Blogger Widgets

2013. január 27., vasárnap

Cassie arról, hogy megöli a szereplőit

Sziasztok!

A következő kérdést kapta Cassie:
Bántad már valaha, hogy megöltél szereplőket? Mondjuk például (ÜVEGVÁROS SPOILER) Max Lightwoodot? 

Cassie válasza:
Nos, megbánni. Nem. Hogy szomorúvá tett-e? Persze.

Mindig gondolkodó stílusban próbálom megölni a szereplőimet. Ez furcsán hangozhat, de azt gondolom, hogy megölhetsz szeretett szereplőket válogatás nélkül, és akkor az olvasó megijed, és már nem akar kötődni a szereplőhöz, mert nem akarja, hogy rosszul essen neki.

Másrészről, ha soha senkit nem ölsz meg, akkor senki sem fog aggódni a szereplőkért és nincs izgalom.

Szereplők megölése teljes potenciális történetszálakat öl meg - és bizonyos módon megöli a korábbi munkát, az olvasók érdeklődését a szereplők iránt, a felépített szeretetet és jóakaratot irányukban, vagy legalábbis azt, hogy bíztak a sorsukban, és ez tartósan kihat az újraolvasásokra is. Mindig tudni fogod, ha egy szereplő meghalt és ez kihat arra, ahogyan érzel az irányában. (Személyes megjegyzés: Többek között pl. ezért lehet az, hogy többen szeretik Fredet, mint George-ot - Deszy) 

Másrészről egy szereplő valóban hatásos halála (egy konkrét például a Trónok harcában vagy a Serenityben) masszív érzelemhullámot jelent, hogy akár, az előző esettel ellentétben, mindent sokkal érdekesebbé tesz vagy emlékeztet milyen tétek voltak és lesznek: magasak.

Szóval alapvetően abban hiszek, hogy limitálni kell a szereplők halálát, de úgy kell őket megírni, hogy számítsanak. Végül is a túl sok halál fásulttá teszi az olvasókat, és nem akarod, hogy fásultak legyenek. Csak azt akarod, hogy fájjon. 

2 megjegyzés:

  1. Csak azt akarod, hogy fájjon.......... ez kicsit szadista XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..én egyetértek Cassie-vel! ..ha sokan meghalnak,krimi,és azt nem mindenki olvassa olyan szívesen..ha unalmas a halál,slampos lesz a regény! Viszont ha néhány szereplő halála,ami váratlan,mivel egyáltalán nem számítottál rá (pl. CoG- Max)..igencsak fájhat! (személy szerint én sírtam,amikor olvastam,h Izzy meg Alec és Maryse hogy zokogtak a teste felett) ..Viszont a történet továbbhaladtával valahogy elfelejtjük..ha lényegesebb szereplő hal meg,annak a halálát gyakran felemlegetik!Így nagyobbnak érezzük a helyén kialakult űrt!! ...
      Fontos a teknika! :))

      Törlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets