Blogger Widgets

2013. december 17., kedd

Mi az a Bane krónikák?


Sziasztok!

Láttam, hogy a Bane krónikákkal kapcsolatban még mindig vannak hatalmas kérdőjelek, ezeket igyekszem most tisztázni. Remélem sikerül.
http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cassandra-clare-bane-kronikak-1-what-really-happened-in-peru-6238?ap_id=Deszyhttp://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/cassandra-clare-bane-kronikak-2-a-szokeveny-kiralyne-6389?ap_id=Deszy

Ez most egy új sorozat?
Bizonyos értelemben igen, hiszen 10 részből áll. De nem olyan sorozat, mint a Végzet ereklyéi vagy a Pokoli szerkezetek, hiszen ezek nem regények és nem egy egybefüggő történetet mesélnek el. 

Akkor mégis mi ez?
A Bane krónikák egy novellafüzér, összesen 10 novellából áll. Amerikában minden hónapban egy jelent meg belőle, Magyarországon ez nyilván nem így lesz.

Miről szól?
A Bane krónikák tulajdonképpen Magnus elég hosszú életének néhány kalandját mutatja be. Az 1800-as évektől egészen napjainkig, Perutól kezdve Londonon keresztül New Yorkig elég sok helyszínen. Épp ezért ezek nem függnek össze szervesen, egymástól függetlenül is olvashatóak, mivel nem folytatások, hanem Magnus életének egy-egy epizódja. 

Spoileres?
Szó szerinti értelemben nem. Mivel a legtöbb novella nem azokban az időkben játszódik, amikor a Pokoli szerkezetek és a Végzet ereklyéi, nem. Elvileg két novella játszódik a TMI idejében, ebből az egyik már megjelent, az nem spoileres, a másikról egyelőre nem tudok nyilatkozni. A ma megjelent novellát még nem olvastam, de ez a Körről szól, szóval ez nyomokban spoilereket tartalmazhat, bár valószínűleg nem túl nagyokat, még ha van is benne. 
Illetve egy novella van, ami bizony nagyon is spoileres, ez a The Midnight Heir című, ami a negyedik a sorban, ebben ugyanis a TLH sorozat főszereplőjét ismerhetjük meg, ami ugye majd a Pokoli szerkezetek szereplők gyerekeiről szól. Így tehát ez erősen spoileres, ha valaki még nem olvasta A hercegnőt. 
Viszont az eddig magyarul megjelent részek egyike sem spoileres, egyik sorozatra nézve sem. 

Akkor érteni fogom úgy is, ha nem olvastam Cassie egyik sorozatát sem?
Tulajdonképpen igen. Viszont!
A Bane krónikák ínyencség. Talán senkit nem lepek meg vele, ha azt mondom, hogy ezek nem a világ legizgalmasabb történetei. Viszont pontosan azért szórakoztatóak, mert jobban megismerhetjük Magnust, akit már eddig is megszerettünk, igazán belelátni a lelkébe. 
És a legélvezetesebbé az apróságok teszik a történeteket. Magnus elejtett megjegyzései, amelyek egy-egy Cassandra Clare sorozatra vagy szereplőre utalnak. Gondolok itt például olyasmikre, mint például amikor Magnus kék szemű, fekete hajú fiúkról beszél, nekünk meg rögtön beugrik a jövőjéből Alec. És hasonlók.
Arról nem is beszélve, hogy szerény véleményem szerint Cassie még CoHF utalásokat is elrejtett, például Magnus apjára vonatkozóan. 
Szóval bár a novellák a sorozatoktól külön is érthetőek, akkor válnak igazán szórakoztatóvá, ha az ember azokat is ismeri. A sorozatszereplők ősei is felbukkannak, olyan is előfordult, hogy egy már felnőttként megismert szereplő kislányként szerepel az egyik novellában, de a halhatatlan szereplők nagy eséllyel felbukkannak Magnus történeteiben is. És ugye a párhuzamok, utalások...

Ha nem olvasom a Bane krónikákat, nem fogom érteni a fő sorozatokat?
Nem, ilyesmire ne gondoljatok! Cassie alapból minden sorozatát úgy írja, hogy egymástól függetlenül is tökéletesen érthetőek legyenek. Tehát ha nem olvasod a Bane krónikákat, akkor is érteni fogod a regényeket. 

Akkor nem muszáj sorrendben olvasnom a novellákat?
Nem, nem muszáj. Kezdheted az ötödikkel is, érteni fogsz mindent. A sorrend viszont azért nem véletlenül. Nagyjából időrendben haladunk Magnus életében. 

Milyen hosszúak a novellák?
Én angolul olvastam őket, a magyar verzió még nem volt a kezemben, úgyhogy pontos számot nem tudok mondani. De én olyan 40 körüli oldalszámra tippelnék. 

Ezeket is Kamper Gergely fordítja?
Igen, a Bane krónikákat is Kamper Gergely fordította, fordítja, ahogyan minden más Cassandra Clare könyvet is. 

Meg fognak jelenni egy kötetben is?
Hogy magyarul megjelennek-e egy közös kötetben, azt szerintem még a kiadó sem tudja. Angolul igen, lesz egy közös kötet. 

Akkor nálunk most nem lesz olyan kirakós a borító?
Nem, sajnos az eredeti borító túl drága lett volna, ezért a magyar Bane krónikákhoz magyar borító készült. De a gyűjtögetés itt sem marad el, nálunk nem egy képet lehet összeállítani a borítókból, hanem Magnus nevét. Minden részen egy betű, végül összeáll: Magnus Bane

Már megjelent?
Az első két rész megjelent, igen. Most éppen 33% kedvezménnyel lehet kapni:

Illetve még engedjetek meg egy befejező gondolatot!
A Facebook oldalon ugyan már kiírtam, de itt sem árthat. Magyarországon a novellák megjelentetésének ilyen műfajban nem igazán van hagyománya, a Könyvmolyképzőnél jelent meg annak idején a Pokoli báléjszakák, de azt sem követte a folytatás. (Milyen kár, az egyik részben Cassie novella is van!) Mindenesetre féltem tőle, hogy jön-e magyarul a Bane krónikák, pontosan ezért. De a kiadó megszavazta neki a bizalmat, és ez hatalmas dolog! 
Amerikában most elég nagy divatja van annak, hogy a sorozatokhoz (főleg a YA és az NA sorozatokhoz) kiegészítő novellákat írnak a szerzők. Így vannak feledik, másfeledik, vagy akár 0,4. részek is. Én a magam részéről elmondhatom, hogy imádom ezeket olvasni, és reményem sem volt, hogy magyarul is megkaphatjuk őket. Gondolok itt pl. a Touch kiegészítő novellájára, az Untouchedra, vagy mondjuk az Obszidiánhoz íródott kiegészítő novellára, amiben megismerhetjük Dawson történetét. (Aki ismeri a könyvet, tudja, hogy ez milyen érdekes lehet.) Vagy ott van például a Szeretni bolondulásig Matt szemszögéből. Vagy van egy sor kiegészítő novella például az Üvegtrónhoz is, én olvastam néhányat, kifejezetten izgalmasak. Tényleg hosszan sorolhatnám, akad jó néhány ilyen.
Azzal, hogy a kiadó megadta a bizalmat a Bane krónikáknak, van remény ezeknek a novelláknak is. De ehhez az kell, hogy a Bane krónikák sikeres legyen. (Meg a másik novellasorozat, A siló.) 
Úgyhogy most még egy plusz felelősségünk is van Árnyvadászokként, mert a Bane krónikák fogyásán múlhat ezeknek a kiegészítőknek a jövőbeli megjelenése is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets