Blogger Widgets

2013. december 15., vasárnap

Herondale anyajegy - Miértek és hogyanok


Sziasztok!

Felmerült a kérdés A hercegnő után, hogy most akkor hogy is van ez? Mi van a Herondale anyajeggyel? Illetve jogosan jött a másik kérdés: Clarynek miért van?

Előre szólok, hogy a poszt tartalmazhat spoilereket minden eddig megjelent könyvre vonatkozóan, A hercegnőt is beleértve!

Akkor kezdeném az elején. Már a Csontvárosban láttuk, hogy Clarynek és Jace-nek csillag alakú hege, anyajegye van. Amikor kiderült, hogy testvérek, azt hittük, ez az oka. Félrevezető volt, ráadásul csillagról beszélünk, a nevük meg Morgenstern, azaz esthajnalcsillag, abszolút jogosnak tűnt a dolog. 
Aztán a Hamuvárosban akkor lett jelentősége, amikor Imogen, az Inkvizítor meglátta, és hirtelen megváltozott a viselkedése.
Ezt az Üvegvárosban Jace el is meséli, és magyarázatot kapunk rá:

Üvegváros:
"– Megmentette az életemet – mondta Jace. – Szóval sokáig úgy viselkedett, mint akinek okádhatnékja van tőlem. Aztán meglátta ezt. – Félrehúzta az inge gallérját, és megmutatta Amatisnak a fehér, csillag alakú heget a vállán. – És megmentette az életemet. Mégis, mit jelenthetett neki ez a sebhely?
A nőnek elkerekedett a szeme. – Fogalmad sincs, mikor szerezted azt a sebet, ugye?
Jace megrázta a fejét. – Valentine azt mondta, hogy nagyon kicsi voltam még, amikor ott messebesültem, azért nem emlékezhetek rá. De... most már nem hiszem, hogy így lett volna.
– Az ott nem sebhely. Jel. A régi családi legenda szerint az egyik első olyan Herondale-t, aki Árnyvadász lett, egyszer álmában meglátogatta egy Angyal. Az Angyal megérintette a vállát, és amikor felébredt, ott volt a Jel. Mint ahogy minden leszármazottján is ugyanúgy ott van. – Amatis megvonta a vállát. – Nem tudom, igaz-e a történet, de minden Herondale viseli azóta is. Az apádnak is volt egy, itt. – Megérintette a jobb felkarját. – Állítólag azt jelenti, hogy kapcsolatba léptél egy Angyallal. Hogy valamiféleképpen áldott vagy. Imogen nyilván látta a Jelet, és rájött, ki vagy valójában." (Kamper Gergely fordítása)

A családi legenda szerint ez tehát a Herondale jel, amit minden Herondale visel. Erről jött rá Imogen, hogy Jace egy Herondale. 
A család története szerint az egyik első Árnyvadász Herondale-tól eredeztethető.
Annak idején tehát jogosan merült fel a kérdés: akkor Willnek is kell lennie!
Viszont nagyon sokáig nem láttuk ennek semmi nyomát, Cassie pedig mindig azt válaszolta a kérdésre, hogy még nem láttuk Willt ruha nélkül, és ha van neki, akkor bárhol lehet az anyajegy. 
A hercegnő olvasása viszont végül megválaszolta a kérdést: bizony Will Herondale volt az első, akinek ilyen csillag alakú jele volt, méghozzá Tessa nyaklánca miatt. 

Ugyanis ahogy Amatis is mondja, a jel azt jelenti, hogy valamiképpen kapcsolatba kerültél egy angyallal. És Will kapcsolatba került egy angyallal, hiszen amikor Tessával aludt, az angyalos medál hozzáért, ott alakult ki a jel. Azért, mert Tessa nyakláncában ott rejtőzött Ithuriel, aki így úgymond "megérintette" Willt. Innentől kezdve pedig Will minden leszármazottja örökölte ezt a jelet. (Cecily Herondale ágán tehát nem öröklődhetett.) Ha romantikus lelkűek szeretnénk lenni a Herondale anyajegy Tessa és Will szerelmének eredménye. (Ja, és kíváncsi lennék, hogy a családi legendát melyik Herondale terjesztette így. Szinte látom magam előtt, ahogy Will kényelmetlenül mocorogni kezd James kérdésére, hogy honnan van a jel, és azt mégsem mondhatja el neki, hogy a szülei mit csináltak éppen... Így végül egy féligazság mellett dönt. Ugyanis az tény, hogy álmában lett Willen a sebhely.)
Sajnos A hercegnő most nincs nálam, úgyhogy abból pontos idézetet nem tudok hozni egyelőre.


De akkor mégis miért van Clarynek is?

A magyarázat már el is hangzott. A jel azt mutatja, hogy egy Árnyvadász kapcsolatba került valamilyen angyallal. Tehát nem Herondale sajátosság, még ha szeretik is ezt gondolni, egyszerűen csak rájuk jellemző, hiszen az ő családjukban öröklődött, másoknál pedig nyilván nem tudott, mert elvileg Árnyvadász - Jonathan Shadowhunteren kívül - még nem találkozott Angyallal. Egészen Valentine-ig. 

Mert bizony, itt van Clary anyajegyének a kulcsa. Valentine ugyanis kapcsolatba került egy Angyallal, Ithuriellel, ahogy azt láthattuk az emlékeiből. És mivel a jegy örökletes, Clary pedig akár tetszik, akár nem, Valentine leszármazottja, ő is örökölte.

A dolog külön pikantériája, hogy Jace és Clary csillag alakú anyajegye ugyanattól az angyaltól, Ithurieltől származik, akivel később mindketten találkoztak is.

(És akkor itt szeretném megjegyezni, hogy a TLH szereplői közül is lesz kettőnek ilyen anyajegye: Will és Tessa gyerekeinek, Lucynak és Jamesnek.)

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Azt a részt, hogy "egyik első olyan Herondale-t, aki Árnyvadász lett", le lehet vetíteni Willre is. Ugyanis mikor Edmund Herondale hozzáment Will anyukájához, ugye kitagadta a Klávé, már nem számított árnyvadásznak, ezáltal már nem voltak a Herondale-ek tagjai a Klávénak.
    Namármost, mikor Will elszökött a londoni Intézetbe, tagja lett a Klávénak, mint Herondale. Így ha Edmund esete volt az első (hogy kitagadtak egy Herondale-t), akkor Will volt a második olyan Herondale, aki árnyvadász lett. Cecily meg a harmadik. :)

    Ennyi lenne az elméletem, viszont ennek semmi alapja, csak nekem tűnik így logikusnak. Bár Deszy ötlete, hogy csak James előtt ködösítettek is megállja a helyét. :D

    Edit

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets