Blogger Widgets

2012. szeptember 14., péntek

Cassie cikke

Sziasztok!

Cassie most éppen egy szerintem rendkívül érdekes cikket írt a young adult fantasy könyvekről és a tinikről. Ő az: http://blogs.wsj.com/speakeasy/2012/01/01/the-secret-worlds-teens-hide-from-adults/

Ez pedig a fordítás:


A titkos világok, melyeket a tinik rejtegetnek a felnőttek elől


A 10-es és a 9-es vágány között a King's Cross állomáson ott a 9 és ¾. Vágány, amit csak varázslattal lehet elérni.

Valahol a washingtoni Forks városának közelében van egy erdő tele vámpírokkal és vérfarkasokkal.

Egy teljesen hétköznapi ruhásszekrény ajtajának kinyitása pedig olyan világba juttathat, ahol mindig tél van, mégsincs karácsony.

Tinédzsernek lenni annyi, mint két világ között ragadni, egy helyen, ahol nem vagy teljesen gyerek és nem vagy teljesen felnőtt. A serdülőkor koncepciója modern dolog – a régi időkben, a tinédzserek úgy házasodtak, harcoltak és haltak meg, mint a felnőttek, és a ma tinijei sóvárognak a felnőtt hatalomért (meghozni a saját döntéseinket!), míg más részről ugyanakkor félnek is tőle (hihetetlen felelősség is jár a felnőttséggel). Manapság a serdülőkort tartják a felkészülésnek a felnőtt életre, egy időszaknak, amikor vezetni kell a serdülőket és meg óvni a túl nagy függetlenségtől.

De ahogy más felkészülések, úgy ez a serdülőkori felkészülés is bosszantó, és a tinik alig várják, hogy túl legyenek rajta – hogy a biciklire pattanhassanak és száguldhassanak. A young adult, fiatal felnőtt fantasy könyvek ezt a feszültséget mutatják. Sok YA fantasyben, van egy rejtett világ, ami általában titkos a hétköznapi embereknek és a legtöbb felnőttnek, ahol a varázslat uralkodik és a gyerekeknek van ereje.

Az ötlet, hogy a gyerekek és a tinédzserek olyan világot láthatnak, amit a felnőttek nem, régóta egy szimbólum a gyerekkor varázslatára, de a felnőtt hatalom kifejeződése is, a felnőttektől és a befolyásuktól távol. Talán vannak tanárok a Roxfortban, de soha nem ők azok, akik megmentik a napot – Harry és a barátai teszik ezt. Narniában Edmund, Lucy, Peter és Susan nem csak gyerekek: ők a sors által választott királyok és királynők, és csak ők menthetik meg Narniát a végtelen téltől. Igazából azok a young adult könyvek, amelyekben jelen vannak a felnőttek, inkább a kivételek. Michael Grant bestseller Gone sorozata is pontosan ezt bizonyítja. Történet egy kisvárosról, ahonnan az összes felnőtt rejtélyesen eltűnt és a gyerekek uralkodnak. Scott Westerfeld Midnighters-ében csak az éjfélkor született tinédzsereknek van meg a képességük, hogy megnyissák a titkos huszonötödik órát, az időt, amikor sétálgathatnak az utcákon, míg a felnőttek szó szerint megfagynak. A saját Árnyvadász sorozatom egy tinédzser lánnyal kezdődik, aki tanúja egy gyilkosságnak, amit más tinédzserek követtek el, és egy felnőtt sem látja. Clary hamar egy mágikus világban találja magát, ami a miénk mellett létezik, ahol felfedezi, hogy ő – akár Harry Potter a saját univerzumában – egy végtelenül erős varázsló, akinek az a feladata, hogy megmentse a világot.

A világ megmentése egy teljesen átlagos befejezés egy YA fantasyk minden fajtájában. (Valójában James Petterson bestseller Maximum Ride sorozatában az egyik könyv címe az is, hogy A Világ Megmentése és Más Extrém Sportok.) Amikor a gyerekek és a tinik álmodnak, nagyot álmodnak – ez az egyik oka annak, hogy olyan szórakoztató róluk írni. Percy Jackson a hétköznapi életében egy átlagos, hiperaktív srác; a titkos varázsvilágban egy félisten, ő és a kardja, Árapály állnak a civilizáció és a megsemmisülés között.

Az egész világ tengelyét Percy cselekedetei adják, ahogyan Harry Potter világát az övéi, és Clary világát az övéi. A young adult fantasyben a főhős soha nem csak egy kis játékos: a varázsvilág, amit frissen felfedeztek, számukra teremtetett, és ők alakítják a sorsát. A felfedezéstől, a zűrzavarra, a megértésig és az irányításig – ez egy gyorsvonat a felnőttléten át, a felnőtt élet olyan földi problémái nélkül, mint a kifizetetlen jelzálog, a szemét levitele vagy az adók.

Nem meglepő hát, hogy ezek a történetek nem csak tinik tömegeit mozgatják meg, hanem a felnőtteket is.

2 megjegyzés:

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets