Blogger Widgets

2013. augusztus 22., csütörtök

Miért fogod szeretni a Csontváros, ha szeretted... a Harry Pottert!


Sziasztok!

Összeszedtem néhány okot, amiért a Harry Potter rajongók szerintem szeretni fogják a történetet, szóval menjenek el megnézni! :)

Ennél persze sokkal több ok van, amiért a HP rajongók szerethetik a Csontvárost, én csak kiemeltem néhányat.

És ha már HP, akkor mindenképpen kell az a 7-es szám:

7 érv, amiért a HP rajongók szeretni fogják a Csontvárost


1. Cassandra Clare HP rajongó

Cassandra Clare, a Csontváros írónője maga is nagy Harry Potter rajongó. Olyannyira, hogy ezzel is kezdte. Egy hihetetlenül népszerű HP fanfic trilógia szerzője, a Draco trilógiáé.
Ennek megfelelően nem meglepő, hogy Cassie példaként tekintett a Harry Potterre, és sok párhuzamot is talál a könyvekben, aki odafigyel. És konkrét utalás is van benne, pl. egyszer szóba kerül a könyvben Dumbledore is.  



2. Varázslatos világ elrejtve a miénkben

A Harry Potterben a muglik és a varázslók egymás mellett élnek, csak néhány jól célzott bűbájnak köszönhetően a muglik nem látják a varázsvilágot. Itt sincsen ez másként, a mai modern New Yorkban Árnyvadászok, vámpírok, vérfarkasok, boszorkánymesterek, tündérek, démonok és más lények léteznek egymás mellett, amelyekről a közönséges emberek nem is tudnak, mert nem látják őket. 



3. Kidolgozott mitológia

Az egyik legjobb dolog a Harry Potterben, ahogyan Rowling összeszedte ezt a rengeteg mitológiai témát, és egy egésszé gyúrta össze. Valami hasonlót csinál Cassandra Clare is, csak számára a mitológia alapját egy-két lényen (pl. vámpír, vérfarkas) kívül a Biblia adta, ugyanis minden természetfeletti lény létezését az angyalok és démonok emberekkel való keveredésével magyaráz. Ennek ellenére nem kevésbé összetett, mint amilyen a HP világa, megvan az Árnyvadászok történelme, a társadalmuk felépítése stb.



4. Valentine és a Kör

Akik a Harry Potterben szerették Voldemortot főgonosznak, azok valószínűleg Valentine-t is szeretni fogják. Nem teljesen olyan, mint Voldemort, de sok szempontból hasonlóan manipulatív és a céljaik sem térnek el annyira sokban. Valentine-ban talán az a kicsit félelmetesebb, hogy sok célja tulajdonképpen még szimpatikus is lenne, ha nem lenne ilyen szélsőséges elképzelése a megvalósításról.
A Kör pedig Valentine támogatóinak társasága, akik a múltban nagyon fontos szerepet játszottak, és... Na jó, nem árulok el többet.



5. Szerethető mellékszereplők

A Harry Pottert az is valós világgá teszi, hogy rengeteg mellékszereplő van, mindenféle rasszból, országból, származásból és különböző személyiséggel. A Csontvárosban is sok a mellékszereplő, van ázsiai, spanyol, meleg, biszexuális, vicces, durcás, több száz éves... Tényleg van mindenféle szereplő, és mindegyik jól kidolgozott és érdekes karakter! Ez még kiegészül a különböző fajokkal: hétköznapi ember, Árnyvadász, boszorkánymester, vérfarkas, vámpír...




6. Zene

Tudom, ez így elsőre furcsa lehet, de amikor először meghallottam a Csontváros score-ját, nekem rögtön a Harry Potter ugrott be hangulatra.




7. Jared Harris és Jamie Campbell Bower

Na igen, ez is érdekesen hangozhat így elsőre, meg egyébként is, mi a fene köze van Jared Harrisnek a Harry Potterhez? Nos, megmondom: Jared Harris Richard Harris unokája, aki nem mást játszott az első két Harry Potter filmben, mint a mi bölcs igazgatónkat, Dumbledore-t. Jamie Campbell Bower pedig maga szerepelt az utolsó Harry Potter részben, ő alakította a fiatal Grindelwaldot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets