Blogger Widgets

2012. november 26., hétfő

Adaptáció kalauz - Infernal Devices film

Sziasztok!

Már írtam egy rövidebb posztot arról, hogy hogy is áll éppen a Pokoli szerkezetek film, de gondoltam, mivel most minden ezzel van tele, ráadásul Cassie-nek hála némi plusz információt is kaptunk, megér a dolog egy hosszabb posztot. (Több hosszú posztot is, csak tartsunk már ott, hogy biztos lesz a dolog! :D) Ehhez elkerülhetetlen, hogy kicsit belemásszak Cassie többi könyvének megfilmesítésébe is, tehát ha úgy tetszik, ez egy kis összefoglaló arról is, hogyan állnak az adaptációk jelenleg.

Tehát akkor röviden arról, hogy mit tudunk biztosan. Cassandra Clare minden könyvének filmes jogait a Constantin Films vette meg. Amikor Cassie elkezdte írni az Infernal Devices sorozatot, a TMI filmes jogai már a Constantinnál voltak, és rögtön megvették a Pokoli szerkezeteket is. (Azóta a Dark Artifices jogait is, illetve a Holly Black-kel közösen írandó sorozatának filmes jogait is, ehhez ráadásul Cassie és Holly közösen írják a forgatókönyvet, amennyire tudni lehet, a könyvvel párhuzamosan.)




Na de vissza konkrétan az Infernal Deviceshoz. Az nem volt kérdés, hogy ha lesz film, előbb a Csontvárosból lesz. Az ID film mondhatni talonban volt tartva, és az elkészítését - ahogyan a TMI sorozat többi részének megfilmesítését is - a Csontváros film sikeréhez kötötték. Magyarul, ha a Csontváros siker lesz, valószínűleg lesz ID film. Így állt eddig a dolog. 

Az viszont már most látszik - vagy legalábbis sejthető -, hogy a Csontváros film bizony siker lesz. Még körülbelül kilenc hónap van a film premierjéig, de a sajtó már tele van a filmről szóló cikkekkel, a rajongók teljes lázban égnek, és egyre többen és többen várják a filmet. Ebben szerepet játszik az is, hogy a Twilight befejeződésével a rajongók kiéhezve keresik a következő nagy franchise-t, amit imádhatnak, illetve említést érdemel a Csontváros körül tökéletesen működő marketinggépezet is. (Erről majd szeretnék külön posztot írni, amint időm lesz rá.)

A Constantin pedig biztosra akar menni. A Twilight esetében már láthattuk, hogy egy jól sikerült sorozat a legkisebb filmvállalatot is a magasba repítheti. És míg a Twilight esetében "csak" négy könyvvel számolhattak, a Hunger Games esetében pedig hárommal, addig ha az összes Árnyvadászos könyvből film készül, akkor az már összesen tizenkét film! 12! Nem számolva azzal, hogy egyes részeket esetleg két részre bontanak, ami mostanában nagy divat. Ráadásul Cassie pedzegeti, hogy lesz még sorozat az Árnyvadász világban. Mondjuk úgy, hogy a dolog elég szép hasznot hozó befektetésnek tűnik, amennyiben az elejét jól sikerül elindítaniuk.

Azzal is számolni kell azonban, hogy a következő rész nagy eséllyel csak 2014 végén vagy 2015-ben érkezhet. (Sajnos ezek a tények a jelenlegiek szerint, mert bár állítólag Jessica Postigo már dolgozik a Hamuváros forgatókönyvén, a második részt csak akkor kezdik el forgatni, ha az első siker lesz. Ehhez pedig az kell, hogy elmúljon 2013 augusztusa és szeptembere legalább, ezután dönthetnek. Hacsak közben nem változnak a tervek. Tovább lassíthatja a folyamatot, ha valóban egyszerre akarják leforgatni a TMI sorozat maradék öt részét, mert az esetben nyilvánvalóan nagyobb körültekintést igényel a szervezés.)

Viszont pontosan ekkor jöhet jókor a Pokoli szerkezetek sorozat. Hiszen ha közben ezt a sorozatot is elindítják, mondjuk akár már jövőre nekiállnak az elkészítésének, akkor 2014-ben is érkezhetne Árnyvadászos film, méghozzá az Az angyal. Ezután pedig - érzésem szerint - felváltva következnének a TMI és az ID sorozat köteteiből készült filmek.

A különböző idősíkoknak köszönhetően a két sorozatot gyakorlatilag egymástól függetlenül lehet görgetni, teljesen különböző stábbal és szereplőgárdával. (Két szereplő van csak, aki mindkét sorozatban szerepel: Magnus és Camille. Illetve ha az esetleges visszaemlékezős részeket nézzük, akkor Raziel angyal. Továbbá kérdés lehet Tessa felbukkanása a TMI filmekben. Mert míg azt a kis felbukkanását az Üvegvárosban simán kihagyhatják a filmből, nem lehet kizárni, hogy Tessának ennél nagyobb szerepe lesz a befejező kötetben, a CoHF-ben. Hiszen ha abból indulunk ki, hogy nagy háború lesz, akkor abban rá is szükség lehet. Továbbá még egy szereplő jelent kérdőjelet: a rejtélyes Zakariás testvér. SPOILER, HA MÉG NEM VAGY TISZTÁBAN A ZAKARIÁS TESTVÉR KÖRÜLI PLETYKÁKKAL Mert ha Zakariás testvérről bebizonyosodik, hogy Will vagy Jem, ebben az esetben ildomos lenne megtartani az eredeti színészt Zakariás testvér szerepére is, még akkor is, ha külsőre már nem hasonlít annyira magára.)

Ezért sem túlságosan meglepő, hogy Martin Moszkowicz - a Constantintól -, aki a Csontváros film egyik producere, a hétvégén robbantotta a bombát Twitteren. 


Azaz az a kérdés, hogy mi kiket szeretnénk látni egy esetleges Infernal Devices filmben szereplőkként. Ebből pedig jogosan következtethetünk arra, hogy szó van a filmről, és már esetleg azon is gondolkoznak, milyen legyen a szereposztás. 

Nem meglepő módon a rajongók rögtön ezzel kapcsolatos kérdésekkel kezdték bombázni Cassie-t.



Az első kérdés tehát az volt, hogy tény-e, hogy lesz film? Mire Cassie válasza az volt, hogy semmi sem biztos, amíg a film nem lép az elkészítési fázisba. Minden más a kidolgozás alatt fázisban van, ami azt jelenti, hogy "dolgozunk rajta, de ki tudja". 

Ez a válasz persze nem volt elég kielégítő, így:


Ez azt jelenti, hogy dolgoznak a filmen? Mire a válasz az volt, hogy igen, dolgoznak rajta.

Már el is kezdtek készülni az első bejelentés utáni Infernal Devices fan plakátok, a következő szlogennel: Before the Mortal Instruments there were the Infernal Devices.

Nos, így állunk most. Mást nem tehetünk, mint hogy kiéhezve várunk a következő - remélhetőleg pozitív - információkra. És addig persze drukkolunk, hogy azok kapják a szerepeket, akiket szeretnénk. :) (Közben pedig olvasgathatjátok az oldalon a rajongók által favorizált szereposztásról szóló cikkeket. ;D)

2 megjegyzés:

  1. És ez az egész Zakariás pletyka hol kezdődött?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint mire gondolsz pontosan? Arra, hogy mindenki találgatja, hogy ki is ő?

      Hát, nem tudom pontosan, hogy hogy kezdődött. De a könyvekben van Zakariásnak egy-két érdekes megjegyzése, ami felkeltette a rajongók figyelmét azzal kapcsolatban, hogy ki lehetett, mielőtt Néma Testvér lett. Illetve az is le van írva, hogy Zakariás nem teljesen olyan, mint a többi Néma Testvér, pl. nincs bevarrva a szája, meg ilyesmi.

      Aztán amikor rákérdeztek, Cassie elárulta, hogy már ismerjük valahonnan, és vagy a CP2-ben vagy a CoHF-ben kiderül, ki ő. Azóta pedig töretlenül folyik a találgatás, hogy ki lehet. A legtöbben arra tippelnek hogy Will vagy Jem.

      Röviden ennyi. :)

      Pussz:
      Deszy

      Törlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets