Blogger Widgets

2013. április 4., csütörtök

Miért okos az új előzetesünk?

Sziasztok!

Már régóta akartam írni erről a témáról, most az új előzetes alkalmából végre eljött az idő. 




Egyik előzetesben sincs csók. 

Nem arra számítottatok, hogy ilyen elmés megállapítást teszek, igaz? Pedig higgyétek el nekem, ez nagyon is fontos. Egyik előzetesben sincs csók. Látjuk persze a szerelmi szálat, mert hát kiböki a szemünket: ott van a Kevin-Jace beszélgetés arról, hogy Clary más, aztán a motorozás, a Jace által kimondott "Szükségem van rád" mondat, az a pár villanás az üvegházas jelenetből, aztán amikor Jace Claryt nézi a Portálnál, süt a szeméből az érzelem. De a szerelmi szál körülbelül ebben ki is merül az előzetesekben. 

Miért okos, amit csinálnak?

A Csontvárost az újságírók és azok a potenciális nézők, akik nem ismerik a könyveket, hajlamosak a Twilighthoz hasonlítani. Egyrészt a szerelmi szál miatt, másrészt YA könyv, harmadrészt pedig van benne vámpír és vérfarkas. Ettől persze a történet lehet nagyon más, mint azt mi tudjuk is, de ha valaki nem ássa bele magát mélyebben...

Eddig ebben az évben két olyan YA filmadaptáció ment le, ami a következő sikeres franchise lehetett... volna. Sem a Lenyűgöző teremtmények sem A burok nem volt túl nagy siker, már ami a bevételeket illeti. Ez pedig egyrészt abból fakad, hogy mindenki a Twilighthoz hasonlítgatta őket. És mit csináltak ezeknek az előzetesében? Kihangsúlyozták a szerelmi szálat: csókolózással és még sok más szerelmes jelenettel. 

Mit tesznek ezzel szemben a Csontváros előzetesének készítői? Beleteszik a szerelmi szálat, egyrészt mert nehéz megkerülni, másrészt meg a rajongók valószínűleg mérgesek lennének, ha nem kapnának valami izgi Clary/Jace jelenetet, de nincs csókolózás. Nem hogy több, egy se. 

Ezzel a rajongókban fenntartják az izgalmat (Mikor látjuk már őket csókolózni???), de valami ennél sokkal fontosabbat is tesznek: nem üldöznek el a filmtől minden létező tesztoszteront. Ehelyett próbálják bevonzani a hímnemű egyedeket is a moziba a harcjelenetekkel és a démonokkal. És az eddigi visszajelzések alapján a dolog úgy tűnik, működik. 

Nagyjából végigfutottam a külföldi és a magyar reakciókat is nagy portálakon az új előzetessel kapcsolatban, és bár a legtöbben még mindig a Twilighthoz mérik, és azt fejtegetik, hogy a Csontvárosnak lesz-e ereje hozzá, hogy az előbb már említett két YA adaptációval szemben sikert érjen el, valami biztatót is látni. Egyre több helyen látni olyan írásokat, amelyek szerint a Csontváros elég érdekesnek tűnik, érdekesebbnek, mint a többi YA. Idézem: "Még lehet is belőle valami..."

És ez bizony nagyon fontos lehet számunkra. Ugyanis bár rengeteg a rajongó, és mi nyilván meg fogjuk nézni a filmet, szükségünk van arra, hogy mások is bemenjenek megnézni. És igen, arra is szükségünk van, hogy a fiúk, férfiak is megnézzék. Ugyanis csak akkor számíthatunk folytatásra (értsd: Hamuváros film), ha a Csontváros siker lesz. Ehhez pedig az kell, hogy sokan megnézzék, ne csak a rajongók. 

És a csókjelenet hiányához hozzádobnék még egy faktort, amit szerencsére eddig még nem nagyon hangsúlyoztak az előzetesekben, pedig könnyedén megtehették volna: szerelmi háromszög. Én ugyan hiszem, hogy a Csontvárost a kusza szerelmi kapcsolatok miatt maximum sokszögnek lehet nevezni (mivel Clary, Jace és Simon mellett ott van még Alec, Magnus és Izzy), de azért könnyű szerelmi háromszögnek elkönyvelni a lány, az új, dögös pasi és a lány legjobb barátja között. És bár látjuk Simont az új előzetesben elég sokat, ő csak legjobb barát, és nem tesznek rá más bélyeget az eddigiek alapján. A filmben ez valószínűleg változni fog, de eddig nem volt ilyesmi. 

Szóval a Csontváros előzetese ezek nélkül valami nem annyira nyálasnak tűnőre sikeredett, és szerintem ez lehet a kulcs ahhoz, hogy tényleg sikeres legyen, ne csak a rajongók körében.

4 megjegyzés:

  1. Hát Deszy ezt szépen megfogalmaztad, teljesen egyet értek veled. Sajnos a mai YA könyvadaptációk készítői azt hiszik, hogy csakis a romantikával el lehet adni a filmet, pedig ez koránt sincs így, nekem se a Lenyűgöző teremtmények, se A burok nem jött be annyira, mint vártam, és épp amiatt, mert igazából semmi izgalmas nem történt, csak a két főszereplő kerülgette egymást 2 órán keresztül...

    Szerintem ennyi nem elég egy normális moziba járó embernek (max csak a tinilányoknak, vagy a nagyon elfogult fanoknak, akik mindent megvesznek), és a romantikán kívül kell bele egy épkézláb és érdekes történet, kaland, izgalom és humor is. Nos, ez a Végzet ereklyéi könyvekben mind meg van, azt meg majd meglátjuk, hogy milyen lesz a film.... egyelőre a trailer biztatónak tűnik, csak nehogy megint az történjen, hogy egy kiváló előzetes után egy ramaty filmet kapunk.

    Személy szerint én nagyon várom a Csontváros filmet, és nagyon bízom abban, hogy jobb lesz, mint az eddigi YA könyvadaptációk, és bízom a folytatásban is.... :) Teljes fangirl üzemmódban vagyok, de azért megpróbálom ettől függetlenül értékelni majd a filmet, és ha tele lesz hibával, vagy hülyeségekkel, akkor sajnos azt sem lehet figyelmen kívül hagyni.:)

    VálaszTörlés
  2. Teljesen egyetértek veled. A címet furcsálltam, ezért fel is keltette a figyelmemet. De az alapján amit leírtál, igazat adok neked. Nem igazán gondolom, hogy a Csontvárost a Twilight-hoz kellene hasonlítani, hiszen nem igazán hasonlítanak, legfeljebb az, hogy majdnem ugyanannyi évesek a szereplők.

    VálaszTörlés
  3. Ezt én is tanúsíthatom. Az előzetesek a hímneműeket is bevonzza, az én párom személy szerint nagyon is érdekesnek, látványosnak találta és persze kíváncsian várja a filmet (a könyveket nem olvasta). Aminek én nagyon örülök, mert így együtt mehetünk el megnézni. :) És amit mindenképp meg kell említenem ezzel kapcsolatban, hogy ő ráadásul 40 körüli, tehát nem csak, hogy a lányokat képes megfogni, hanem más korosztályt is. Remélem lesz olyan jó a film, hogy számára is élvezhető legyen.

    VálaszTörlés
  4. Teljesen egyetértek én is. Egyébként Twihard (is) vagyok :)

    A BC nekem nem tetszett, a könyvet is félbe hagytam, annyira nem jött be...
    A Burok alapjában véve tetszett, de tényleg vannak hibái és hiányosságai, itt főleg a forgatókönyvre gondolok, a színészi játék,a látványvilág, valamint a zene (score) valamennyire ellensúlyozta ezt. Bár ez az a típusú könyv, amiből nem egyszerű filmet készíteni.

    Nem tudom mi lesz augusztusban, minden esetre az eddig látottak, és olvasottak alapján pozitívan állok hozzá, hiszen a könyv egy nagyon jó alapanyag. Mondjuk az Éhezők Viadalánál is így voltam vele, de ott csalódnom kellett egy kicsit.

    Remélem széles vigyorral megyek be és jövök majd ki a moziból :)

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets