Blogger Widgets

2014. május 13., kedd

Milyen sorrend - CoHF és Bane krónikák tükrében


Sziasztok!

Már sokszor írtam róla, hogy milyen sorrendben ajánlom az Árnyvadász könyvek elolvasását, de ma MFKata rádöbbentett, hogy bizonyos okokból újra elő kell vennünk a kérdést. 

Eddig mindig hangsúlyoztam, hogy a két eddigi Árnyvadász sorozat, A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek egymástól függetlenül, valójában tetszőleges sorrendben olvasható. Viszont mindig hangsúlyoztam, hogy az alábbi sorrendet javaslom én is, Cassie is (ami az angol megjelenési sorrend), mert az apró részletek, elrejtett utalások így jönnek ki a legjobban. 

A sorrend tehát:

Csontváros (TMI)
Hamuváros (TMI)
Üvegváros (TMI)
Az angyal (TID)
Bukott angyalok városa (TMI)
A herceg (TID)
Elveszett lelkek városa (TMI)
A hercegnő (TID)
Mennyei tűz városa (TMI)

Eddig tehát a félkövérrel jelölt részek jelentek meg, angolul és magyarul is. Ezeknél a részeknél nem kellett attól tartani, hogy esetleg a két sorozat egyes részei spoileresek lesznek egymásra. 

A rossz hír viszont az, hogy ez mostanáig tartott. A Mennyei tűz városa spoileres lesz a Pokoli szerkezetekre nézve! A hírek szerint felbukkannak olyan szereplők, akik még élnek, illetve emlegetik is őket és a leszármazottaikat. Szóval a Mennyei tűz városa minden létező poént lelő majd, elárulja A hercegnő végét.

Tehát a lényeg:
A HERCEGNŐT MINDENKÉPPEN A MENNYEI TŰZ VÁROSA ELŐTT ÉRDEMES OLVASNI!


És a másik ok, ami miatt megint előkerült a Milyen sorrendben? kérdés, az a Bane krónikák sorozat. 
Már sokszor kérdeztétek tőlem, hogy az mégis hová illik. Nos a válaszom: sehová és mindenhová.
A Bane krónikák Magnus történeteit meséli el az évek során, egymástól függetlenül olvasható novellákban. 

A novellák ilyen szempontból elég vegyesek. Vannak olyanok, amelyek teljesen függetlenek az eredeti Árnyvadász sorozatoktól, maximum egy-egy utalást mulaszthat el az ember.  Ilyen például a Mi történt Peruban? és A szökevény királyné.

Vannak aztán olyanok, amelyek ugyan az Árnyvadász kronológia szempontjából a nagy sorozatok előtt játszódnak, mégis olyan dolgok derülnek ki belőlük, amelyeket lehet, hogy jobb lett volna a regényekből megtudni. Erre jó példa Edmund Herondale története a harmadik Bane novellából. 

Vannak azonban olyan novellák is, amelyek régebbi részekre nézve spoileresek. Ilyen például a Saving Raphael Santiago, ami a Csontvárosra nézve spoileres, a The Last Stand of The New York Institute, ami nem csak a Csontvárosra nézve spoileres, hanem a Pokoli szerkezetek sorozat utolsó részére is. Illetve a What to Buy a Shadowhunter Who Has Everything és a The Course of True Love (and First Dates), ezek szintén a Csontvárosra és a Hamuvárosra nézve lehetnek spoileresek. 

Külön kategóriát képeznek viszont azok a részek, amelyek valamilyen okból még ennél is különlegesebb helyzetben vannak. 
Ezek közül a legnyilvánvalóbb Az éjféli örökös, a negyedik novella. Ez ugyanis határozottan spoileres a Pokoli szerkezetek sorozatra, illetve a TLH sorozatot vezeti fel, így már azok a szereplők is előkerülnek, akik abban lesznek főszereplők.
Szintén különleges a már emlegetett Saving Raphael Santiago, amit érdemes lesz a Mennyei tűz városa előtt olvasni, mert abban lesz egy szál, ami sokkal érthetőbb lesz a novella ismeretében.

Szóval hiába gondolnánk, hogy az Árnyvadász kronológiába illesztve olvashatjuk a Bane krónikákat, ez közel sem ilyen egyszerű. Részemről azt javasolnám ennél is, amit a regényeknél: megjelenési sorrend. Azaz akkor álljatok neki a Bane krónikáknak, ha már olvastátok a teljes Pokoli szerkezetek sorozatot és eljutottatok az Elveszett lelkek városáig A végzet ereklyéiben. Ugyanis ekkor nem ütköztök bele semmilyen spoilerbe és minden egyes kikacsintást meg fogtok érteni, ami a novellák sajátja.

A jó hír azonban az, hogy mivel a novellák teljesen függetlenek egymástól, önállóan olvashatók, ezért akár azt is csinálhatja az ember, hogy nekiáll a sorozatnak, és az olvasásához hangolja, hogy épp melyik részt hagyja ki. Mondjuk ha már olvastátok a Pokoli szerkezetek első két részét és a teljes A végzet ereklyéit, akkor elolvassátok az első három novellát, aztán kihagyjátok a negyediket, mert spoileres A hercegnőre, aztán folytatjátok és kihagyjátok a kilencedik részt is. Aztán elolvassátok A hercegnőt, utána pedig utólag a negyedik és a kilencedik novellát. Simán működőképes így is, maximum apró utalásokat mulaszthattok el.

És igen, az Árnyvadász könyvektől függetlenül is olvasható a Bane krónikák, mindenféle alaptudás nélkül, viszont szerény véleményem szerint úgy nem igazán fogja lekötni az olvasókat. A Bane krónikák ugyanis igazából jutalomjáték a Magnus rajongóknak, azoknak, akik már olvasták a könyveket, ezért minden apró utalásnak, párhuzamnak stb. örülnek. Úgyhogy bár elvben olvasható a Mi történt Peruban? az Árnyvadász regények előtt, én azért nem javaslom.

Szóval én ezt javaslom leginkább:

Csontváros (TMI)
Hamuváros (TMI)
Üvegváros (TMI)
Az angyal (TID)
Bukott angyalok városa (TMI)
A herceg (TID)
Elveszett lelkek városa (TMI)
A hercegnő (TID)
Bane krónikák novellák
Mennyei tűz városa (TMI)

Viszont ha függetlenítjük egymástól a sorozat egyes részeit, bepasszintom azokat, amiket mindenképp valamelyik után ajánlatos olvasni. Azért írom őket pirossal, mert azt jelzi, hogy a listán előttük álló könyveknél ne olvassátok őket hamarabb, de utána tetszőleges, mikor olvassátok. (Épp azért nem szerepel az összes Bane krónikák a listán.)

Csontváros (TMI)
Hamuváros (TMI)
What to Buy a Shadowhunter Who Has Everything
The Course of True Love (and First Dates)
Üvegváros (TMI)
Az angyal (TID)
Bukott angyalok városa (TMI)
A herceg (TID)
Vámpírok, pogácsák és Edmund Herondale 
Elveszett lelkek városa (TMI)
A hercegnő (TID)
Saving Raphael Santiago
The Last Stand of The New York Institute 
Mennyei tűz városa (TMI)

Összességében azért én mégis azt mondanám:
Olvassátok el előbb a regényeket, és csak ezután olvassátok el csemegeként a novellákat. (De ha tehetitek, akkor a Saving Raphael Santiagot iktassátok be a CoHF elé.)

Tudom, hogy ez a poszt megint nagyon bonyolultra sikeredett, de ha valami konkrét kérdésetek van, nyugodtan tegyétek fel és megválaszolom. (A leggyorsabban valószínűleg ask.fm-en.)

2 megjegyzés:

  1. A hercegnő-t miért nem találom egyik könyvesboltban sem?? :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, én láttam a múlt héten a Libriben, még matrica is volt rajta, hogy TOP10-es az Aranykönyv szavazáson.
      Egyébként ha máshonnan nem, a kiadó webshopjából meg tudod rendelni, 2 könyvtől ingyen szállítanak, és ott biztosan megtalálod:
      KEMÉNY: http://bit.ly/hercegnokemeny
      PUHA: http://bit.ly/hercegnopuha

      Törlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets