Blogger Widgets

2013. február 24., vasárnap

A herceg (újra)olvasás - 3. fejezet

Sziasztok!

Tudom, hogy átcsúsztam vele tegnapról mára, ezért mindenkitől bocsánatot kérek, de úgy alakult a napom, hogy nem tudtam volna rendesen megírni, összecsapni pedig nem akartam. 

És akkor következzen a lényeg! :)

3. fejezet - Igaztalan halál

A fejezet egy Samuel Taylor Coleridge idézettel kezdődik, méghozzá a Christabelből. Ezt már csak azért is érdemes elolvasni és odafigyelni rá, mert ezen kívül a fejezeten belül is visszatér még kétszer. Itt el tudjátok olvasni angolul és magyarul. Ebben a versben az az érdekes, hogy Will nyilvánvalóan azért idézi majd a fejezetben, ami Aloysious Starkweather és Charlotte édesapja között történt: hogy egykor barátok voltak, aztán megromlott a kapcsolatuk. De én képtelen vagyok nem Will és Jem kapcsolatára gondolni, és arra, hogy lehetséges-e, hogy valakik között, akik testvérként szeretik egymást - az eredetiben szerepel a brother szó -, megromoljon kapcsolat, mondjuk mert egy nő közéjük áll...

Maga a fejezet megint csak három részre osztható. Az első részben Tessa várja, hogy elkezdődjön az első edzésük Sophie-val. Furcsának találja a ruhát, amit fel kell venniük, mert tulajdonképpen egy nadrágból és egy tunikából áll, és meztelennek érzi magát. Ez számunkra már vicces lehet, de abban a korban, amikor abroncs és három alsószoknya nélkül egy lépést sem tehettek a nők, és a boka mutogatása már botrányos volt, teljesen indokolt. Az edzőteremben Jem fogadja őket, ahol megvannak az első jelei annak, hogy valamennyire Tessának is tetszik a fiú. Hiszen miért érdekelné máskülönben, hogy hogy áll a haja? Aztán megérkeznek a Lightwood fivérek, akik nem túl szimpatikusak, tartanak egy kis bemutatót az új szolgálókkal - Cyril kísértetiesen hasonlít Thomasra, a testvérére -, aztán elkezdődik az edzés. 
Az edzés végeztével az Intézet lakói együtt vacsoráznak, amikor is Charlotte beront a helyiségbe, és kiderül, hogy Jem korábbi ötlete jó volt, mert talált a Reparáció archívumában információkat Mortmainről. A férfit két boszorkánymester fogadta örökbe, akiket aztán - szerinte jogtalanul - megöltek az Árnyvadászok. Részleteket azonban nem tudnak meg, ezért szükséges lesz a Starkweather családhoz fordulni, mert ők vezetik a yorki Intézetet. Itt derül ki, hogy Charlotte édesapja összeveszett valamin a Aloysius Starweatherrel, ami elég súlyos volt ahhoz, hogy véget vessen a barátságuknak. 
A harmadik rész a könyvtárban játszódik. Tessa keresi a verset, amit Will a vacsoránál idézett, amikor is hirtelen megjelenik maga a fiú is. Will furcsán viselkedik, és végül arra kéri Tessát, hogy ajánljanak egymásnak könyveket - annak ellenére, hogy állítása szerint nem tetszenek neki a könyvek, amiket Tessa olvas. Viszont elmondja, hogy újraolvasta a Két város regényét, és már nem találta olyan butaságnak. Itt merül fel először, hogy Will Sydney-hez hasonlítja magát. Kiderül, hogy Will azért tud ilyen pontosan idézni mindenből, mert van egy állandó rúnája, Mnémoszüné, a memóriarúna. 

Nos, akkor nagy vonalakban ennyi, most pedig következzenek a részletek. 

A Lightwood fivérek. Bevallom, én hajlamos vagyok összekeverni néha a nevüket, ráadásul a fordításban van egy kis kavarodás ebben a fejezetben arra vonatkozóan, hogy most melyikük is az idősebb. Gabriel egyszer a bátyjának, egyszer az öccsének hívja Gideont. Szóval a dolgok tisztázása érdekében: Gabriel a fiatalabb, Gideon az idősebb. Ja, és amikor Gideon spanyolul beszél. A mondat a következőt jelenti: Ez volt apánk eddigi leghülyébb ötlete.

Aztán amire szerintem még érdemes odafigyelni, az az, hogy Mortmaint két boszorkánymester nevelte. Ennek nyilvánvalóan még fontos szerepe lesz, és nem hiszem, hogy csak azért, mert rajtuk keresztül került bele abba a közegbe, ahol sötét varázslatokat tanulhatott. 

Illetve pontosan ezért kell megjegyezni Charlotte édesapjának és Aloysiusnak a vitáját is. Akik olvasták már a Clockwork Princess prológusát, azok tudják, hogy Aloysiusnak és az unokájának muszáj, hogy valami fontos szerepe legyen, és a teóriák szerint ennek bizony lehet valami köze Tessához. Könnyen lehet, hogy Mortmain szüleit már azért ölték meg, mert valamiféle tiltott kísérleteket folytattak, hogy létrehozzanak egy erősebb fajt - mondjuk olyat, mint amilyen Tessa.

És akkor amiről még szeretnék szót ejteni, az Will állandó rúnája. Természetesen minden Árnyvadásznak vannak maradandó rúnái - ilyenek például a parabatai rúna és az esküvőkön felrajzolt jelek is. Ezek soha nem halványulnak el, és a hatásukat folyamatosan kifejtik. Willnek van egy állandó memóriarúnája. Felmerül a kérdés, hogy miért? Honnan kapta? Miért volt rá szüksége? Miért állandó? Ő akarta? 
Ez pedig már Will második olyan tulajdonsága, ami valamilyen módon kiemeli a többi Árnyvadász sorából, és különlegessé teszi: látja a szellemeket és maradandó memóriarúnája van. 
Ennek még szintén fontos szerepe lehet, még akkor is, ha Will jelenleg úgy tűnik, csak arra használja, hogy idézgessen mindenféle szépirodalmi műből, illetve - ha a fóbiás dolgokból indulunk ki - szótárakból, lexikonokból. 

A memóriarúna neve Mnémoszüné. Ez idegenül hangozhat azoknak, akik nem ismerik a görög mitológiát, bár valószínűleg a görög hangzása még azoknak is feltűnik. A memóriarúna nem véletlenül kapta ezt a nevet, Mnémoszüné ugyanis a görög mitológiában az emlékezés istennője. Itt olvashattok róla részletesebben is.

A Mundie Moms kérdései pedig:
  • Mit gondoltok Sophie-ról? Van valami vele kapcsolatban a második fejezetben, ami összetörte a szívem, és emiatt sokkal jobban szeretem most, mint előtte.
  • Jem komolyan megöl, jó értelemben. Mindig szerettem, de Willt imádtam. Van valami Jemben a Clockwork Prince-ben, ami ad abból egy kis villanást, hogy hogyan láthatja őt Tessa. Mi az Jemben, ami vonz titeket?
  • Gideon és Gabriel megérkeztek. Mit gondoltok az edzésükről Tessával?
  • Imádtam a jelenetet Willel és Tessával a könyvtárban. Ennek a kettőnek csak csókolóznia kellene, és megtörni azt a fura feszültséget.  Mit gondoltok az idézetről, amit Will mond a Két város regényéből? Szerintetek arra vonatkozhat, amit ő érez és ami még jönni fog?
Itt válaszolhattok a kérdésekre, ha szeretnétek versenyben lenni a dedikált CP-ért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets