Blogger Widgets

2012. december 5., szerda

Herondale sebhely - Tények és teóriák

Sziasztok!

Felmerült a kérdés a Herondale sebhellyel kapcsolatosan. SPOILER, HA MÉG NEM OLVASTAD A HAMUVÁROST!

Szóval, ugye a Hamuvárosban az Inkvizítor egy bizonyos "sebhelyről" ismerte fel Jace-t.

A "sebhellyel" kapcsolatban nagyon sok kérdés merült fel.

Kettőről szeretnék most írni:
1. Miért van Clarynek is ilyen sebhelye? Ez azt jelenti, hogy mégis testvérek?
2. Ha családi örökség, Willnek miért nincs ilyen sebhelye?

Az első kérdésre Cassie egy régebbi posztját hoznám válaszként.

Tehát:

Miért van Clarynek is ilyen sebhelye? Ez azt jelenti, hogy mégis testvérek?

Nem, nem jelenti azt. 

Újra és újra átfutottam ezt a kérdést, mert igazából megválaszoltam már a könyvben, és úgy érzem - habár ez egy olyan dolog, amin átfuthattok, ha gyorsan olvastok - elég okosak vagytok, hogy rájöjjetek magatoktól abból, amit Amatis mond Jace-nek az Üvegváros epilógusában.

"– Megmentette az életemet – mondta Jace. – Szóval sokáig úgy viselkedett, mint akinek okádhatnékja van tőlem. Aztán meglátta ezt. – Félrehúzta az inge gallérját, és megmutatta Amatisnak a fehér, csillag alakú heget a vállán. – És megmentette az életemet. Mégis, mit jelenthetett neki ez a sebhely?
A nőnek elkerekedett a szeme. – Fogalmad sincs, mikor szerezted azt a sebet, ugye?
Jace megrázta a fejét. – Valentine azt mondta, hogy nagyon kicsi voltam még, amikor ott messebesültem, azért nem emlékezhetek rá. De... most már nem hiszem, hogy így lett volna.
– Az ott nem sebhely. Jel. A régi családi legenda szerint az egyik első olyan Herondale-t, aki Árnyvadász lett, egyszer álmában meglátogatta egy Angyal. Az Angyal megérintette a vállát, és amikor felébredt, ott volt a Jel. Mint ahogy minden leszármazottján is ugyanúgy ott van. – Amatis megvonta a vállát. – Nem tudom, igaz-e a történet, de minden Herondale viseli azóta is. Az apádnak is volt egy, itt. – Megérintette a jobb felkarját. – Állítólag azt jelenti, hogy kapcsolatba léptél egy Angyallal. Hogy valamiféleképpen áldott vagy. Imogen nyilván látta a Jelet, és rájött, ki vagy valójában.")



De akkor még egyszer:
1. Jace hege nem egy heg. Ez egy anyajegy.
2. A jel azt jelenti, hogy a viselője kapcsolatban állt egy angyallal, vagy olyan valakinek a leszármazottja, aki kapcsolatban állt egy angyallal.
3. A jegy, ebből kifolyólag, örökletes.
4. Valentine kapcsolatban állt egy angyallal. Láttuk az angyal emlékeiben. 
5. Clary ebből fakadóan valaki olyannak a leszármazottja, aki kapcsolatban volt egy angyallal. Csakúgy, mint Jace. 
6. Tudom, hogy a többire már magatoktól is rájöttök.


Na, és akkor térjünk át a második kérdésre:

Ha családi örökség, Willnek miért nincs ilyen sebhelye?

A már a fenti részletben olvasottak alapján a Herondale családban örökletes a csillag alakú anyajegy. A családi történetek szerint már régóta így van. 
Ebből következne, hogy Willnek is van egy. Azt is tudjuk, hogy az anyajegy helye változhat, hiszen Jace-nek a vállán van, Stephennek pedig a jobb felkarján. 
A viktoriánus korabeli ruhák - a férfi ruhák is - elég sok rétegből álltak, a test szinte minden részét takarták. És nem tudjuk, hogy ha Willnek van ilyen anyajegye, hol van. Azaz az, hogy nem láttuk, nem jelenti azt, hogy nincs neki. Akár a fenekén is lehet vagy más kényesebb területen. :P

Cassie-től is megkérdezték már ezt. A válasz a következő volt:

 
Kedves Cassie! Újraolvastam az Üvegvárost, és emlékszem, hogy Jace-nek a vállán volt a Herondale sebhely, aztán azon gondolkoztam, hogy Willnek is van egy. Úgy értem, ez elméletileg egy nagyon, nagyon öreg sebhely, úgyhogy Willnek is kell lennie, igaz?

Válasz:

Nos, nem tudjuk. Nem láttunk még MINDENT Willből.
De fogjuk!

Nos, ez egy elég kétértelmű válasz volt tőle, mint mindig. Tudjuk, hogy Cassie rengeteg hamis nyomot hagy, de sok olyat is, aminek jelentése van.

Ebből rögtön született is egy teória. 

A Herondale család szerint a "az egyik első olyan Herondale-t, aki Árnyvadász lett, egyszer álmában meglátogatta egy Angyal. Az Angyal megérintette a vállát, és amikor felébredt, ott volt a Jel. Mint ahogy minden leszármazottján is ugyanúgy ott van. [...] minden Herondale viseli azóta is."

Viszont Amatis elmondja azt is, hogy nem tudja, a családi legenda igaz-e. Csak azt tudják, hogy régóta feltűnik minden Herondale-en. 
Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem is történt ez olyan régen? 
Mi van, ha pontosan Will az a Herondale, aki kapcsolatba került egy angyallal, és ő volt az első, akin megjelent a jel? 
Ezt akár kapcsolatba lehet hozni a Tessa nyakában medállal és egy másik teóriával. Az angyal medál egyrészt jelentheti majd a megoldás kulcsát az Infernal Devices végén, akár egy angyal megidézése által. Egyes teóriák szerint azonban nem véletlen, hogy Tessának angyalt mintáz a medálja, hanem azt jelzi, hogy angyalvér csörgedezik az ereiben. Ebben az esetben pedig lehetséges, hogy akár Tessa miatt viseli Will az anyajegyet. (Persze mondhatnánk, hogy ennyi erővel mindenkinek lehetne ilyen jegye, aki Tessával érintkezett, de mivel Tessa ebben az esetben csak részben angyal, lehetséges, hogy a jegy megjelenéséhez közvetlenebb kapcsolat szükséges.)

Ezek persze teóriák, könnyen lehet, hogy Will már viseli a jegyet valahol, csak még nem láttuk. 

5 megjegyzés:

  1. SPOILER-es lehet :
    Szerintem, Clary-nek nem azért van a csillag alakú jele, mert Valentine leszármazottja, hanem mert ő állt kapcsolatban egy angyallal, hisz Ithuriel vérét fecskendezték a vérébe( ahogy, Jace-nek is)! Legalábbis én így gondoltam amikor olvastam:)
    Nem hiszem ,hogy Valentine kapott volna ilyen jelet Ithuriel-től... nem volt túl kedves vele:P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy régebbi poszt, azóta már tudjuk a választ ezekre a kérdésekre, többek között arra is, hogy Willnek van-e. :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. SPOILER
    Will úgy szerezte a sebhelyet, hogy Tessa nyakláncában egy angyal lelke lakozott, és amikor együtt aludtak, a nyaklánc egy nyomot hagyott Will vállán.
    Azért van minden leszármazottján rajta a jel. Mert Jace Will leszármazottja. És Jem volt Zakariás testvér. De akkor Clary-n miért van rajta a jel?

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets