Blogger Widgets

2012. november 28., szerda

Ami talán fel sem tűnt...

Sziasztok!

Ha rendszeres olvasói vagytok az oldalnak, akkor tudjátok, hogy szeretem kivesézni az apróságokat. Onnantól kezdve, hogy miért így hívják Valentine-t, azon keresztül, hogy honnan ered a parabatai kapcsolat odáig, hogy milyen párhuzamok vannak a Harry Potter és a TMI között. És azt is tudjuk, hogy a könyvekben mennyi a vallási utalás.

És aki ismer, tudja rólam, hogy a nevek a gyengéim. Mert a regényekben a neveknek sokszor sokkal nagyobb szerepe van, mint az hisszük. Nyomok. Beszélnek. Titkokat árulnak el. 

Most valami olyanról szeretnék írni, amit nagy eséllyel észre sem vettetek. Pedig egy nagyon érdekes név. Egyrészt vallási utalás, másrészt az Árnyvadászok világában is szerepe van. 

(Spoilert tartalmazhat, ha még nem olvastad az Üvegvárost.)

Jonathan Christopher

Az Árnyvadász világ szempontjából tudjuk, hogy Jonathan Shadowhunter volt az első Árnyvadász, így ez igazi Árnyvadász név.

A névnek természetesen azonban jelentése van. 

A Jonathan héber eredetű, jelentése Isten ajándéka. 

A Christopher jelentése pedig Krisztust hordozni. 

Csupa, csupa vallásos utalás, és valószínűleg mégis csak keveseknek tűnt fel. Az irodalomban, filmművészetben, ahol kitalált alakok vannak, volt régebben (és most is) egy divatos szokás. Olyan monogramot adni egy-egy szereplőnek, ami valamilyen plusz jelentést hordoz. Ezek közül pedig lehet találgatni, hogy melyik volt legnépszerűbb. 

Igen, a J.C. 
Jesse Custer, Jiminy Cricket, John Connor, JC Denton... Jonathan Chrisopher

És akkor most várom a tippeket, hogy kinek volt még ez a monogramja. Nem, nem Julius Ceasarra gondolok, bár neki is...

Jesus Christ, azaz Jézus Krisztus. Igen. 

És a mi szereplőnk második keresztneve ráadásul Christopher.

A kérdés persze adott: Vajon mit akart ezzel elmondani Cassie?

Tudjuk, hogy eredetileg azt hittük, Jace-t hívják így. Valljuk be, rá tökéletesen illik a név. Isten ajándéka, hiszen végül is csak angyali vér folyik az ereiben! És a megváltó szerep sem áll távol tőle. És bár Jace nyilvánvaló okokból már nem használja tovább ezt a nevet, a Jace név ebből fakad. (Ez eredetileg egy becenév volt, a Jason nevűek illetve a J.C. monogrammal rendelkezők használták. Most már önálló keresztnévként is adható.)

Ami pedig Sebastiant illeti... Érdekes és ellentmondásos elképzelés, hogy ennyire keresztényi nevet viseljen a főgonosz, akiben démonvér csörgedez. De a kérdés vele kapcsolatban megmarad: a neve hordoz valami plusz jelentést az érdekességen kívül?

(Ha a Sebastian nevet nézzük, ez görög eredetű, a jelentése tiszteletreméltó. Szent Sebestyén ezenkívül - nem mellesleg - egy keresztény szent, aki mártírhalált halt, mert terjesztette a hitét. És a saját hit terjesztése sem áll oly távol Clary testvérétől.)

5 megjegyzés:

  1. Észrevettétek már, hogy Jamie Campbell Bower nevében is benne van a J.C? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, nem. :D Bár amúgy nála ugye a Campbell vezetéknév. De érdekes összefüggés, észre sem vettem. :D

      Törlés
  2. pont ma jutott eszembe, hogy a Simon is eredetileg héber eredetű név (ha úgy tekintjük, hogy a Simeonnak a rövidített változata), és végülis ez passzol Simon vallásához is.
    Nii

    VálaszTörlés
  3. Jem Carstairs -> J. C. !!!
    Ez jutott már eszébe valakinek? :D Mikor ma rájöttem, rögtön ez a cikk jutott eszembe, hogy itt valakinek ez feltűnt már esetleg? :)

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets