Blogger Widgets

2012. október 13., szombat

Raziel

Gondoltam, ha már kiderült, hogy lesz Raziel a Csontvárosban, és azt is tudjuk, hogy ki, akkor ideje, hogy róla is kicsit többet megtudjunk...


ANGYALLEXIKON

RAZIEL
 

A Raziel név annyit tesz: Isten titka(i), de sokszor más néven is emlegetik: Razeil, Razeel, Rezial, Reziel, Ratziel, and Galizur
Köve a hegykristály.

Raziel arra ihlet, hogy gyönyörűségünket leljük Isten megismerésében. A kiegyenlítés angyala. Segít egyensúlyban tartania testet és a lelket. Azoknak is reményt ad, akik már feladták a bizakodást. Megteremti az újrakezdés vágyát, jó gondolatokat ébreszt, és megvilágosítja a képzeletet.

Raziel törődik velünk, ő hozza el nekünk a tudást, amikor spirituális utunkon bizonyos titkokba ütközünk. A spirituális eszmék megértésében és gyakorlatba való átültetésében támogat bennünket. A titkos tartományok Angyalaként és a Legfensőbb Misztériumok Uraként ismeretes. Az Arkangyalok birodalmának mágusa és alkimistája, így segíteni tud abban, hogy megértsük az emberi logikát meghaladó eszméket, a hétköznapi gondolkodást kitágítja.

Raziel Isten oldalán áll, ahol mindent hall és lejegyez. A legenda szerint Raziel a minden Égi és földi tudás könyv szerzője. Miután Ádám és Éva ettek a fáról és kiűzettek a paradicsomból, Raziel adta át Ádámnak ezt az írást, amit Sefer Raziel HaMalach (Raziel Angyal könyve) néven lehet ismerni. Ezzel az volt a célja, hogy Ádámék megtalálják az utukat haza, és jobban megértsék Istent. Razielre ezért a tettéért a többi angyal megharagudott, ellopták Ádámtól a könyvet, és az óceánba dobták. Isten maga úgy döntött, hogy nem bünteti meg Razielt, ehelyett Rahabbal visszahozatta a könyvet, és újra odaadatta Ádámnak és Évának. 

(Ezt a történetet sokan a görög mitológia Prométheusz történetéhez hasonlítják. Raziel - ugyanúgy, mint Prométheusz - olyan tudással ruházza fel az embereket, amely segít nekik a túlélésben, és tudást ad nekik. Viszont ez olyan tudás, amit előtte csak az Isten, és az Angyalok birtokoltak, ahogyan a görög mitológiában is a tűzgyújtás képessége csak az isteneké volt. Mindezt pedig Raziel ugyanúgy engedély nélkül teszi, ahogy Prométheusz. Nyilvánvaló a párhuzam.)

Sokan azt is tudni vélik, hogy maga a könyv hogy nézett ki. Ezek alapján a könyv tulajdonképpen egy vaskos jelképtár, amelyben Raziel összefoglalta a világ teremtésének, a mennyország elrendezésének összes elképzelhető titkát, illetve az angyalok, amulettek nevét és a ráolvasásokat tartalmazza.

A könyv később Énokhoz kerül. Ő valószínűleg kiegészíti azt. (Ne felejtsük el, hogy Énok könyve is létezik. És ezt sem, hogy az Árnyvadász történetekben is szerepel egy Enoch testvér.)  Ezután Rafael Arkangyal segítségével a könyv Noéhoz került, s az ebben való útmutatások alapján építette meg bárkáját és mentette meg a vízözön bekövetkezésekor az élőlényeket.

Úgy gondolják, hogy Salamon is uralta valamikor a Raziel könyvet és e ritka, de óriási tudással győzte le a démonokat. Hatékonyan segít a szent geometria, a kvantumfizika, illetve más elvont elméletek tanulmányozása során, és segítségével fogékonyabbá válunk a magasabb szintű látnoki képességekre is. Javítja a tisztán hallást, tisztán látást, az Isteni Útmutatás érzékelését.

Raziel aurája a szivárvány minden színében pompázik, mint egy szép prizma. A tisztánlátást a hegyikristály segíti. A tisztán látásnak ezerféle szép előfordulása van: képek cikázhatnak át lelki szemeid előtt, a fizikai környezetedben vissza-visszatérő látványokat tapasztalsz, aurát, energiát vagy valamilyen jelenést érzékelsz, de álmokban is megjelenhet. 

A művészetben Razielt általában úgy ábrázolják, mint aki fényt hoz a sötétségbe, ami azt szimbolizálja, hogy megértést hoz az emberek számára.

Források:  
Wikipédia

Néhány ábrázolása:



Az Árnyvadász világban

Bizonyára észrevettétek, hogy bizonyos dolgokat félkövérrel kiemeltem. Nos, ezek azok a részek a szövegben, amelyekről leginkább a könyvbéli Razielre asszociálhatunk. 
Raziel olyan könyvet adott, ami ráolvasásokat tartalmazott, és az angyalok nevét. (Talán pontosan azoknak az angyaloknak a nevét, akiknek a nevét a szeráfpengékhez használják?)
Különösen érdekes a Salamonról szóló bekezdés. Eszerint a könyv abban segített neki, hogy legyőzze a démonokat. És olyan dolgok is voltak a könyvben, amelytől javult az emberek hallása és látása. (Csak nem rúnák?)
Az pedig, hogy Raziel az emberek segítője, nyilvánvaló párhuzam.

Tehát mondhatjuk, hogy Clare valószínűleg nem véletlenül választotta Razielt annak az angyalnak, akiktől az Árnyvadászok származnak.

És akkor néhány részlet Razielről az Árnyvadász könyvekből: (vigyázat, ha még nem olvastad a könyveket, SPOILERt tartalmazhatnak)

"- És micsodák az Árnyvadászok?

- Néha Nephilimeknek is neveznek bennünket - magyarázta Hodge. - A Biblia szerint emberek és angyalok gyermekei. Az Árnyvadászok ere­detéről szóló legenda szerint több mint ezer évvel ezelőtt születtünk, ami­kor az emberek világát más világokból érkezett démonok szállták meg. Egy boszorkánymester megidézte Raziel angyalt, aki egy kehelyben a saját vérét emberek vérével vegyítette, aztán visszaadta az embereknek, hogy igyák meg. Akik az angyal véréből ittak Árnyvadászokká lettek, majd a gyereke­ik és a gyerekeik gyerekei is. A kelyhet ezután a Végzet Kelyhének nevezték. Bár a történet talán csak legenda, az igaz, hogy az évek során, amikor az Árnyvadászok megfogyatkoztak, mindig lehetséges volt újabbakat létre­hozni a Kehely segítségével." - Csontváros



"Egy Angyal az, amint kiemelkedik a tóból, kezében egy kehellyel és egy karddal. Ismétlődő motívum a nephilimek dekorációin. A legenda szerint Raziel Angyal a Lyn-tóból emelkedett ki, amikor először megjelent Jonathan Shadowhunter, az első Árnyvadász előtt, és átadta neki a Végzet ereklyéit." - Csontváros


"És ennek a felfelé záporozó vízfüggönynek a közepén megjelent az Angyal. Clary nem igazán tudta, mire számított – talán egy Ithurielhez hasonló lényre, csakhogy Ithuriel elenyészett az éveken át tartó fogság és a kínzások után. Ez az Angyal dicsősége teljes pompájában bukkant elő. Ahogy kiemelkedett a vízből, a szeme világított, amitől Clary úgy érezte, mintha a napba bámulna.

Valentine leengedte a kezét. Megbabonázva bámult felfelé, ahogy élete álma valósággá vált. – Raziel sóhajtotta.
Az Angyal tovább emelkedett; olyan volt, mintha a tó süllyedne alatta, egy hatalmas márványoszlopot fedve fel a közepén. Először arany és ezüst hajfürtökkel díszített feje bukkant ki a vízből. Aztán következett hófehér válla, majd csupasz felsőteste – és Clary látta, hogy az Angyal bőrét éppen olyan rúnák borítják, akár a Nephilimekét, bár Raziel aranyló rúnái mintha éltek volna. Úgy mozogtak az Angyal fehér bőrén, mint a tűzből szétröppenő szikrák. Különös módon az Angyal egyszerre volt hatalmas és akkora, mint egy hétköznapi ember: Clary szeme belefájdult, hogy befogadja a látványt, és mégsem sikerült neki teljesen. Emelkedés közben az Angyal hátából szárnyak törtek elő, és szétnyíltak a tó fölött. Minden egyes aranyszínű toll végén egyetlen szem pislogott.
Gyönyörű volt, de egyben félelmetes is. Clary szerette volna elfordítani a tekintetét, de képtelen volt rá. Végig fogja nézni az egészet. Végig fogja nézni Jace kedvéért, mert ő már nem teheti meg.
Éppen olyan, mint a képeken, gondolta. Az Angyal kiemelkedett a tóból, egyik kezében a Karddal, a másikban a Kehellyel. Mindkettőből csöpögött a víz, Raziel maga – szárnya dús tollaival együtt – mégis csontszáraz volt. Fehér és csupasz lába a tó felszínén nyugodott, és gyengéden fodrozta a vizet. Gyönyörűséges, nem emberi arca Valentine felé fordult.

Aztán megszólalt.
A hangja kiáltás volt és muzsika egyszerre. Nem szavakból állt, mégis tökéletesen lehetett érteni. Lélegzete ereje majd feldöntötte Valentine-t; a férfi a homokba mélyesztette csizmája sarkát, és előreszegte a fejét, mintha szélviharban haladt volna előre. Clary maga is érezte, ahogy az Angyal lehelete átsöpör rajta: forró volt, mint a kemence ajtaján kiáramló levegő, és különös fűszerek illatát árasztotta.
Ezer év telt el, mióta utoljára megidéztek ezen a helyen, mondta Raziel. Akkor Jonathan Shadowhunter szólított, és esdekelve kérte, hogy keverjem össze a vérem halandó emberek vérével egy Kehelyben, így hozván létre azoknak a harcosoknak a fajtáját, akik megfogják menteni ezt a világot a démonoktól. Megtettem mindent, amit kért, aztán közöltem vele, hogy ennyi volt, és nem több. Miért idéztél meg hát, Nephilim?" - Üvegváros
 

  
"Jó pár másik kép Raziel angyalt ábrázolta kezében egy nyitott könyvvel, a lapjain lángoló rúnákkal. Emberek térdeltek körülötte. Bőrüket Willéhez és Charlotte-éhoz hasonló jelek borították." - Az angyal

1 megjegyzés:

  1. Azonnal megkerestem ezt amint elolvastam az Üvegváros-ban! Az egyik kedvenc részem! :)

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets