Blogger Widgets

2012. augusztus 8., szerda

Harry Potter - Árnyvadász párhuzamok - Bevezetés

Sziasztok!

Ígértem, hogy lesz egy olyan rovat, amiben a Harry Potter és Cassandra Clare világát hasonlítom össze a párhuzamok alapján. Ehhez szeretnék egy kis bevezetőt írni.

Először is, miért? Tudjuk, hogy Cassandra Clare nagy Harry Potter rajongó. Még ha esetleg a Harry Potterrel kapcsolatos apró megjegyzései, vagy a régebben írt véleménye a hatodik és a hetedik filmről nem lenne elég, akkor írt nekünk egy összesen kb. 2900 oldalas fanfictiont, hogy bizonyítsa. 
Ahhoz, hogy valaki olyan sikeres Harry Potter fanfictiont írjon, mint amilyen az ő Draco trilógiája volt, ismernie kell a Harry Potter világát kívül-belül. Minden karaktert, minden egyes apró részletet és szabályt, amit Rowling létrehozott a saját világához. Ezután lehet persze ezeken finomítani, változtatni a történetben, de ehhez alapból ismerni kell a világot. Tehát tudjuk, hogy Cassandra Clare nagyon jól ismeri a Harry Potter világát. 
Ez kiegészül még azzal, hogy egy fanfiction szerző általában sok más fanfictiont ismer az általa írt témáról. Egyrészt azért, mert nyilván érdekli őt a téma, ha már alkot benne. Másrészt mert ahhoz, hogy egyedit alkosson, tudnia kell, mik azok a klisék, amiket mások már megírtak. Ehhez még tegyük hozzá, hogy Cassandra Clare-t már ebben a korszakában is vádolták azzal, hogy mások történeteiből emelt át bizonyos dolgokat. És még ha nem is hisszük el ezeket, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy más fanfictionöket is ismer. 
Ezzel azt akartam bizonyítani, hogy Cassandra Clare ismeri és szereti a Harry Potter világát. 

Tehát felmerülhet a jogos kérdés, hogy amiket majd én itt összeszedek, azok csak véletlenek-e vagy Cassie tudatosan emelt át bizonyos dolgokat. Erre mi innen nem fogunk tudni választ találni. Lehet, hogy nem volt tudatos a dolog, hiszen ha valaki ennyire elmerült egy bizonyos történetben és világban, akaratlanul is ráállhat az agya az ilyen dolgokra. Ezenkívül az ember általában olyan dolgot ír, amit ő maga is olvasni. És ha Cassie a Harry Potterhez hasonló történeteket szereti, akkor nyilván ő maga is olyan történetet alkot majd. 
Az is lehet, hogy valamennyire tudatos volt. Ki tudja?

Az általam hozott párhuzamok között lesznek nagyobbak, és kisebbek is, amelyek akár már belemagyarázásnak is tűnhetnek néha. Igyekeztem összeszedni minden hasonló elemet, amit találtam, a világ felépítésétől kezdve az olyan apróságokig, mint a családok felépítése vagy a szereplők hajszíne.

Szeretném előre leszögezni, hogy ezzel a rovattal nem az a célom, hogy azt állítsam, hogy Cassandra Clare a Harry Potterről másolta a TMI világát. Közel sem. Ha csak egy szimpla HP másolat lenne, én magam sem szeretném, és sokan mások sem. Rengeteg egyedi és szerethető dolog van az Árnyvadász világban, és félelmetes fantázia kellett a világ megalkotásához. 

De bizony akadnak - akár akaratlanul is - olyan elemek, amelyek hasonlóak a Harry Potterrel. És mással is. De erről majd egy másik rovatban. :)

Én mindenesetre remélem, hogy érdekesnek fogjátok találni a rovat cikkeit. Jó olvasást hozzájuk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets