Blogger Widgets

2012. december 8., szombat

100 nap

Sziasztok!

Ma a százasok napja van... Ugyanis a 100 Twitter követő átlépése mellett mától számítva már csak 100 nap a Clockwork Princess megjelenése! (Természetesen az angol nyelvűre gondolok.)


101 követő

Sziasztok!

Gondoltam, itt is elújságolom, hogy a blog Twitter oldalának már 101 követője van! (Mint a kiskutyák! :D)

És ami még ennél is szebb, hogy a 101-ből az egyik követő maga Martin Moszkowicz, a Csontváros film producere! :D




Will

Sziasztok!

Kérdeztétek tőlem már többször, hogy én kit tudnék elképzelni a Pokoli szerkezetek filmekben Will szerepére. Nos, először is szeretném leszögezni, hogy elég nyitott vagyok, tehát semmihez sem ragaszkodom foggal-körömmel. Tanultam az előző esetből. (Lásd: Jace mizéria)

Ráadásul már annyi fanartot láttam különböző színészekkel, hogy elég vegyes kép van a fejemben.

De hogy én eredetileg kit képzeltem el? Itt a válaszom:


Több okból is... Egyrészt mert tudom, hogy Cassie mennyire szereti. Másrészt mert tudom, hogy mennyire jól tud bunkót játszani, a következő pillanatban pedig romantikus hőst. Ráadásul angol. A szeme ugyan nem kék, de ezt egy jó kontaktlencse orvosolhatja. És kimondom: szeretem Ed Westwicket. És imádtam, ahogy felolvasta a Clockwork Prince hangoskönyvet.

Ezért is nem örültem, amikor úgy álltak a dolgok, hogy ő lesz Alec. Viszont ha abból indulunk ki, hogy szerették volna Alecnek, és Magnus szerint Alec és Will hasonlítanak a külsejüket tekintve...

Szavazzatok!

Sziasztok!

Nem tudok mindenkit teljes szívvel arra biztatni, hogy szavazzon Lily Hófehérkéjére a legjobban öltözött moziszereplők versenyén, de azért...

Itt tudtok szavazni: http://hollywoodcrush.mtv.com/2012/12/05/poll-best-dressed-movie-character-of-2012/



Jamie xD



TMI karácsony 12 napja

Sziasztok!

A dolog alapból nem az én ötletem, hanem külföldi rajongóké, de én annyira imádom, hogy muszáj. :D (Itt a dolognak szentelt Tumblr oldal.)

Tehát az ötlet lényege az, hogy december 13-tól minden napra van egy cím, amihez valamilyen rajongói alkotást lehet készíteni: rajzot, festményt, videót, animációt, montázst vagy fanfictiont. 

Az eredetiben csak egy pontot változtattam meg, vagyis egészítettem ki. A tizenegyedik naphoz egy harmadik lehetőséget is írtam, egész egyszerű okból. A két párost, akikről eredetileg szó volt, csak a későbbi kötetekben kerül előtérbe, és azokat sem szerettem volna kizárni, akik ezeket még nem olvasták. Ezért tettem be egy olyan lehetőséget, amiről bárki tud írni és valamennyire kapcsolódik is az oldalhoz.
(Ami a kiegészítést illeti... A magyar Árnyvadászokkal kapcsolatban még vannak terveim, ezeket idejében meg fogjátok tudni. :D)

December 13-tól minden napra adott tehát egy téma. Ezek a következők:
  • Első nap (December 13.) – Piknik és park Írj/rajzolj/készíts egy jelenetet, amiben szerepet kap egy piknik vagy egy park
  • Második nap (December 14.) – Magnus és AlecÍrj/rajzolj/készíts egy jelenetet, amiben Magnus Bane és Alec Lightwood a szereplők
  • Harmadik nap (December 15.) – Idegen ország/nyelvÍrj/rajzolj/készíts egy jelenetet, amiben szerepet kap egy idegen ország és/vagy nyelv.
  • Negyedik nap (December 16.) – Tessa és egy karakter, akit te választasz
  • Ötödik nap (December 17.) – Egy esküvő
  • Hatodik nap (December 18.) – Jace és Clary
  • Hetedik nap (December 19.) – Víz vagy a kék szín
  • Nyolcadik nap (December 20.) – Isabelle és Simon
  • Kilencedik nap (December 21.) – Egy bál
  • Tizedik nap (December 22.) – A KörÍrj/rajzolj/készíts egy jelenetet, amiben szerepet kapnak a Kör fiatal tagjai.
  • Tizenegyedik nap (December 23.) – Sophie és Gideon vagy Maia és Jordan vagy egy történet magyar Árnyvadászokkal
  • Tizenkettedik nap (December 24.) – Az egyik Intézet

Minden nap az adott témának megfelelő rajongói alkotások kerülnek majd fel az oldalra. (Nem kizárólag.) 

Én nagyon szeretnék minden napot végigvinni, és mivel én magam sajnos nem tudok rajzolni, írni fogok. De nagyon örülnék, ha minél többen összejönnénk. A részvétel nyilvánvalóan nem kötelező, sőt, nem kell minden nap részt venni a dologban. Ha csak egy téma van, ami megragadja a fantáziád, akkor akár abban az egyben is alkothatsz. 
Mindenki, aki szeretne részt venni a dologban, a következőket tartsa szem előtt:

  1. Mivel az adott napon szeretném őket kitenni, ezért az alkotásokat mindig az előző nap éjfélig küldhetitek el nekem. (Tehát értelemszerűen az első napi, december 13-i alkotásokat december 12. éjfélig várom.)
  2. Az alkotások fel fognak kerülni az oldalra, ezért mindenkit kérek, hogy lehetőség szerint kerüljük a következőket: faji és nemi megkülönböztetés, pornográf tartalom (igényes megírt erotikus történet jöhet, ebben az esetben kérem a dolgot karikákkal jelölni: 12-es, 16-os és 18-as), káromkodás stb.
  3. Ha írást küldesz be, akkor kérlek alkalmazkodj a fanfiction világban használt jelölésekre. Értem ez alatt a korhatár karikát (12-es, 16-os, 18-as), slash/femslash stb megjelöléseket. Ha nem vagy otthon a fanfictionök világában, ajánlom ezt a linket: http://fanfic.hu/merengo/help.php Itt a lap közepe felé Ismeretlen fanfices kifejezések cím alatt megtaláljátok a fontosabb fogalmak jelentését. (Vagy lehet kérdezni is. :D)
  4. Szintén leginkább az írásoknál kérek mindenkit, hogy figyeljünk oda a helyesírásra! Érzékeny vagyok a dologra, és szerintem mindenkinek kellemesebb, ha nem találkozik minden második mondatban helyesírási hibákkal. Itt találtok néhány tanácsot a tipikus hibákat illetően: http://fanfic.hu/merengo/viewstory.php?sid=10050 Ezenkívül ha nagyon nem megy, kereshettek bétát, egy ismerőst vagy idegent, aki elolvassa a történeteteket és javítja a hibákat. (Mindenkinek mondom, hogy sajnos nekem erre biztosan nem lesz időm, úgyhogy engem ne is kérjetek!)
  5. Az alkotások mindenkinek a saját szellemi termékei, így természetesen szabadon felhasználhatjátok. Kitehetitek a saját blogotokra, Facebook oldalatokra stb. Viszont a beküldéssel beleegyezel, hogy az oldalon szabadon leközöljem és felhasználjam.
  6. Pontosan az 5. pontból fakadóan, illetve erkölcsi és jogi okokból kérek mindenkit arra, hogy NE lopjon mástól! Érvényes ez a már beérkezett művek ellopására is, illetve arra is, hogy ne küldjetek el olyan alkotásokat, amelyeket nem ti készítettetek! (Szerencsére elég sok fanartot ismerek, így könnyen lehet, hogy észre is veszem.)
  7. A beérkezett alkotásokat nem fogom szűrni, csak akkor, ha valamilyen komoly gond akad velük. Ennek megfelelően nem vállalok felelősséget egyik művel kapcsolatban sem. Nem javítok helyesírási hibákat stb. Az alkotások abban a formában fognak felkerülni, ahogyan én megkapom őket. 
  8. Az alkotásokat a következő e-mail címre várom: mihoczym@freemail.hu Igyekszem mindenkinek küldeni válaszlevelet, ha ezt nem kapjátok meg a beküldést követő 24 órában, jelezzétek az oldalon található chaten vagy Facebookon!
  9. Mindenkit kérek, hogy az alkotás mellett az e-mailben küldje el a nevét is, amivel feltehetem a blogra. Erre azért van szükség, ha esetleg valaki nem szeretné, hogy a teljes neve kint legyen, esetleg írói álneve stb.
Na, nekem most ennyi jutott eszembe. Ha van kérdés, akkor válaszolok mindenre. 

Az alkotásokat igyekszem majd egy adott időpontban feltenni minden nap, előreláthatólag ez este 19:00 óra lesz, de ezt egyelőre nem merem ígérni. 

Jace és Clary az előzetesben



Feliratos előzetes

Sziasztok!

Ezt a feliratos előzetest most találtam, és konkrétan sokkot kaptam. Mást nem emelnék ki, mert alapból nem olyan rossz, de ez...

Szóval, angol szöveg:
You're not a mundane.

Ez magyarul:
Nem vagy mondén.

Ebben a feliratban:
Nem vagy földhözragadt.

Most konkrétan nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek. Próbáltam kommentelni, de nem sikerült:


(Pedig emlékeim szerint még soha nem írtam nekik semmilyen megjegyzést. Na mindegy.)

Mindenesetre itt a videó:


One Direction rajongóknak


Árnyvadász szombat

Sziasztok!

Mára is van tweetelni való:

#TMIpickupLines


Tehát ha ma a Twitter környékén jártok, szabad ezt tweetelni, hátha trend lesz belőle. És egyébként is érdemes lehet figyelni, ki mit ír ki, mert a csajozós dumák téma elég sok lehetőséget rejt magában. Gyanítom, vicces tweetek fognak születni. :)

Forrás

Árnyvadász kódex

Sziasztok!

Bizonyára sokan hallottatok már a Shadowhunters' Codexről, azaz az Árnyvadász kódexről, ami jövő novemberben jelenik meg angolul.

A könyvekben rendszeresen említik az Árnyvadászok kódexét, Az angyalban Tessa ebből tanul a világról. És most végre mi is a kezünkbe foghatjuk. 

Itt a kiadott szinopszis a kötetről:

Azzal, hogy Valentine Morgenstern tervét az Árnyvadász világ elfoglalását megakadályozták, az édesanyja felébredt a kómából és végül Jace Waylanddel is jól állnak a dolgok, Clary Fray élete végre lenyugszik kicsit - épp idejében, hogy elkezdhesse az edzést, hogy beteljesítse a végzetét és Árnyvadásszá váljon, ahogy előtte az édesanyja is. Beleveti magát a történelmükbe, a varázslatukba, a vámpíros és boszorkánymesterek alvilágába. Megtanul harcolni, felismerni a démonokat és megtanulja, hogy úgy ismerje az Árnyvadászok helyet is territóriumait, mint a tenyerét. És próbál felzárkózni a többi Árnyvadászhoz, akik sokkal régebben csinálják ezt, mint ő. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem szórakozhat egy kicsit...

A The Shadowhunters' Codex útmutató a rajongóknak Cassandra Clare Árnyvadász sorozatainak, a The Mortal Instruments - A végzet ereklyéi és a The Infernal Devices - Pokoli szerkezetek világához. Összehangolt tudást nyújt a fantasztikus lényekről, helyekről és a könyvek más dolgairól, de ki is egészíti az Árnyvadász világot új részletekkel, új szörnyekkel, új rúnákkal, új varázslattal.

A Codex kódex is magában, kézikönyv új Árnyvadászoknak, és kiegészül néhány feljegyzéssel és rajzzal Clarytől, kommentálva és frissítve a dolgokat. (Például a hivatalos Kódex hozzáállása bizonyos dolgokhoz nem ugyanaz, amiről Clary tudja, hogy igaz. Már csak az, amit a boszorkánymesterekről írnak benne felháborítóan téves!) Ezenkívül tartalmaz jó néhány történetet, amelyet az eddig Árnyvadász regények nem érintettek: Jonathan Shadowhunter történetét és azt, hogyan váltak az Árnyvadászok azzá, akik, a Néma Testvérek születésének történetét, a parabatai kapcsolat megszületését és még sok minden mást.

Az Árnyvadász regényekkel ellentétben, de a világuk enciklopédiájához illeszkedően, a Kódex cikkeit rengeteg nagyszerű fantasy illusztrátor egészítette ki a műveivel: Rebbeca Guay, Charles Vess, Jim Nelson, Theo Black, John Dollar, Michael Kaluta, Elisabeth Alba és Cassandra Jean.


Na tehát, ez lenne az. Izgalmas, nem?

És hogy miért pont most írok részletesen a dologról? Mert kaptunk tegnap egy képet belőle. (Meg egy régebbi kép is van már.)

Elisabeth Alba képe (Idris)

És a tegnapi:

Rebbeca Guay alkotása (TMI szereplők)

Hamarosan hozok részletesebb posztokat az egyes alkotókról, illetve egy részletet is a könyvből.

Aláírt könyv


Lesz verseny a szereplőgárda által aláírt könyvért?

Cassie válasza:

Amennyire tudom, csak két olyan Csontváros példány létezik, amit minden szereplő aláírt - Lena, Godfrey, Jamie, Lily, mindenki. (Lehet, hogy van több is, például Haraldé - de a szereplőgárda tagjai általában a forgatókönyvüket szokták egymással aláíratni, nem a könyvet.)

Mindenesetre az egyik ilyen könyv, amiről tudok, az enyém, a másikat jótékonysági célból fogjuk kisorsolni. Hamarosan hozok részleteket erről. Épp azon dolgozom, hogy ez hogy is lesz. Mindenkit biztosítani szeretnék, hogy ez nemzetközi lesz és nem drága, így annyi embernek lesz lehetősége, amennyi lehetséges.

2012. december 7., péntek

Lily Collins - Karácsonyi bevásárlás

Sziasztok!

Lilyt ma lefényképezték, amint Beverly Hills boltjait járta, karácsonyi ajándékok után kutatva.




Még több képért katt ide

Csajozós dumák

Sziasztok!

Na jó, ezeken olyan jót nevettem, hogy muszáj. TMI és ID pasik csajozós dumái.

  • Jace: Részben angyal vagy? Mert, bébi, az arcod mennyei.
  • Magnus: Drágám, boszorkánymesternek kell lenned, mert rám bűbájt bocsátottál.
  • Jem: Jobb vagy, mint bármelyik drog.
  • Will: Helló, Will Herondale vagyok.

Anna és a francia csók

Sziasztok!

Megint egy másik regény, tudom. Az Anna és a francia csók hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. De hogy miért is írok róla itt? Hát mert a borítón Cassandra Clare ajánlóját olvashatjátok!




Szilvi ajánlóját pedig a Vörös Pöttyös oldalon olvashatjátok: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=414439608624658&set=a.109840479084574.11252.109399909128631&type=1&theater
Illetve ugyanitt egy részletet is találtok a könyvből, ha esetleg kedvet kaptok hozzá. :)

Csend



A kérdés Cassie-hez:
A Clockwork Princess utolsó szava szimbolizál valamit?
Arra gondoltam, hogy talán azt jelenti, hogy a mechanikus angyal már nincs nála...

Válasz:

Csend?
Nos, lehet egy Hamlet utalás. (Hamlet utolsó szavai: A többi, néma csend. - Arany János fordítása)
Lehetséges, hogy a mechanikus angyallal kapcsolatos.
Vagy Will eldönthette, hogy a csend jól rímel az erőszakra (angolul silence és violence), és ír egy verset arról, mit is akar csinálni a kacsákkal. 

ÉS A TÖBBI, NÉMA CSEND, KACSÁK.

Hamis részlet

Sziasztok!

Ez most főleg azoknak szól, akik követik a külföldi honlapokat. Elkezdett ugyanis terjedni egy bizonyos CoHF részlet, amely előrevetít egy Clary/Jace jelenetet, méghozzá az erotikus fajtából. A rajongók imádták, és folyamatosan osztották meg, elég nagy izgalmat keltett. 

Megkérdezhetitek, hogy akkor vajon miért nem osztottam meg. Nos, azért, mert sejtettem, hogy hamis. Több okból is. Egyrészt mert Cassie egyik oldalán sem láttam. Másrészt pedig SPOILER, HA MÉG NEM OLVASTAD A CoLS-T!!! mert ebben Clary és Jace probléma nélkül megérintették egymást, és tudjuk, hogy ez most egyelőre nem megy nekik. Cassie pedig ekkora spoilert valószínűleg nem hozna. SPOILER VÉGE!

Most mindenesetre Cassie reagált a dologra:


És igen, Cassie megerősítette a gyanúmat: a részlet hamis.

Lulu, az új rajongó

Sziasztok!

Kaptunk egy képet Harald Zwarttól, méghozzá a Csontváros film legújabb rajongójáról, aki nem más, mint a kutyusa, Lulu. Abban a sapiban, amit a filmen dolgozók kaptak, amikor véget ért a forgatás.



Mi lenne, ha Will orvos volna...

Sziasztok!

Ez nem tőlem származik, hanem egyenesen Cassie-től. :)

Páciens: Szörnyen fáj a hasam.
Will: Attól tartok, démonhimlő.
2. páciens: Mostanában sokat köhögök.
Will: Ez a démonhimlő.
3. páciens: SEGÍTSÉG! Meglőttek!
Will: DÉMONHIMLŐ

Csitt, csitt film

Sziasztok!

Látszólag offnak tűnhet a poszt, és nem is kapcsolódik túlságosan szervesen az oldal életéhez, de két okból mégis szerettem volna itt is szót ejteni a dologról.

Egyrészt mert a Csitt, csitt is angyalos történet, szóval ha ebből is érkezik a film, komoly esély van rá, hogy angyalok letaszítsák a trónról a már visszaszoruló vámpírokat.

A nagyobbik ok viszont a következő videó, amit teljesen véletlenül találtam:




A videó egy rajongó szereposztása, és igen, ott van Jamie! 

Nyilvánvalóan annak az esélye szinte nulla, hogy ez legyen a szereposztás, és abba se menjünk most bele, hogy ki hogy képzelte el az Elliott nevű szereplőt, de azért érdekes eljátszani a gondolattal. Jamie még egy nagy sorozatban? xD Mint annak idején kérdezték tőle, hogy a Hunger Gamesbe nem szeretne-e beszállni, mert akkor teljes lenne a kollekció. 

Az esély erre gyakorlatilag nullához közeli, mert nagy eséllyel Jamie-t köti a szerződése a következő Csontváros filmekre, így pedig nem lesz ideje egy másik sorozatra. De a gondolat akkor is érdekes. :)

Will

Forrás


Jamie/Lily fan videó

Aidan Turner az A hobbit NY-i premierjén

Sziasztok!

Tegnap tartották az A hobbit első részének New York-i premierjét, ahol természetesen Aidan Turner is ott volt.






2012. december 6., csütörtök

Borítókép

Sziasztok!

Ez a borítókép Bajánházy Ágnes alkotása. :) Köszönjük, hogy beküldted! :D (A Facebook oldalon is ezt láthatjátok most. :D)

Teljes méretért katt!

Jamie olaszul

Sziasztok!

Nagyon úgy tűnik, hogy még mindig találok új videókat, amelyek Jamie-ről készültek a Breaking Dawn londoni premierjén. Ebben most éppen olaszul beszél a rajongókhoz. :) És még valamit érdemes nézni: már ott a tetoválás a karján.


Mikulás napi válaszok

Sziasztok!

A Facebook oldalon kiírtam, hogy ha bármilyen kérdésetek van az oldallal kapcsolatban vagy szerény személyemet illetően, nyugodtan kérdezzetek, én válaszolok. :) Most jönnek a válaszok, de azoknak mondom, akik esetleg nem látták a posztot, de lenne kérdésük, hogy nyugodtan kérdezzenek kommentben, válaszolni fogok. :)

Engem egy kérdés érdekelne a könyvvel kapcsolatban: mi a csuda az a parabatai izé? Csak a negyediknél tartok, a könyvtárban a többi egyelőre nincs meg, de erre az egy spoilerre azért kíváncsi lennék.
Nos, ez a kérdés indított a parabatais posztra (bár egyébként bizonyos időközönként mindig kapok kérdést a parabatai dologgal kapcsolatban, szóval időszerű volt), amit ez alatt találtok. Remélem, kielégítő válasznak bizonyul. :) 

Mi nem tetszett a leginkább a Csontvárosban? (bár abban minden tökéletes)
Pedig volt ám, ami nem tetszett. Elsőre legalábbis emlékszem, hogy nem. Nem szerettem, hogy az elején annyi a leírás. Valahogy lelassította az egészet, ráadásul elég sok dolog homályos volt, nem értettem, hogy most akkor ki kicsoda, kivel van, mit csinál, meg most mik ezek az árnyvadászok tulajdonképpen. Megdöbbentő így visszanézve, de közel álltam hozzá, hogy abbahagyjam. Ha nincs a barátnőm, aki állandóan áradozott róla, lehet, hogy meg is teszem. Bár ha ő nincs, alapból neki sem állok, mert még egy dolog nem tetszett: a borító. Olyan... furcsának találtam. Ma már azt is szeretem. Így változnak az emberek. 

Ugye, ha mégis elkezdenél rajongani Jemért, nekem mindenképpen szólnál? xD
Hú, aki ismer, az tudja, hogy én Willnek drukkolok. Semmi bajom nincs Jemmel, de nem tudom igazán szeretni, mert ott van Will, és ott van a tudat, hogy - szerintem - ő áll Will és Tessa között, még akkor is, ha nem direkt csinálja. Szóval igazából ugyanaz a bajom vele is, mint Simonnal (vagy mondjuk a Twilight esetében Jacobbal): hogy szerintem nem ő az igazi a főhősnőnek. Ebben az esetben pedig hogy tudnék teljes szívvel neki drukkolni?
Szóval igen, szólni fogok, de ez valószínűleg nem fog megtörténni. Mert én Will pártján állok, és ez valószínűleg nem fog változni. 

Melyik CC könyv a kedvenced? (KÖNYV, nem fanfiction :D)
Ha már fanfic, gyorsan megjegyezném, hogy nem igazán olvasok CC fanfictiont. Valószínűleg azért sem, mert nem szoktam angolul fanfictiont olvasni (Cassie kivétel volt), magyarul pedig még nem igazán írnak CC fanfictiont. 
Na de vissza az eredeti kérdésre. Nehéz választani, de ennek ellenére mégis rögtön rá tudtam vágni a választ. Nekem az Üvegváros. Abban is vannak részek, amiket bizonyos okokból kevésbé szeretek, de azt nagyon szerettem olvasni. Mindennek adott valami keretet. És most, hogy azokon a dolgokon gondolkozom, amik nem tetszettek benne, hát... tulajdonképpen akad elég. De valahogy egyben mégis rögtön erre gondoltam. :D (Illetve akármilyen sorozatról beszélünk is, nekem az első rész mindig a szívem csücske marad, mert ott szippant magába az egész.)

Ha választanod kellene Jem és Magnus között, kit választanál?
Magnust. Ez számomra nem olyan nehéz kérdés. Sokkal jobban szeretem Magnust alapból is. De ha magamból indulok ki, és arra gondolok, hogy kit szeretnék a saját életembe... Sokkal inkább van szükségem egy olyan emberre, aki felráz és kirángat a kis nyugodt világomból, mint akivel együtt tudunk depizni a szobában. xD Szóval Magnus. 

Nem szeretnéd mondjuk egyszer, majd meglepni az egyik nagy rajongódat|'olvasódat egy "valamivel"? xD
Ehhez a kérdéshez fűznék egy kis magyarázatot. Kinga, akitől ez a kérdés származik, már régóta az olvasóim közé tartozik. (Igen, írogatok is. Novellákat, fanfictionöket főként Harry Potter és Twilight témában, saját hosszabb történeteket, meséket...) És Kinga már nagyon régen rágja a fülemet, hogy írjak neki egy Jemes történetet, vagy akár egy Jem/Kingát. 
Nos, az a szörnyű hírem, hogy erre még mindig kevés esélyt látok. Egyrészt még megvan benne az a gát, amit annak idején a HP-vel kapcsolatban is éreztem. Magyarul egyelőre nem igazán merek CC fanfictiont írni. Másrészt ha írnék sem Jem lenne a főszereplője.
Bocsi!   


Na, hát ezek lettek volna a kérdések. Tudom, hogy némileg off, de ha esetleg van még kérdés, mint írtam, szívesen válaszolgatok. :) Ráadásul ezzel megünnepelhettük a 2000. posztot is az oldalon! ;)

Parabatai

Sziasztok!

Hú, ez egy olyan téma, amiről tényleg rendszeresen kapok kérdéseket újra meg újra, különböző emberektől, akik más-más kötetnél tartanak a sorozatban.

Nagyon úgy tűnik, hogy a parabatai dolog valahogy kevéssé érthető, vagy legalábbis sokan nem teljesen értik, miről is van szó. 

A parabatai kapcsolatról már írtam korábban egy bejegyzést, amiben szerintem meglehetősen részletesen írtam az egészről: hogy mi ez, hogy honnan ered, hogy milyen a parabatai rúna, hogy történik az eskütétel és mi a szövege, illetve hogy a könyvben kik is parabataik. Ezt itt tudjátok elolvasni.

De akkor néhány mondatban itt is a dologról, megpróbálom máshogy is elmagyarázni, illetve ebben a posztban hozok néhány idézetet is a könyvekből.
Tehát a könyvekben gyakran esik szó arról, hogy létezik a parabatai kapcsolat. Ennek a Pokoli szerkezetek sorozatban valamivel nagyobb szerepe van, mint az A végzet ereklyéi sorozatban, illetve valószínűleg nagy szerepe lesz majd a The Dark Artificesben is, mivel ebben a két főhős között parabatai kapcsolat van. 

A parabatai kapcsolatot bizony már a Csontvárosban is említik, méghozzá a könyvnek eléggé az elején.

"- Lehet, hogy parabatai vagyunk - mondta Alec mogorván - de a pofátlanságod kezd az agyamra menni." - Csontváros

A következő említésnél tudjuk meg, hogy ez mit is jelent, mivel Jace elmagyarázza Clarynek a dolgot:

"- Hát az biztos, hogy úgy fest, mint akinek viszket a tenyere - mondta Clary, miközben félrerúgott egy üres üdítősdobozt az útból. - Minek is nevezett benneteket Alec? Para-valami?
- Parabatai - felelte Jace. - Két harcost jelent, akik együtt küzdenek. Közelebbi kapcsolatban vannak, mintha testvérek lennének. Alec több, mintha egyszerűen a legjobb barátom lenne. Az én apám és az ő apja is parabatai voltak fiatalkorukban. Az ő apja lett az én keresztapám, ezért élek velük. Ők a fogadott családom." -
Csontváros

Ezzel tulajdonképpen el is hangzott a lényeg. A parabatai kapcsolat két Árnyvadász között jöhet létre. Ez egy páros, tehát csak ketten lehetnek parabataik, többen nem. A két parabatai együtt harcol, és bármit megtesznek a másikért. Ahogy Jace is mondja, közelebb állnak egymáshoz, mint a testvérek. Életre szóló hűséget fogadnak a másiknak. Egyszerre barátok, testvérek, harcostársak, támaszai egymásnak. Vitázni lehet, hogy melyik az erősebb kapcsolat, ez nyilván a két féltől is függ, de sok esetben erősebb kapocs ez, mint a szerelem. 

"- Mi az a parabatai? És mit jelent az, hogy Gabriel apja szégyent hozott az árnyvadászokra?
- A parabatai görögül egyszerűen egy katona és egy kocsihajtó párosát jelenti - magyarázta Jem -, de ha a nephilimek mondják, akkor két harcost értenek alatta. Két férfit, akik felesküsznek rá, hogy együtt küzdenek, és bármi áron megvédik egymást.
- Két férfit? - kérdezte Tessa. - Nem állhat össze két nő vagy egy nő és egy férfi?
- Nem te mondtad, hogy a nőkből hiányzik a vérszomj? - emlékeztette Will a lányt anélkül, hogy hátrafordult volna." - Az angyal

Nos, ez a férfi dolog természetesen a korból fakadt csupán, az emancipáció az Árnyvadász világban is megtette a hatását: a parabatai páros bármilyen nemű lehet. Tehát lehet: fiú-fiú, lány-lány és lány-fiú vegyespáros is. A könyvekben a lány-lány pároson kívül mindenre van is példa.

A lényeg azt hiszem, ennyiből érthető, és a részletekért megint csak ide kattintsatok.

Ha esetleg még a két poszt olvasása után is akad kérdés, kérdezzetek! :D

Amikor két fandom találkozik

Sziasztok!

Most egy olyan fandommal kapcsolatban hoztam képet, ami szintén még épülőben van, csakúgy, mint a Csontvárosé. Ez a film is jövőre érkezik is a mozikba, de szintén nagy várakozás övezi. Ez a film pedig nem más, mint Stephenie Meyer másik sorozatának első része, az A burok.

És Lily itt éppen Diane Krugerrel (szőke), aki a Hajtót alakítja majd:



Szavazzatok!!!

Sziasztok!

A VH1 oldalán van egy kis szavazás. Arra kíváncsiak, hogy 2012-ben ki volt a kedvenc természetfeletti lényünk. És igen, jól sejtitek, több TMI és ID szereplő is versenyben van.

Egészen konkrétan Magnus, Will és Jace. 

A szavazáson jelenleg magasan vezet Edward a Twilightból, aztán következik Bella, a dobogó harmadik fokán pedig ott van Will. Jace a hatodik, Magnus a hetedik. 

Itt tudtok szavazni:




South Park - TMI

Sziasztok!

Az az érzésem, hogy előbb-utóbb tényleg eljutunk oda, hogy South Park paródia legyen a TMI filmből, na de addig is egy lelkes rajongó:


A nagy dolog a végén

Sziasztok!

Bizonyára sokatokban felmerült a kérdés, hogy a Csontváros végén SPOILER, HA MÉG NEM OLVASTÁTOK!!!, amikor "kiderül", hogy Clary és Jace testvérek... Nos, hogy ez benne lesz-e a filmben, és leginkább hogy lesz benne. Hiszen nem lehetnek biztosak benne, hogy lesz folytatás, ebben az esetben pedig mernek-e egy ekkora függővéget a történetben hagyni. Nos, a kérdés másokban is felmerült, és meg is kérdezték Cassie-től, aki válaszolt:


Miss Clare! Van egy kérdésem! És tudom, hogy nem tudod mindet megválaszolni, deeee...
Megváltoztatják A NAAAAGY DOLGOT, ami a Csontváros végén történik? (A spoilerek miatt nem mondom meg, mi A NAAAAGY DOLOG.) Tudnom kell, betegre aggódom magam miatt. Köszönöm!

A másik pedig:
Minden könyv esetében, amiből film készül, néhány részt kivágnak, hogy a film rövidebb legyen. Tudod, hogy milyen jeleneteket fognak kivágni a Csontváros filmből? Lesz kivágott jelenet?

És akkor Cassie válasza:

A NAGY DOLOG az a rész a végén, amikor Valentine szexi táncot lejt egy esernyővel? Mert az kétségtelenül benne van.
Ö, a konkrét válasz, ha a nagy dolog alatt azt érted, hogy Jace és Clary szerelme miért tiltott dolog, amennyire tudom, ez benne van. Leforgatták. De semmi mód nincsen rá, hogy tudjam, mi kerül majd bele a végső verzióba. 
A filmeket nem csak a forgatás alatt készítik, hanem az utómunkálatok alatt is, amikor a jeleneteket vágják. Teljes történetrészeket tudnak alkotni vagy törölni vágással. Szereplőket is teljesen törölhetnek. Még amikor van egy nyers verziója a filmnek, és az emberek látták, még akkor is készíthetnek újraforgatást, hogy új befejezés legyen vagy egy teljesen új szereplőt mutassanak be vagy új történetrészt. Itt egy cikk a World War Z újraforgatásáról. Az egész történetet megváltoztathatják.
Más szavakkal, amíg nem láttam a film végső verzióját, nem fogom tudni elmondani, mi van benne és mi nincs. Mert nem csak én nem tudom, senki sem tudja.

Boldog Mikit!


Mikulás napi meglepi

Sziasztok!

Az oldal tovább bővül. A Facebook, a Twitter, a Tumblr és a Pinterest után immáron már Youtube csatornánk is van!

Ide főként lejátszási listák fognak felkerülni (három már van is), illetve nem kizárt, hogy egy-két videót is feltöltök. 

Szóval akkor a Youtube csatorna linkje:

A kis Lily


Nyerj a Csontvárossal! - Pro Video játék

Sziasztok!

A Pro Video Facebook oldalán most nyerhettek, bár egyelőre még nem Csontvárosos dolgokat. Íme a részletek:

Azaz nem is kell mást tudnotok, mint hogy ki Lily édesapja. (Már hoztam róluk korábban közös képet, és a neve is elég árulkodó. De ha figyeltek, segítségként ma hozok majd még egyet, amin együtt láthatjátok őket. :D)

Itt a link a poszthoz: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=508550865845002&set=a.136294979737261.16394.136291106404315&type=1

Lenyűgöző TMI rajz



Forrás


Camelot bakik

Sziasztok!

Na jó, tudom,  hogy a videók nem a legjobb minőségűek, de szerintem annyira viccesek, hogy érdemes megnézni őket. :D Jamie Campbell Bower Camelotjának bakijai tehát:





Kevin és a gyerekek

Sziasztok!


Annyira szereted az unokaöccseid és unokahúgaid, ez azt jelenti, hogy várod, hogy apa lehess? Igen. Nagyon.

El tudjátok képzelni? Kevin már a kisfiával vagy a kislányával jön az utolsó rész premierjére. Milyen szép is lenne!

(Évi egy filmmel és a várható több mint egy éves szünettel számolva az első és második film között, az utolsó film premierjéig akár 6-7 év is eltelhet.)

Az én Mikulás napi ajándékom Willnek


Magyar bemutató

Sziasztok!

Gondoltam, rákérdezek a Pro Videonál, hogy mikorra várhatjuk kis hazánkba a magyar filmet.


Na, hát a válasz két dolgot mond nekem:

Egyrészt valószínűleg még nincs pontos időpont, mert különben azt mondták volna.
Másrészt - ugye az amerikai premier augusztus 23. - számíthatunk rá, hogy ennek a környékén megkapjuk mi is a filmet, hiszen ez már jócskán a nyár vége. Szeptember már ősznek számít. :)

FRISS!!! Kis kiegészítés:


A hivatalos Facebook oldal posztja

Sziasztok!

Ezt a hivatalos Facebook oldal posztolta:

Te nem vagy mondén. Láss a hétköznapi dolgokon túlra!

Még egy kis Miki...


CP2 és TMI

Sziasztok!

Cassie tegnap megint válaszolt jó néhány kérdésre. Íme az első:



A CP2 befejezése elvezet ahhoz, ami történni fog a CoHF-ben?
Úgy értem, megválaszolja például azt, hogy miért beszélgetett Tessa a TMI-ban Magnusszal?


Válasz:
Megválaszolja, hogy Tessa miért beszélt Magnusszal az Üvegvárosban, de rézsútosan. 

Arról pedig mindenkit biztosíthatok, hogy az Infernal Devicesban semmi spoiler nem lesz a The Mortal Instrumentsre nézve és vice versa. Bármelyik sorozattal nekiindulhatsz az Árnyvadász világnak. 

Ennek ellenére nem olvasnám el először az epilógust, mert összezavaró lenne. A családfára sem néznék rá addig, amíg el nem olvastam. Megteheted, ha akarod, de akkor elég furcsa módon lesz lelőve az egész. Ráadásul rád küldök majd egy sereg dühös kismacskát.

Boldog Mikulást mindenkinek! :D


2012. december 5., szerda

Herondale sebhely - Tények és teóriák

Sziasztok!

Felmerült a kérdés a Herondale sebhellyel kapcsolatosan. SPOILER, HA MÉG NEM OLVASTAD A HAMUVÁROST!

Szóval, ugye a Hamuvárosban az Inkvizítor egy bizonyos "sebhelyről" ismerte fel Jace-t.

A "sebhellyel" kapcsolatban nagyon sok kérdés merült fel.

Kettőről szeretnék most írni:
1. Miért van Clarynek is ilyen sebhelye? Ez azt jelenti, hogy mégis testvérek?
2. Ha családi örökség, Willnek miért nincs ilyen sebhelye?

Az első kérdésre Cassie egy régebbi posztját hoznám válaszként.

Tehát:

Miért van Clarynek is ilyen sebhelye? Ez azt jelenti, hogy mégis testvérek?

Nem, nem jelenti azt. 

Újra és újra átfutottam ezt a kérdést, mert igazából megválaszoltam már a könyvben, és úgy érzem - habár ez egy olyan dolog, amin átfuthattok, ha gyorsan olvastok - elég okosak vagytok, hogy rájöjjetek magatoktól abból, amit Amatis mond Jace-nek az Üvegváros epilógusában.

"– Megmentette az életemet – mondta Jace. – Szóval sokáig úgy viselkedett, mint akinek okádhatnékja van tőlem. Aztán meglátta ezt. – Félrehúzta az inge gallérját, és megmutatta Amatisnak a fehér, csillag alakú heget a vállán. – És megmentette az életemet. Mégis, mit jelenthetett neki ez a sebhely?
A nőnek elkerekedett a szeme. – Fogalmad sincs, mikor szerezted azt a sebet, ugye?
Jace megrázta a fejét. – Valentine azt mondta, hogy nagyon kicsi voltam még, amikor ott messebesültem, azért nem emlékezhetek rá. De... most már nem hiszem, hogy így lett volna.
– Az ott nem sebhely. Jel. A régi családi legenda szerint az egyik első olyan Herondale-t, aki Árnyvadász lett, egyszer álmában meglátogatta egy Angyal. Az Angyal megérintette a vállát, és amikor felébredt, ott volt a Jel. Mint ahogy minden leszármazottján is ugyanúgy ott van. – Amatis megvonta a vállát. – Nem tudom, igaz-e a történet, de minden Herondale viseli azóta is. Az apádnak is volt egy, itt. – Megérintette a jobb felkarját. – Állítólag azt jelenti, hogy kapcsolatba léptél egy Angyallal. Hogy valamiféleképpen áldott vagy. Imogen nyilván látta a Jelet, és rájött, ki vagy valójában.")



De akkor még egyszer:
1. Jace hege nem egy heg. Ez egy anyajegy.
2. A jel azt jelenti, hogy a viselője kapcsolatban állt egy angyallal, vagy olyan valakinek a leszármazottja, aki kapcsolatban állt egy angyallal.
3. A jegy, ebből kifolyólag, örökletes.
4. Valentine kapcsolatban állt egy angyallal. Láttuk az angyal emlékeiben. 
5. Clary ebből fakadóan valaki olyannak a leszármazottja, aki kapcsolatban volt egy angyallal. Csakúgy, mint Jace. 
6. Tudom, hogy a többire már magatoktól is rájöttök.


Na, és akkor térjünk át a második kérdésre:

Ha családi örökség, Willnek miért nincs ilyen sebhelye?

A már a fenti részletben olvasottak alapján a Herondale családban örökletes a csillag alakú anyajegy. A családi történetek szerint már régóta így van. 
Ebből következne, hogy Willnek is van egy. Azt is tudjuk, hogy az anyajegy helye változhat, hiszen Jace-nek a vállán van, Stephennek pedig a jobb felkarján. 
A viktoriánus korabeli ruhák - a férfi ruhák is - elég sok rétegből álltak, a test szinte minden részét takarták. És nem tudjuk, hogy ha Willnek van ilyen anyajegye, hol van. Azaz az, hogy nem láttuk, nem jelenti azt, hogy nincs neki. Akár a fenekén is lehet vagy más kényesebb területen. :P

Cassie-től is megkérdezték már ezt. A válasz a következő volt:

 
Kedves Cassie! Újraolvastam az Üvegvárost, és emlékszem, hogy Jace-nek a vállán volt a Herondale sebhely, aztán azon gondolkoztam, hogy Willnek is van egy. Úgy értem, ez elméletileg egy nagyon, nagyon öreg sebhely, úgyhogy Willnek is kell lennie, igaz?

Válasz:

Nos, nem tudjuk. Nem láttunk még MINDENT Willből.
De fogjuk!

Nos, ez egy elég kétértelmű válasz volt tőle, mint mindig. Tudjuk, hogy Cassie rengeteg hamis nyomot hagy, de sok olyat is, aminek jelentése van.

Ebből rögtön született is egy teória. 

A Herondale család szerint a "az egyik első olyan Herondale-t, aki Árnyvadász lett, egyszer álmában meglátogatta egy Angyal. Az Angyal megérintette a vállát, és amikor felébredt, ott volt a Jel. Mint ahogy minden leszármazottján is ugyanúgy ott van. [...] minden Herondale viseli azóta is."

Viszont Amatis elmondja azt is, hogy nem tudja, a családi legenda igaz-e. Csak azt tudják, hogy régóta feltűnik minden Herondale-en. 
Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem is történt ez olyan régen? 
Mi van, ha pontosan Will az a Herondale, aki kapcsolatba került egy angyallal, és ő volt az első, akin megjelent a jel? 
Ezt akár kapcsolatba lehet hozni a Tessa nyakában medállal és egy másik teóriával. Az angyal medál egyrészt jelentheti majd a megoldás kulcsát az Infernal Devices végén, akár egy angyal megidézése által. Egyes teóriák szerint azonban nem véletlen, hogy Tessának angyalt mintáz a medálja, hanem azt jelzi, hogy angyalvér csörgedezik az ereiben. Ebben az esetben pedig lehetséges, hogy akár Tessa miatt viseli Will az anyajegyet. (Persze mondhatnánk, hogy ennyi erővel mindenkinek lehetne ilyen jegye, aki Tessával érintkezett, de mivel Tessa ebben az esetben csak részben angyal, lehetséges, hogy a jegy megjelenéséhez közvetlenebb kapcsolat szükséges.)

Ezek persze teóriák, könnyen lehet, hogy Will már viseli a jegyet valahol, csak még nem láttuk. 

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets