Blogger Widgets

2012. szeptember 5., szerda

Oldaltérkép

OLDALTÉRKÉP


Mire jó ez az oldaltérkép?
Nos, az oldaltérkép célja, hogy segítsem az oldal minél jobb és könnyebb felfedezését. Felmerülhet a kérdés, hogy mi melyik menüpontba kerül például vagy hogy mi mire jó az oldalsó menüsorban.
Ezenkívül az oldaltérkép fontos részét képezi a kiegészítő oldalak bemutatása, és hogy miért is jó mindegyiket nyomon követni. :)
Az új olvasóknak szerintem mindenképp érdemes rajta végigfutni, de a régiek is találhatnak benne olyan dolgokat, ami gyorsítja az oldal használatát. 

1. Felső menüsor

1.1. The Mortal Instruments - A végzet ereklyéi

Azt hiszem, a dolognak ez a része elég logikus. Ide kerül minden, ami csakis ezzel a sorozattal kapcsolatos, kivéve a filmes híreket, a képregényeket és a hangoskönyveket. Az ezekkel kapcsolatos infókat a saját menüjükben találod.
Itt megtalálható a kötetek sorrendje, infó az egyes részekről, a szereplők, és minden extra, ami csak és kizárólag ehhez a sorozathoz kapcsolódik, és szervesen. Tehát a kimaradt és az extra jelenetek, a könyvekből a hosszabb részletek, és néhány kiegészítő érdekesség.

1.2. Infernal Devices - Pokoli szerkezetek
1.3. The Dark Artifices - Sötét cselek

Ugyanaz érvényes erre a két sorozatra is, ami a The Mortal Instruments menüpontra. Annyi különbséggel, hogy a The Dark Artifices még erősen bővülni fog, mivel ez még nem jelent meg, és folyamatosan kapjuk róla az információkat.


1.4. Az Árnyvadász világról

Ebbe a menüpontba kerülnek azok az információk, ami a Cassandra Clare által teremtett világra általánosságban vonatkoznak, és nem feltétlenül lehet őket csak és kizárólag az egyik sorozathoz kötni. Ilyen a világ felépítése, a helyszínek, az Árnyvadász szokások. Ha kifejtősebb posztokra vágysz, és a világ részletes megismerésére, azokat általában itt találod meg.
Még fontos információ, hogy ebben a menüpontban található az is, hogy milyen sorrendben érdemes elolvasni nem egy sorozatot, hanem Cassie összes Árnyvadászos könyvét. Azaz ha párhuzamosan olvasod az ID és a TMI sorozatot, milyen sorrendben érdemes ezt megtenni.

1.5. A film

Ebbe a menüpontba kerül fel mindenféle a filmmel kapcsolatos információ.
Itt található a szereposztás, és a színészek adatlapjai. Ezenkívül néhány fontosabb cikket a filmmel kapcsolatosan szintén kigyűjtök. A Hírfolyam kapcsolódó hírei gomb pedig kiemeli az oldalról az összes olyan cikket, ami kapcsolatos a filmmel.

1.6. Az írónőről

Itt találsz meg minden olyan infót, ami Cassie-vel kapcsolatos. Az életrajza valószínűleg a legrészletesebb Magyarországon és szerintem világszinten is versenyképes. Törekedtem rá, hogy ne legyen unalmas, hanem tényleg legyenek benne érdekes információk.
Ezenkívül minden olyan információt, ami nem az Árnyvadászos könyvekkel, hanem Cassie más műveivel vagy magával Cassandrával kapcsolatos, az is itt van. A Cassie-vel készített interjúkat is a Cassandra Clare-re kattintva érheted el.
A Cassie válaszol menüpontban pedig csupa olyan kérdésre válaszol Cassie, amiket a rajongók tettek fel.
 
1.7. Képregény

Ez a rész nem túl bonyolult. Két menüpont: ID képregény és TMI képregény.
Az Infernal Devices és a The Mortal Instruments sorozatból is készül képregény/manga, ezekre kattintva kidobja az összes információt az oldalról az egyes képregényekkel kapcsolatban.

1.8. Hangoskönyvek

A Hangoskönyvek menüpontra kattintva minden a hangoskönyvekkel kapcsolatos hírt kidob az oldal. A hangoskönyvek egyelőre csak angolul érhetőek el, ezekről szólnak a bejegyzések.

1.9. Magyar vonatkozások

Ebbe a menüpontba cikkek, interjúk kerülnek fel kifejezetten a magyar kiadásokkal kapcsolatosan. 

1.10. Extrák

Az Extrák menüpont valószínűleg talán a legérdekesebb, és az oldal életében a legegyedibb. Nagyon röviden összefoglalva ide kerül minden, ami az előző pontokba nem, és mégis valamiért érdemes kiemelni.
Olyan szó szerinti extrák is, mint hátterek, könyvjelzők, órarendek stb.
Érdekes cikkeket is kiemelek, azok is itt kötnek ki. A viccesebb dolgok, mint pl. a rajongók által szerkesztett rövid Levelek, szintén ide kerülnek.
A Kósza érdekességekben, ahogy a nevében is benne van, a sorozatokkal kapcsolatos rövid, általában néhány soros érdekességek vannak, vegyesen a különböző sorozatokból.
Itt található az Árnyvadász szótár és az Angyallexikon is, és ide kerülnek majd fel a HP-Árnyvadász párhuzamos kis esszécskék és a Filmajánlók is. :)
Ja, és innen tudod elérni Cassandra Clare fanfictionjeit is, ha el szeretnéd őket olvasni.

2. Kiegészítő oldalak

A kiegészítő oldalakkal kapcsolatban jogosan merül fel a kérdés, hogy minek látogassa az ember őket, ha látogatja ezt az oldalt? Nos, itt a válasz.

2.1. Facebook oldal

A Facebook oldal több szempontból is előnyös. Egyrészt mivel minden főbb linket megosztok ott is, a Facebookot pedig a legtöbben használjuk, a falunkon gyorsan észrevehetjük, hogy van új poszt.
Amiért még fontos. A rövidebb jellegű infókat, mint pl. a forgatás percről-percre stb., nem feltétlenül osztom meg az oldalon is, mert felesleges nekik külön posztot szentelni. Ezek csak ide, a Facebook oldalra kerülnek fel.
Sokszor azt is kiírom, hogy éppen milyen poszton dolgozom, tehát ha kíváncsi vagy, mi lesz, arról is itt tudsz tájékozódni.
És nem utolsó szempont, hogy itt könnyen tudtok velem is és egymással is kommunikálni, illetve ha esetleg van valamilyen TMI vagy ID sorozattal kapcsolatos művetek, azt is megoszthatjátok itt.


2.2. Tumblr oldal

A Tumblr a három kiegészítő oldal fajtája közül, amit talán nálunk a legkevesebben ismernek.
Hogy miért érdemes látogatni a Tumblr oldalt? Azért, mert a Tumblr oldalra napjában többször kerülnek fel rajongói alkotások, és mindenféle angol nyelvű hírek és vicces dolgok. A rajongói alkotások megjelenítését itt, a blogon minimálisra csökkentem, ha viszont valaki szereti őket, akkor a Tumblr oldalon rengeteget talál belőlük.

2.3. Twitter oldal

A Twitter oldal az, ami talán a legkevésbé érint titeket, olvasókat. Ezt informálódásra használom, illetve arra, hogy Cassandra Clare-től, Martin Moszkowicztól vagy éppen a színészektől kérdezzek. És szerencsés esetben talán válaszolnak is. Illetve amikor Twitter parti van, azaz valami TMI sorozattal kapcsolatos hashtaget kell megosztani, azt is itt teszem.
Persze ettől független előfordul, hogy megosztok itt is cikkeket retweettel, de ez ritkább.

3. Oldalsó menüsor

Ebben a pontban már nem fogok mindenről írni, mert sok minden adja magát. De egy-két gondolatot hozzáfűzök néhány ponthoz.

3.1. Cassie tweetje

Na jó, el se hiszitek, milyen érzés volt, amikor Cassie válaszolt! Soha nem felejtem el. Az egyik kedvenc íróm, az egyik példaképem, és válaszolt. Ráadásul járt az oldalon, és megköszönte és tetszett neki. Mi óriási, ha nem ez?

3.2. Martin tweetje

Ennek is nagyon örültem, mert azért az egyik kedvenc könyved adaptációjának producere (milyen szép nyelvtani szerkezet xD) sem válaszol minden nap tweetekre. 
De ami még ennél is jobba érzés volt abban a pillanatban, hogy igen, lesz film nálunk is. :D

3.3. Üdvözlet
3.4. Tumblr oldal
3.5. Twitter követés
3.6. Elfogadás kampány

Ezt a kampányt azért indítottam, mert nagyon sok negatív véleményt hallottam, főleg Jamie-vel kapcsolatban, de a többiekkel kapcsolatban is. És azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy pozitívan álljunk a dolgokhoz. Remélem, hogy egyre többen látják azt, hogy itt valami jó készül, és rájönnek arra is, hogy ha az ember pozitívan áll hozzá a dologhoz, akkor élvezheti az egész folyamatot. 

3.7. Google+ gomb

Szerintem a legtöbben tudják, hogy mi ez. De leírom, hogy miért örülnék, ha minél többen nyomkodnátok. :P Egyszerű az ok. Ezzel abban is segíthettek nekem, hogy a Google előrébb dobja ki az oldalt a keresések esetében. És ez tényleg fontos, mert jelenleg sajnos sokadik helyen jelenik meg az oldal, annak ellenére is, hogy a témában itthon az egyetlen rendszeresen frissülő oldal. 

3.8. Szavazás(ok)
3.9. Kereső

Na, ezt a keresőt mindenkinek ajánlom a figyelmébe. Sokszor kérdeztek tőlem olyasmit, amire a válasz már fent van az oldalon. (Persze nincs gond azzal, ha kérdeztek, szívesen válaszolok, csak gyorsabb a dolog, ha nem kell rám várni.) Szóval a keresőt tudjátok úgy használni, hogy az csak az oldalon belül keres. És még más oldalra sem irányít át, hanem fent jeleníti meg a találatokat. Érdemes kipróbálni!

3.10. Chat + Szabályzat

Mivel kértétek, már van chat is. De mindenkit kérek, hogy a Szabályzatot olvassa el, és tartsa be! 

3.11. Filmes visszaszámláló
3.12. Facebook
3.13. Fordító
3.14. Fontosabb időpontok

Igen, ezek a fontosabb időpontok. Ezeket frissítem, szóval itt megtaláltok minden külföldi megjelenést, magyar megjelenéssel kapcsolatosan a legfrissebb infókat illetve a filmes időpontokat is.

3.15. Rövidítések

Ez is nagyon fontos, mert sokszor előfordul, hogy a cikkekben rövidítéseket használok. Ha esetleg nem értitek őket, itt megtaláljátok a magyarázatot. 

3.16. Blogarchívum

Újabb fontos pont. Ebben az a jó, hogy minden bejegyzést vissza tudtok követni, évekre és hónapokra lebontva. 

3.17. Címkék

Na, és akkor talán az oldalsó menüsor legfontosabb pontja, mert nagyon sokat segít a bejegyzések szűrésében.
Tehát ugye a címkék arra valók, hogy az egyes bejegyzések témáját megjelöljem. Ezért pl. ha rákattintotok a Jace címkére, akkor az összes olyan bejegyzést fogjátok látni, ami Jace-szel kapcsolatos. Tehát egyrészt működik tematikus és szereplők szerinti szűrőként is.
Másrészt az egyes rovatokat is ezzel különítem el, azaz ezeket is könnyen tudjátok követni a címkék segítségével.

3.18. Rólam

Ez a legkevésbé érdekes téma, de gondoltam, hátha rám is kíváncsiak vagytok valamennyire. Szóval itt találtok tőlem egy rövid bemutatkozást, illetve a jelenleg is aktívan működő blogjaim és Tumblr oldalaim linkjét. 

3.19. Blogforduló
3.20. Mindenes oldalam
3.21. Rendszeres olvasók

A Rendszeres olvasás lehetőségét azok tudják igazán hasznosítani, akik több Blogger blogot is követnek. Így ugyanis időrendi sorrendben tudod követni az általad rendszeres olvasott oldalak posztjait egy helyen, a profilodnál.
De nagyon örülnék, ha minél többen rákattintanátok, mert ez is egyfajta visszajelzés számomra (és mások számára is), hogy kik olvassák a blogot és hányan. :)

3.22. Kedvencek és Kezdőlap
3.23. Népszerű bejegyzések
3.24. Ne lopj!

A lényeget persze leírtam az oldalsó menüben, de még egyszer szeretnék mindenkit megkérni, hogy ne lopja le a dolgokat a blogról, hanem kérdezzen és ha szerencséje van, akkor így is-úgy is odaadom. 

3.25. Legutóbbi kommentek
3.26. Régi szavazások

4. Alsó rész

4.1. Régebbi bejegyzések
4.2. Visszaszámláló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets