Blogger Widgets

2013. december 8., vasárnap

Teremts magyar Árnyvadászt! - Ramóna alkotása


Az utolsó holló



A kastély egyik ablakának bemélyedésében ült, fejét a hideg betonfalnak támasztva. Hullámos sötétszőke haja az arcába lógott, de nem zavartatta magát. Olyankor, amikor kedvenc hobbijának hódolhatott, megszűnt körülötte a külvilág, és annak minden zavaró tényezője.
   Szerette nézni az udvarban nyüzsgő egyszerű embereket. Elvarázsolta és megnyugtatta az egymással hangosan alkudozó kereskedők és vásárlók megkoreografálatlan előadása, akárcsak a felnőttek lába között futkározó gyerekek gondtalan játszadozása. A meg nem élt gyermeki énjét látta bennük.
   Kisfiúként más vágya sem volt, mint az, hogy a korabeliekhez hasonlóan kötöttségek nélkül, felhőtlenül szórakozhasson. Szeretett volna bújócskázni, fogócskázni, vívni a testvérével, vagy egyszerűen csak borsot törni a szakácsnőjük orra alá. Ám apja ehelyett könyveket szánt neki.
   Hatéves korától nagyhírű mesterek tanították latinra, művészetekre, egyház- és államjogra. Hiába tette szóvá, hogy testvéréhez, Lászlóhoz hasonlóan ő is az edzőteremben szeretne fegyverforgatást tanulni, apja hajthatatlan volt. Úgy vélte, kell egy humanista szellemű Árnyvadász is a családba. Csakhogy a legkisebb holló ennél jóval rafináltabb volt. Éjjelente titokban beosont a fegyverszobába, és gyakorolt. Számtalan sebet szerzett, sőt egyik alkalommal kis híján a hüvelykujját is levágta.
   Évek hosszú munkájába került, mire megtanulta, miként bánjon a szeráfpengékkel, a buzogánnyal, tőrrel, és az íjjal. Nem forgatta olyan mesterien őket, mint a képzett nephilimek, de egy átlag katonánál ügyesebb volt. A hiányosságait pedig pallérozott elméjével pótolta.
   Legmerészebb álmaiban sem gondolt arra, hogy valaha uralkodó lesz belőle, de apja, és László halála azzá tette. Családjukban ugyan nem csörgedezett királyi vér – nem is csörgedezhetett –, ám aznap a Duna jegén valami olyan történt, mely alapjaiban rendezte át a mondén és az Árnyvadász világot. Azelőtt soha nem volt arra példa, hogy egy magafajta egyszerre legyen mondén király és nephilim harcos. A választás joga ugyan adott volt számukra, eldönthették, melyik fajba kívánnak tartozni, de hogy valaki egyszerre legyen mind a kettő, ráadásul ilyen magas tisztséget töltsön be az egyikben, az lehetetlen volt.
   A Klávé mégis úgy vélte, a szükség törvényt bont, és engedélyt adott rá, sőt egyenesen megparancsolta, hogy az egyetlen életben maradt holló, a nép akaratának engedve, fogadja el a trónt.
   A magyar királyság akkoriban szétzilált volt, óriási fejetlenség uralkodott benne. A démonok sorra fosztogatták a falukat, házakat és városokat égettek fel, s tettek a földdel egyenlővé. Ráadásul a mondén adók is megnyomorították az embereket. Éhínség, és elégedetlenség tombolt. Kellett hát egy erőskezű, ámde jószívű uralkodó, aki tudta, mi lakozik a sötétségben, és legalább annyira értett a világi dolgokhoz is, mint a természetfelettihez. Ezeknek a kritériumoknak pedig nem akadt más, aki nála jobban megfelelt volna.
   Uralkodóvá válásakor ugyan még nagyon fiatal volt, de segítőinek hála, hamar beletanult a szerepbe. Igyekezett a lehető legjobb, legigazságosabb döntéseket meghozni, és, ha ehhez az kellett, hogy álruhát öltve elvegyüljön a népe között, hát megtette.
   Megreformálta az adókat, felvirágoztatta a királyságot és megszínesítette a kultúrát, valamint számtalan hasznos szövetséget kötött az emberi és alvilági felekkel egyaránt. Sőt még egy elszánt, profi Árnyvadász sereget is létrehozott, melyet több ezer nephilim alkotott. A hírüket és nevüket mindenütt ismerték. Ők voltak a fekete sereg.
   Csapata egy része éppen ma gyűlt össze a visegrádi kastély báltermében, hogy legutóbbi sikeres hadjáratukat megünnepeljék. Odalent már reggel óta nagy volt a sürgés-forgás. A szolgálók kisuvickolták a palota minden szegét és zugát, kifényesítették a finom metszésű kristálypoharakat, és az aranyból készült étkészletet, a szakácsok pedig fenségesebbnél fenségesebb ételeket sütöttek-főztek.
   A fiatal férfi tudta, hogy hamarosan indulnia kell, nem késhet el a saját maga adott lakomáról, ám előtte még meg kellett látogatnia valakit. Valakit, aki egykoron fontos volt számára.
   Lesietett a kőlépcsőn, és a várbörtön felé vette az irányt. A pince hűvös és nyirkos volt. Halál szaga terjengett a levegőben vizelet és félelem bűzével keveredve.
   Elhaladt rablók, házasságtörők, és gyilkosok cellája előtt, míg a terem végében álló ezüstrácsozatú zárkához nem ért. A férfi, akit keresett az árnyékban kuporgott. Teste sovány volt, arca beesett, fakó bőre még halványabb színt öltött, mint azelőtt. Hosszú, fekete haja zsírosan hullott alá, s tapadt fejéhez.
  Vlad! – szólt a férfi. Hangjában fájdalom és düh kavargott.
  Mit keresett itt? – kérdezte a rab, fel sem pillantva látogatójára.
  Beszélnem kell veled.
  Nincs miről tárgyalnunk.
   A király ingerülten a hajába túrt, s dühében rácsapott a rácsokra.
  De igen, és addig nem mozdulok innen, míg nem adsz magyarázatot. Vagy legalább mondj egy indokot, miért engedjelek szabadon, és megteszem.
  Minek? Tudod az igazságot.
  Biztos van valami – kereste a megfelelő szót – mentséged.
  Mentség? – harsant fel a másik. Ekkor már felnézett az uralkodóra. Lassan, minden mozdulatot elnyújtva feltápászkodott, és közelebb lépdelt. – Így hívod?
  Nem értelek…
  A hazugságot. Ne hidd, hogy nem tudom.
  Fogalmam sincs, miről beszélsz.
  Tudok róla, hogy minden egyes hadjáratod, vagy kétes tetted után megkéred a Testvéreket, hagyjanak ki fontos részleteket a feljegyzéseikből, nehogy az utókor rájöjjön, mi is vagy te igazából, Árnyvadász. Ti, nephilimek megrögzötten titkoljátok a létezéseteket.
  Nektek is ezt kellene tennetek.
  Hogy megtagadjam valódi önmagamat? Köszönöm, de nem.
  Inkább ártatlan embereket ölsz, és húzatsz karóba, a megállapodásunk dacára? A barátom voltál, és átvertél.
  Te, drága barátom, ugyanezt csináltad. A hátam mögött szövetkeztél a testvéremmel, Raduval, és ide juttattál – intett körbe a cellában. – És csak, hogy tudd, azok az emberek nem voltak ártatlanok, megölték a családomat! Élvezettel néztem, hogyan szenvednek a karóba húzás minden másodpercében.
  Őrült vagy! Félreismertelek… Hiba volt megbíznom egy Alvilágiban – mondta a király, és sarkon fordult, hogy sorsára hagyja az egykor barátjának hitt gyilkost.
  Az igazságos király, mi? – kiáltott utána Vlad. – Akiről az utókor majd ódákat zeng, és meséket költ jótetteiről…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets