Blogger Widgets

2013. december 14., szombat

Nyílt levél a "rajongói oldalnak"


Kedves Csontváros - City of Bones oldal

Kénytelen vagyok nyílt levélben fordulni hozzátok, mivel sajnos más módon nem tudok kapcsolatba lépni veletek. (Értsétek: kitiltottatok a Facebook oldalról, azaz még hozzászólni sem tudok a bejegyzéseitekhez, privát levelet írni nektek még annyira sem.) Nem tudom, eljut-e hozzátok, de őszintén szólva már eljutottam a dühömnek arra a pontjára, ahol tulajdonképpen nem is érdekel. Úgy érzem, ez már az a szint, ahol megérdemli a dolog a nyilvánosságot. 

Mielőtt jobban belemennék a dologba, természetesen összefoglalom röviden, mi történt, hogy azok a kedves olvasók is értsék, akik esetleg nem követik a Facebook oldalt. 

Létezik ez a bizonyos "rajongói" oldal, és most bátorkodtam az idézőjelet használni, mert azt gondolom, nem rajongói oldal az ilyen. 

Hogy miért? Két dolgot emelnék ki, a többi problémám abszolút személyes jellegű, de ez a kettő olyasmi, ami miatt szerintem abszolút jogosan vagyok felháborodva.

1. Félretájékoztatás

Az egy dolog, ha valaki, aki szeret valamit, nem tud róla mindent vagy valamit rosszul tud. Előfordul az ilyen, semmi probléma nincs.
A probléma akkor kezdődik, ha rajongói oldalt kezd vezetni az ember, ugyanis ez felelősséggel jár. Azzal a felelősséggel, hogy az ember másokat tájékoztat. És amennyiben rosszul tud dolgokat, és még arra sem veszi a fáradságot, hogy utánanézzen valaminek, amit kiír, akkor bizony félretájékoztat.
Így történhet meg az, ami ma megesett. Ma ugyanis az az információ került fel az oldalatokra, hogy jelenleg úgy néz ki, a régi borító lesz a Bane krónikák magyar borítója, de még zajlik a vita. Aki rendszeres követője a vegzetereklyei.net oldalnak, tisztában lehet vele, hogy már tudjuk, melyik lesz a végleges borító. Még egy interjút is olvashattak az Árnyvadászok a készítőkkel, Egyed Reginával és Németh Balázzsal. 
Persze, becsúszhat az ilyen, előfordul. De amikor a dolog már rendszeressé válik, az probléma. És még nagyobb probléma az, ha többen is jelzik, hogy nem igaz, és nem a bejegyzést javítjátok, hanem törlitek a hozzászólásokat. (Nem az enyémet, én nem tudtalak kijavítani titeket, mivel kitiltás miatt nem tudok kommentelni.)
És hogy nekem ezzel mi a problémám? Most már lassan két éve keményen dolgozom rajta, hogy az Árnyvadászokhoz minden hírt eljuttassak, HELYESEN. És ez az az eset, amikor én takarítok, ugyanis én leszek az, aki igyekszik majd helyrehozni a félretájékoztatásotokat.

2. Lopás
Az előbbi még nem indított volna ennek a nyílt levélnek a megírására, egyszerűen csak a Facebook oldalon kijavítottam még melegében a helytelen információt. 
Viszont ezután kb. 10 perccel az én oldalamról lopott információkat kezdtétek megosztani. És hogy honnan tudom? Elég nehéz nem észrevenni a saját szavaimat, amikor szó szerint kimásoljátok és még arra sem veszitek a fáradságot, hogy legalább átfogalmazzátok. (Nem felhívás keringőre!) Illetve annál feltűnőbb lopást el sem követhetnétek, mint hogy egy versfordításomat nyúljátok le. Ugyanis ezt ÉN fordítottam, hosszú órák munkája van benne, hogy stimmeljenek a rímek és a jelentés is. Annak az esélye, hogy véletlenül pont ugyanúgy sikerült lefordítani, egy a tízmilliárdhoz, ha nem kevesebb. 
Az oldalsó menüsávban külön kiírtam a lopással kapcsolatos problémámat. Ha elolvassátok, benne van, hogy engedéllyel és linkkel megoszthatjátok. Hangsúlyozom, előzetes engedéllyel, forrásmegjelöléssel. (És ebben az esetben bizony nem elég, ha ezer éve kiírtátok, hogy innen szedtek infókat. Mert a Facebook jellegzetessége, hogy ez bizony eltűnik. Azt már meg sem említem, hogy az előzetes engedélykéréssel így is problémák vannak.) Ebben az esetben ez bizony nem történt meg. És nem az első eset ez, másik oldalon is volt már ilyen, de kulturált ember módjára sikerült megoldani. Szóltam, javították. Ilyen egyszerű. 
 
Miközben ezt a levelet írom, kaptam tőletek egy roppant kedves üzenetet az oldalamra, muszáj megosztanom szó szerint, annyira megindító, szeretném, ha minden Árnyvadász olvashatná:
"Igen szedtem onnan a dolgokat, de már elég régen ki is írtam, hogy az a forrás és sok dolgot hozok onnan! Egyébként meg ez van! *Amy pusz"

A kedvenc részem az "ez van". Roppant kifejező és intelligens válasz, gondolom, a szellemi tulajdon fogalmáról még nem hallottál, kedves Amy. 

Nem szaporítanám tovább a szót, csak még utolsó gondolatként hozzátok szólnék, kedves Árnyvadászaim!
Tudjátok, hogy eddig még soha nem tettem ilyesmit, és nem is gondoltam, hogy ilyen eszközökhöz kell folyamodnom, de úgy gondolom, egy ilyen eset mellett nem mehetek el szó nélkül. Átéltünk már együtt sok szépet és jót, küzdöttünk együtt magyar Csontvárosért, feliratért, új Bane krónikák borítóért és azért, hogy Magnus álompasi legyen. Mindig úgy éreztem, egy csapat vagyunk, a magyar Árnyvadászok! 
Remélem, érzitek, hogy szívem-lelkem-időm-energiám-munkám benne van ebben az oldalban. 

Nem szokásom háborút indítani, de most kemény eszközökhöz kell folyamodnom. Arra kérnék mindenkit, aki ebben a kérdésben sorsközösséget érez velem, és esetleg már lájkolta az oldalt, hogy lépjen ki a fent nevezett Facebook oldal lájkolói közül. Egyrészt mert azt gondolom, senkinek sincs szüksége féligazságokra, régi, már rég nem igaz "hírekre" és félretájékoztatásra. Másrészt mert azt gondolom, más oldalról lopni, forrásmegjelölés és későbbi bocsánatkérés nélkül gerinctelen. Az Árnyvadászok mindig egyenesek, szemből támadnak, nem pedig hátba. 

Igen, ezt kérem. Ez van, Amy. (Annyira tetszett ez a kifejezés, hogy muszáj volt kölcsönvennem. Nem kértem engedélyt, elnézést.)

Árnyvadász felebarátotok:
Deszy

17 megjegyzés:

  1. remelem nem gond, de vettem a batorsagot es elkuldtem nekik privatban a nyilt level linkjet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nem, nem gond, bár elvileg már látták, azt hiszem. De köszönöm! :)

      Törlés
  2. Deszy, finom voltál, és nőies. Én simán feljelenteném ezeket...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekeztem kulturáltan kifejezni, amit érzek.

      Törlés
  3. Imádom a 12 éves kislányokat, akik rajongói oldalt csinálnak és közben nincsenek tisztában ennek a fogalmával, nem ismerik a kulturáltság fogalmát. :/
    Ha már hülyeséget csinál, legalább odafigyelne és tanulhatna, de nem.

    Teljesen egyetértek veled és ahogy mások is írták: nagyon szép, finom és kulturált levél - ellentétben a másikkal... :'D

    VálaszTörlés
  4. Hát Deszy, le a kalappal előtted, hogy ilyen szépen tudtál fogalmazni, pedig lehetett volna másként is írni :) Mi Veled vagyunk, s Téged olvasunk. Az Angyal legyen Veled és minden igazi magyar árnyvadásszal! :)

    VálaszTörlés
  5. Drága Deszy
    Sajnos mostanság igen elhanyagoltam az árnyvadász kötelezettségeimet. Egyetlen okom az időhiány. Viszont, ha szükséges lesz emberre, bármikor beállok szívesen én is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és tényleg sok gratuláció a türelmedhez. Nekem nem ment volna.

      Törlés
  6. ez az oldal is rendszeresen lopja tőled az információkat : http://vegzetereklyei.gportal.hu/

    VálaszTörlés
  7. Hali!

    Deszy teljesen igazad van! Én is tutira nagyon ki lennék akadva! Meg az a válasz amit lebonyolított az a csaj. Öcsém... Már lassan én kiakadtam! xD

    Deszy melletted állunk! Az igazi Árnyavádszok soha nem tennének ilyet! Mi ilyenek vagyunk! :)

    Kitartás Deszy!

    ~ Dani ~

    VálaszTörlés
  8. Hajrá Deszy!
    Ha lenne facebookom, biztos kilépnék a csoportból! De hát, ez van!
    Mi melletted állunk!

    VálaszTörlés
  9. Szia Deszy!
    Én és a testvérem is veled vagyunk! Hajrá!

    VálaszTörlés
  10. Anettszeretideszyt:)2013. december 15. 11:05

    Veled vagyok/vagyunk, Deszy! Le a csúnya, lopós, lelkiismeretlen rablókkal! Te vagy a legjobb és ezt teljesen komolyan gondolom, mert messze vered a többi oldalt! Kitartás, mi hajlandóak vagyunk háborút indítani (én biztosan)!

    VálaszTörlés
  11. Szia Deszy! Hatalmas elismerésem a kifinomult, finom és nőies, mégis velős leveledhez, ami már szinte egy költemény. :D :D :D Még Jace is helyeslően bólogatna és vigyorral az arcán csak ezt mondaná: "Ez igen, kis csaj! Leoltottad, ahogy kell!"
    Magyarországon tiéd az EGYETLEN rajongói oldal, ami megérdemli hogy kiálljunk mellette, és megvédjük. Számunkra, Árnyvadászaid szemében te vagy a magyarországi Intézet Vezetője!(egyben a konzul, az inkvizítor és minden más egy személyben):D :D Csak így tovább

    VálaszTörlés
  12. Kedves Deszy!

    Ne hagyd magad, mind melletted állunk! Ennyi munka, idő, lelkesedés és hit nem veszhet kárba, nem ellopható és nem másolható! Aki mégis megteszi az nem Árnyvadász, hanem közönséges tolvaj. Szeretünk és továbbra is híven olvasunk!

    puszi: Brigi

    VálaszTörlés
  13. Igazából én ezt a dolgot úgy oldottam meg, hogy csak ezt az oldalt olvasom, mióta megnyitottad. Itt megtalálok minden friss infót amire kíváncsi vagyok,akkor minek menjek máshová is?
    Amúgy teljesen igazad van, hajrá! Üdv: Abya

    VálaszTörlés
  14. Kicsit kimaradtam a munkám miatt az árnyvadászok hétköznapjaiból(révén ráadásul hybrid vagyok), de Deszy, meg kell mondjam leveled olyan erővel hatott rám, mintha csak Charlotte mondta volna! :D - XOXO Rosalinda Wayland

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets