Blogger Widgets

2013. április 12., péntek

Használati utasítás a bloghoz


Sziasztok!

Triviálisnak tűnhet, hogy ilyesmit írok, de higgyétek el nekem, hogy okkal teszem. Az oldal még nincs egy éves, és már majdnem 3700 bejegyzés található rajta. Ez annyit jelent, hogy nagyjából átlagosan naponta 10 poszttal számoljatok, ami nagyon sok. Az oldal így nehezebben követhető, kiváltképp abban az esetben, ha nem is kezdetektől követitek.

Nagyon sok olyan kérdést kapok, amit tulajdonképpen könnyedén meg lehetne találni az oldalon a segítségem nélkül, és még gyorsabb is lenne.

Szóval akkor néhány fontosabb vázlatpontban, hogy hogyan lehet jól használni az oldalt:


Felső menüsor

A felső menüsorból nagyon sok mindent elérhettek.
Az egyes sorozatok címére kattintva egy külön oldalra juttok, ahol az adott sorozattal kapcsolatban rengeteg dolgot találtok: kimaradt jeleneteket, kiegészítő novellákat Cassie-től, a sorozat köteteinek sorrendjét és az adatlapjaikat, és még sok mást...
A menüsor második sorában ennél általánosabb dolgokat találtok. Az Árnyvadász világról menüpontban mindenféle általános infót találtok a világról: a rúnákról, a parabatai kapcsolatról, az Árnyvadász szokásokról és szertartásokról és még egy viszonylag spoilermentes kronológiát is. A film menüpontban többek között a szereposztást, néhány érdekességről szóló cikket találhattok. Az írónőről menüpontban mindenféle van, ami Cassandra Clare-rel kapcsolatos, többek között egy meglehetősen részletes életrajz is. A Képregény és Hangoskönyv menüpont magáért beszél. A magyar vonatkozások menüpontban érdekességeket találhattok a magyar kiadásról, Magyarország és magyar dolgok említéséről a könyvekben (mert van ilyen!), illetve elérhettek interjút is a fordítóval, Kamper Gergellyel. Talán az Extrák menüpont a legérdekesebb, erre feltétlen érdemes rákattintani: háttereket, könyvjelzőket találhattok, ezenkívül minden érdekesebb rovatot itt gyűjtök össze, pl. Angyallexikon, Árnyvadász szótár stb. A Fanfic menüpont magáért beszél, itt az Árnyvadász világban játszódó fanfictionöket találtok.
A harmadik sor a legkevésbé érdekes, ezek tulajdonképpen csak linkek az oldal különböző kiegészítő oldalaihoz, csatornáihoz. Kivételt képez a Banner menüpont, itt több bannert is találtok, amit ha kitesztek a saját blogotokra, oldalatokra, akkor az én oldalamra fognak vezetni. Ha kiteszitek, nagyon szépen köszönöm ezúton is!


Oldalsó menüsáv

A tájékozódás szempontjából az oldalsó szalagon található moduloknak is nagy szerepe van. Itt mindig megtaláljátok az előzeteseket, az eddig kikerült jelenetfotókat a filmből, itt van a chat is... Illetve amit még szeretnék megjegyezni, hogy itt találtok egy rövidítésmagyarázatot, ha esetleg nem tudnátok, hogy melyik mozaikszó mire vonatkozik. Ami pedig még fontos, hogy van egy Fontosabb időpontok rész a Chat alatt, ezt érdemes nézegetni, itt találjátok meg a könyvek angol és magyar megjelenési időpontjait. Igyekszem frissen tartani ezt is!


Blogarchívum

Ez afféle tartalomjegyzék az oldalhoz, minden az oldalra felkerült bejegyzést meg tudtok keresni benne a címük alapján, évek és hónapok szerinti bontásban.


Címkék

Talán ez egyik leghasznosabb funkció. Minden bejegyzésnél meg tudom jelölni, hogy miről is szól, majd az oldalt található Címkék modulban tudtok keresgélni a címkék között. Az egyes rovatok is saját címkét kapnak (pl. Öltözz Árnyvadászként, Ezt ne!, Árnyvadászok a magyar standokon stb.), illetve vannak kifejezetten tematikus címkék, pl. minden sorozatnak, a fanartoknak, videóknak, zenéknek, minden színésznek, minden szereplőnek stb.
A Címkék a felhőben ABC sorrendben vannak (az ékezetes betűkkel kezdődők a végén), és a betűméretük annak megfelelően változik, hogy hány bejegyzés viseli azt a címkét - minél több, annál nagyobb a betű. A zárójelben lévő szám pedig a bejegyzések számát jelzi.


Keresés

A chat fölött találtok egy keresőt, ezzel az oldalon belüli posztokra tudtok kulcsszó alapján keresni, ezt is érdemes megjegyezni.


Azt hiszem, gyakorlati szempontból ezek használata a legfontosabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets