Blogger Widgets

2013. január 16., szerda

A félreértések tisztázása végett

Sziasztok!

Rengeteg olyan kérdést kapok, amiben arra vagytok kíváncsiak, hogy most akkor tulajdonképpen hogy is vannak ezek a sorozatok, hogy kapcsolódnak egymáshoz, most akkor lesz még egy sorozat meg ki az az Emma meg Julian. 

Nos, ennek tisztázására gondoltam, írok egy összefoglaló posztot azokról a sorozatokról, amelyeket Cassie az Árnyvadász világban írt/ír/írni fog. (Következő poszt)

Ezen kívül sok más kérdésben is kapok válaszokat. Pl. a parabatai kapcsolatról szerintem minden hónapban érkezik legalább egy kérdés.

Ezzel kapcsolatban még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogyan lehet az oldal adta lehetőségeket minél jobban kihasználni. Ugyanis a legtöbb kérdésetekre már szerepel az oldalon a válasz, és általában elég könnyedén meg is lehet őket találni.

 a felső menüsor használatát. Ő az, ha valaki esetleg nem tudná, mire gondolok:

Nagyobb méretért katt!

Ez tényleg nem csak dísznek van. Az oldalon rengeteg a poszt, jelenleg közel járunk a 2500-hoz. Ezek közül tényleg nehéz kiszűrni azt visszamenőleg, hogy miről mit írtam, én ezt tudom, és bevallom, sokszor én magam is keresgélek egy ideig, amíg megtalálom, amit keresek. DE! Pont ezért igyekeztem létrehozni valamiféle rendszert, ami segít a csoportosításban. Egyrészt erre valók a címkék (amiket minden poszt alján is láttok, és amiket összegyűjtve az oldalsó sávban is megtaláltok), másrészt a felső menüsor. 

A felső menüsort használva rögtön láthatjátok, hogy három olyan sorozat van az Árnyvadász világban, amiről jelenleg információink vannak, ezeket soroltam fel a felső sorban.
A középső sorban mindenféle egyéb nagy kategóriát találtok, tényleg hasznos infókkal.
Az első sorban pedig a bloghoz tartozó kiegészítő oldalak linkjeit.

De szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a felső fülek nem egyeznek meg a címkékkel! Ezért is érdemes őket használni, mert ha rákattintotok pl. a The Mortal Instruments - A végzet ereklyéi fülre, akkor nem a sorozathoz kapcsolódó híreket fogja csak kidobni, hanem egy külön oldalt. Egy oldalt, ahonnan egy rakás hasznos dolgot könnyen elérhettek: kimaradt jeleneteket, a sorozat köteteinek adatlapját, a sorrendet stb. Ugyanez érvényes a másik két sorozatra is, bár nyilván a TDA-hoz még nincsen túl sok információnk, illetve még fel kell majd töltenem egy-két dolgot, de mivel ez 2015-ben jelenik majd csak meg, előnyt élveznek a másik két sorozathoz kapcsolódó dolgok. 

Ami pedig a középső sort illeti, talán ez lehet a leghasznosabb. Az Árnyvadász világról menüpontra kattintva mindenféle infót találtok: az Árnyvadászok történeti kronológiáját, már amennyit tudunk belőle; információkat a parabatai kapcsolatról, az Árnyvadász szertartásokról úgy mint esküvő, temetés stb. Innen érhetitek el a rúnákat is, megtaláljátok az Árnyvadászok családok listáját is. Olyan kifejtős posztokat is itt találtok, mint amit pl. az Ave Atque Vale búcsúzásról írtam. Természetesen még kissé hiányos, nem minden pontot dolgoztam még ki, de lassan frissítem ezeket is.

A film menüpont szerintem viszonylag értelemszerű (megtaláljátok a szereposztást is). Az írónő menüpontban Cassie-vel kapcsolatos dolgok vannak, bár ez is hiányos még. Mindenesetre az életéről már olvashattok, és ki merem jelenteni, hogy az interneten található egyik legrészletesebb életrajzot olvashatjátok, magyarul pedig mindenképpen. Több forrásból szedtem össze ezeket az információkat, és nem kizárt, hogy a közeljövőben még bővíteni is fogom. (Szerepel benne pl. Cassie igazi neve, amit a legtöbb rajongó nem ismer.)

A képregény menüpont alatt két címkét találtok, ezekre kattintva minden információt megtaláltok a Csontváros képregényről és a Pokoli szerkezetek mangáról. 

A Hangoskönyv menüpont értelemszerű. 

A Magyar vonatkozások menüpontba kerül fel mindenféle érdekesség és apróság Cassie könyveivel kapcsolatban, pl. a magyar részek a könyvekből (igen, vannak ilyenek!), interjúk a fordítóval stb.

Az Extrák valószínűleg a legérdekesebb menüpont lehet, ez elég vegyes. Órarendeket, háttereket, könyvjelzőket is találtok itt, illetve linket Cassie fanfictionjeihez. Illetve itt találjátok meg részletesen pl. az Angyallexikont is, ahol a a könyvben szereplő angyalokról írok kicsit részletesebben. 

A Fanfic menüpont alatt értelemszerűen a Cassie könyveihez kapcsolódó rajongói alkotásokat szedem össze.

Na, hát ennyi lenne a felső menüsor. Tényleg érdemes kutatgatni bennük, mert úgy veszem észre, valamiért ezt nem teszitek meg, és ezért gyakran nem találtok választ könnyen megtalálható dolgokra. 

És akkor még néhány szó a címkékről. A blog címkéi egészen egyszerűen működnek, aki esetleg ilyennel még nem találkozott, annak néhány mondatban elmagyarázom. Tehát amikor írok egy posztot az oldalra, mindegyikhez megadhatok címkéket. A címkék tulajdonképpen azt jelölik meg, hogy az adott poszt miről szól. Ha például jön egy extra novella, mondjuk az üvegházas jelenet Jace szemszögéből, akkor megadhatom, hogy mi is van a posztban: Jace, Clary, TMI, Mortal Instruments, A végzet ereklyéi, TMI Kimaradt jelenetek
Ezeket a címkéket használnám. Ezzel megjelölöm egyrészt, hogy Jace és Clary szerepelnek benne, illetve, hogy a TMI sorozathoz kapcsolódik. 

Így néz ki a poszt alján:

 
Ezután ha az oldalt látható címkék közül rákattintasz mondjuk Jace-re, akkor látni fogod ezt a posztot, és minden posztot, amiben megjelöltem Jace-t. 
Na, remélem, érthető. :D
Az oldalon jelenleg 160 címke működik. Külön címkéje van a szereplőknek, a színészeknek, Cassie-nek, a rendezőnek és a producernek, a sorozatoknak (angolul, magyarul és rövidítéssel is), az egyes rovatoknak stb.
A címkéket az oldalsó sávban az Archívum alatt találjátok. ABC sorrendben van, a könnyű keresés érdekében. A címkék mérete aszerint változik, hogy mennyi poszt van abban a címkében - minél több poszt, annál nagyobb a méret. És a címkék neve mellett zárójelben pontosan is láthatjátok, hány bejegyzés született már abban a témában.

Így néz ki:


Szerintem nem bonyolult, lehet, hogy már túl szájbarágós is, ahogy elmagyaráztam. :D

De nagyon remélem, hogy így most már mindenkinek érthető, és hogy mindenkinek lesz elég kísérletező kedve, hogy tényleg körbenézzen az oldalon. :D Persze a kérdésekre is szívesen válaszolok, de mindenkinek gyorsabb, ha megtaláljátok, amit kerestek. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets