Blogger Widgets

2012. november 26., hétfő

HP-Árnyvadász párhuzamok

Sziasztok!

Ebben a rovatban már régen volt poszt, de nekem már hiányzott, és most kedvem támadt hozzá, így úgy döntöttem, nekiugrok. :) Aki esetleg új, és nem emlékszik rá, hogy miről is van szó: http://arnyvadaszvilag.blogspot.hu/2012/08/harry-potter-arnyvadasz-parhuzamok.html

Az előző posztban a mugli-mondén párhuzammal foglalkoztunk, és most tovább haladunk a társadalom és világ felépítése mentén. 

Aranyvérű családok - Árnyvadász családok


A Harry Potterben a varázslók és boszorkányok társadalmán belül is kialakultak a származás szempontjából külön csoportok. Vannak a mugli származásúak, az aranyvérűek, a félvérek stb. Ezek közül most az aranyvérű családokkal fogunk foglalkozni. 
 
Az aranyvérű családok nagyon hasonlóak a mi világunk nemeseihez. (Csak a vérük kék helyett arany. :D) Zárt közösséget alkotnak, nagyrészt negatívan viszonyulnak a náluk rosszabb (mugli) származásúak irányába, rendkívül fontosnak tartják évszázados hagyományaikat, a családi vér továbbvitele rendkívül fontos számukra. A legtöbben családi címerrel, jelmondattal és színekkel rendelkeznek. A legtöbb ilyen családban tiltott az alacsonyabb származásúakkal kötendő házasság, ha pedig mégis megtörténik, az következményekkel jár (kitagadás, családfáról leégetés stb.). 

Az Árnyvadász családok ehhez hasonló mentalitással rendelkeznek. Származásuk miatt nyilvánvalóan elkülönülnek nem csak a mondénoktól, hanem minden más lénytől, pl. boszorkánymesterek, vámpírok, vérfarkasok. Bár látszólag béke uralkodik közöttük, az elejtett megjegyzésekből érezni, hogy jobbnak tartják magukat az Alvilágiaknál. Nyilvánvalóan roppant zárt közösséget alkotnak, és roppant pontosan lejegyzett hagyományrendszerrel bírnak. Az egyes Árnyvadász családok saját gyűrűkkel és jelképekkel rendelkeznek. Az Alvilágiakkal való keveredés bár nem tiltott számukra, de nem is nézik jó szemmel, a mondénokkal való házasságot viszont egyenesen tiltja számukra a törvény. Ha pedig mégis megtörténik, az illetőt kiveti magából az Árnyvadászok társadalma. 

Nyilvánvalóan nem ugyanaz a két dolog, ezt nem is állítom. De akadnak hasonlóságok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets