Blogger Widgets

2012. augusztus 10., péntek

A társadalom tagjai és a kívülállók

Sziasztok!

Elérkeztünk idáig. Az első HP-Árnyvadász párhuzamhoz.

Sokat gondolkoztam, hogy mivel is kezdjem, de végül úgy döntöttem, a társadalom boncolgatása jónak tűnik. Ezen belül is több bejegyzés lesz, de kezdjük a legszembetűnőbb hasonlósággal!

Mugli - Mondén

A Harry Potter könyvek világában mugliknak nevezik a varázstalan embereket, akik általában nem is tudnak a mágia létezéséről és nincs is olyan ősük, vagy legalábbis nem a közelmúltban élt, aki varázsló vagy boszorkány. (Furcsának tűnhet, hogy ennyire túlmagyarázom a dolgot, de a mugli nem csak szimplán a varázstalan embereket jelenti. Hiszen a kviblik is varázstalan emberek, mégsem muglik.)

A muglik és a varázslók illetve boszorkányok, tágabb értelemben pedig a muglik és a varázzsal bíró lények között (koboldok, vélák, kentaurok, sellők stb.) éles határvonal alakult ki. 1692-ben fogadták el végleg azt a törvényt, melynek értelmében a varázzsal bíró lények titokban tartják létezésüket a muglik előtt. Azaz a mugliknak fogalmuk sem lehet róla, hogy varázslókkal vagy boszorkányokkal vannak körülvéve. Földrajzi értelemben egymás mellett élnek, ugyanabban a világban, ugyanabban a Londonban, New Yorkban stb., de mégis élesen elkülönülnek egymástól. És míg a varázslók tudnak a muglik létezéséről, fordítva ez már nem igaz.

A titok életben tartása persze intézkedéseket igényel. A muglikat varázslattal manipulálják. Sokszor olyasmit látnak, ami nincs is ott (pl. a Roxfort helyett romokat), vagy mesterségesen törlik/módosítják a memóriájukat. 

A varázslók és boszorkányok közül sokan lebecsülik a muglikat, nem érzik magukkal egyenrangú embereknek őket.  


Akkor lássuk, hogy is van ez az Árnyvadászok világában! 

A mondénok azok, akiknek fogalmuk sincs arról a világról, amelyben Árnyvadászok, démonok és Alvilágiak futkosnak. Nem folyik az ereikben semmilyen más vér, csakis emberi, és semmilyen varázslattal nem bírnak. Földrajzi értelemben ők is ugyanabban a világban léteznek, ugyanazokat az utcákat koptatják, ugyanazokba a klubokba járnak (lsd. Pandemonium), köztük élnek Londonban, New Yorkban stb. És a mondénoknak fogalmuk sincs, hogy ott vannak. Az Árnyvadászok, Alvilágiak és a démonok viszont pontosan tudják, hogy a mondénok nem tudnak róluk, és ezt ki is használják.

Ennek érdekében nekik is szükségük van védelemre. Sok épületet nem, vagy másnak látnak a mondénok. Sőt, ha úgy adódik, a boszorkánymesterek képesek akár az ő memóriájukat is módosítani. (Lsd. gát Clary elméjében, amit Magnus tett oda.)

És bizony, akadnak olyanok, főként az Árnyvadászok között, akik lenézik a mondénokat. Még Jace-ék hangsúlyából is ezt érezzük a sorozat elején. "Csak egy kis mondi/mondén."

Na, érezzük a hasonlóságot?

Sőt, még a szavak hangzása is hasonló. Mugli és mondén. De azért érdemes azt is megjegyezni, hogy míg a mugli (angolul Muggle) Rowling saját szóalkotása, addig a mondén (angolul mundane) létező szó. Mundane-nak hívják egy bizonyos csoport tagjai a kívülállókat, ha úgy tetszik, beavatatlanokat. Például a sci-fi rajongók a sci-fiért nem rajongókat. Erről részletesebb infót itt találhatsz: http://en.wikipedia.org/wiki/Mundane

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets