kiderült, hogy sorozat lesz, bár megvoltak a magam félelmei. És megint csak őszintén: a félelmeim valóra válni látszanak. 

Rajongó vagyok - a sorozat, a történet, a karakterek, a könyvek rajongója! És amikor az általam szeretett sztorit tapossák két lábbal, akkor igenis felhatalmazva érzem magam arra, hogy legalább kimondjam, ha valami nem tetszik. Ugyanis a rajongás nem párosul kötelező full-optimizmussal, nem kell kútba ugranom, ha épp arról van szó. Rajongóként is lehet negatív véleményem, és ezt tartom. 

És azt is tartom, hogy ami miatt sok rajongó panaszkodik, hogy kettészakadt a rajongótábor - ez nem csak a mi "pesszimizmusunk" eredménye. Ez annak az eredménye, hogy akinek tetszik, az rögtön pesszimizmusként könyveli el, és háborog, és tücsköt-békát kiált. Miközben ez csak véleménynyilvánítás - és most épp eltér a véleményünk. Mert nekem most konkrétan vérzik a szívem. Hogy megnézem-e a sorozat? Igen. 

De én az eredeti sztori mellett tettem le a voksom, és mivel az agyam nem dobtam ki az ablakon, és egy bizonyos határon túl képtelen vagyok szemet hunyni, rettegek tőle. És minden nappal, és minden ilyen hírrel egyre jobban rettegek. És baljós ómenként élem meg még azt is, hogy ha a Csontváros film esetében a félelmeim sem voltak ilyen súlyosak, a film meg ennek ellenére is csalódás volt, akkor milyen lesz az, amikor már most tele vagyok kétségekkel - nem is kicsikkel. 

2015. augusztus 28., péntek

Promóforgatásos kép Izzyvel


Sziasztok!

A New York Comic Conon bemutatnak majd valamilyen promóvideót is a Shadowhunters sorozathoz, valószínűleg már ahhoz készültek a felvételek - ebbe kaptunk egy kis bepillantást:


Csontváros nyitójelenet Jace szemszögéből


Sziasztok!

Az új Csontváros kiadás Barnes & Noble verziójában olvashatjuk a Csontváros nyitójelenetét Jace szemszögéből. Cassie most megosztott ebből egy részletet!

A jelenet címe Awake, azaz ébren, és egy Üvegváros idézetből származik. "It was like he was always half-awake where other people were concerned. And then we met you, and he woke up."



A részlet:

Jace elnézett Alec és Isabelle fölött. Egy mondén előtt démont ölni, hacsak nem volt szó közvetlen fenyegetésről, határozott nem-nem kategóriába esett. A mondénoknak nem szabadna tudniuk a démonokról. 
Életében először Jace-nek nem volt ötlete. Nem hagyhatták ott a lányt egy Eidolon démonnal, az biztosan megölné. Ha ott hagyják egyedül az Eidolont, megszökne, és megölne valaki mást. Ha maradnak, és megölik, akkor pedig felfedik magukat. 
- Kábítsd el - mormogta Alec. - Csak... Csapd fejbe valamivel. 
- Menj - kiáltotta Jace a lánynak. - Ha tudod, mi a jó neked, eltűnsz innen. 
De csak még inkább megvetette a lábát. Látta a szemében, mintha felkiáltójelek lettek volna benne: Nem! Nem! 
- Nem megyek sehova - vágta rá. - Ha elmennék, megölnétek. 
Jace-nek el kellett ismernie, hogy ebben igaza volt. - Mit érdekel? - A démon felé bökött a késével. - Ez nem ember, kislány. Talán embernek látszik, és úgy is beszél, mint egy ember, talán még a vére is olyan, mint egy emberé. Igazából viszont egy szörnyeteg.
- Jace! - Isabelle szeme megvillant. Feneketlen volt, fekete és dühös. Isabelle soha nem volt dühösebb, mint amikor Jace azt kockáztatta, hogy bajba vagy veszélybe sodorja magát. És most mindkettőt kockáztatta. Megszegi a Törvényt - Árnyvadász ügyekről beszélni mondénokkal -, és ami a legrosszabb, hogy még élvezte is. 
Volt valami ebben a lányban, a szélfútta, kócos vörös hajában, és a dühös zöld szemében, amitől úgy érezte, mintha a vérében hirtelen puskapor keringene és a lány lenne a gyufaszál.
Mintha csak elég lenne, hogy a lány megérintse őt, és ő rögtön lángra lobbanna. De belegondolva, szerette a robbanásokat.

Cassie már a következő két könyvön dolgozik!


Sziasztok!

Cassie válaszolt néhány olvasói kérdésre, és így kiderült: jelenleg két könyv megírásán dolgozik párhuzamosan. A The Dark Aritifices sorozat második részét, a Lord of Shadowst írja, valamint a The Last Hours sorozat első részét, a The Chain of Thornst. (Utóbbi sorozat a Pokoli szerkezetek sorozat főszereplőinek gyerekeiről szól majd, ha esetleg valaki eddig lemaradt volna.)


Emellett pedig valószínűleg készülnek az újabb Akadémia novellák, valamint biztosan akad dolga Cassie-nek a Magisztérium sorozattal is, aminek második része napokon belül megjelenik.

Forgatási fotók vegyesen


Sziasztok!

Tegnap éjszakai forgatás volt, mindenesetre azért kaptunk néhány képet. (Ó, a kép egy vámpír keze.)






Michael Wayland él?!


Sziasztok!

A cím igaznak tűnik, és ezzel el is indult egy újabb Árnyvadász-kiakadás hullám. Őszintén? Nem tudom hibáztatni a fanyalgókat.


Mindenesetre hogy a tényekre szorítkozzunk: felkerült az internetre egy újabb meghallgatásos videó, amiben Michael Wayland szerepére próbálkozott be épp valaki. Ez még önmagában lehetne akár visszatekintés is. Sajnos magát a videót már nem láttam, és megosztani sem tudom, mert közben levédték jelszóval, mindenesetre valószínűleg nem fiatal srác volt az illető, aki próbálkozott. Ugyanis a hírek szerint a sorozatban Michael Wayland él, és - tessék kapaszkodni - még ismeri is Jace-t! 

Aki harakirit szeretne elkövetni a hír hallatán, csatlakozhat hozzám. És tudom, negatív vagyok, de most már nem bírom idegrendszerrel a változtatásokat... Azt hiszem, csatlakozom a Fangirlish oldalhoz, és én is le fogom írni az érzéseimet, bár nagyjából egyetértek azzal, amit a linkelt bejegyzésben olvashattok.

2015. augusztus 26., szerda

David edzésben


Sziasztok!

Raphael sem marad ki az edzésből, és hát... a képek magukért beszélnek.


Nagy promófotók a szereplőkről


Sziasztok!

A Comin Con bejelentésre a főbb szereplőkről kaptunk promófotót is. Íme:








Forrás

Árnyvadászok a New York Comic Conon!


Sziasztok!

A Shadowhunters sorozat is ott lesz a New York Comic Conon! A részletes program a képen, ezenkívül ott lesz Ed Decter, McG és Cassie is!

A hírek szerint exkluzív felvételeket láthatnak a jelenlévők és Q&A is lesz - reméljük, majd valaki felveszi nekünk is. 



És egy hivatalos promófotó:


"A" is beköszönt az Árnyvadászoknak


Sziasztok!

Van itt esetleg olyan, aki követi a Pretty Little Liars sorozatot? (Azoknak üzenem: rettentő kitartóak vagytok, ha még mindig.) Mindenesetre félre a tréfát, ugyanis maga "A" is beköszönt az Árnyvadászoknak. 

Azoknak, akik nem ismerik a sorozatot: a főszereplő lányokat egy titokzatos alak tartja sakkban, aki mindig minden titkukra fényt derít, és ezzel zsarolja őket és teszi pokollá az életüket. Az üzeneteket pedig mindig "A" aláírással kapják. Ennél jobban nem másznék bele, mindenesetre baljós jel, ha a szignó felbukkan...

És hát, a Shadowhunters ABC sorozat, ahogy a Pretty Little Liars is, és ez történt:



Ó, és ezzel felélesztettük az Amikor két fandom találkozik rovatot is. :D

Dom és Alberto edzésben


Sziasztok!

Újabb videókat kaptunk arról, hogy gyakorolnak mindenféle mutatványokat a szereplők. Ezúttal Dom és Alberto:








Forgatási fotók vegyesen


Sziasztok!

Megint összegyűjtöttem a napokból több forgatási fotót. Rengeteg közte az olyan, ami a Jade Farkasban készült.


Készülnek a mutatványok


Sziasztok!

Kaptunk két rövidke videót, ami megmutatja, hogyan gyakorolnak a sorozat kaszkadőrmutatványaira. Az első különösen érdekes, ugyanis itt azt láthatjuk, Izzy ostora milyen hatékony.





2015. augusztus 25., kedd

Egy szó: Magnus


Sziasztok!

Nem kommentálom. :)


Új - szexi - képek Matthewról!


Sziasztok!

Örök hálánk Stewart Shiningnak, akinek ezeket a képeket köszönhetjük!




Új Clary fotó!


Sziasztok!

Itt egy újabb kép Claryről!


Meliorn Izzyvel és Lydiával!


Sziasztok!

Meliornunk nagyon aktív volt, egy közös fotóra levadászta Izzyt és Lydiát is!



Matthew kaszkadőrködik - Videó


Sziasztok!

Egy nyúlfarknyit videót kaptunk arról, hogy Matthew épp a saját kaszkadőrmutatványát végzi.


Így olvasott fel Torrance Coombs


Sziasztok!

Azt már korábban hírül adtam, hogy a Reign Torrance Coombsja olvasta fel a Bitter of Tongue című Akadémia novella hangoskönyv változatát, most azonban képet is kaptunk a folyamatról! 



2015. augusztus 24., hétfő

Forgatási fotók vegyesen


Sziasztok!

Összegyűjtöttem néhány forgatási fotót az elmúlt napokból, ami eddig nem került fel az oldalra:



2015. augusztus 23., vasárnap

Will napjainkban - Fanart


Sziasztok!

Ezeket is muszáj megosztanom, taratjah elképesztő munkát végzett már megint! Így nézne ki Will, ha mostanság élne.



Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets