Blogger Widgets

2012. november 10., szombat

Túl rövid volt a forgatás?

Sziasztok!

Már többször felmerült a kérdés azzal kapcsolatban, hogy nem volt-e túl gyors a Csontváros forgatása.

Nos, a válasz: nem.

A filmet augusztus 20-án kezdték el forgatni, és november 7-én fejezték be, de színészek nélküli kiegészítő forgatás még tegnapelőtt is volt. Tudjuk, hogy minden hétköznap forgattak, az ünnepeket nem számítva. A szombat és vasárnap szünnap volt, kivéve az utóbbi időszakot, amikor is, mint megtudtuk, szombaton is forgattak. Ez azt jelenti, hogy csak a tiszta forgatási napokat nézve 50-60 nap volt a forgatás. Ha a hétvégéket is számoljuk, akkor ez körülbelül 2,5 hónap. Ehhez hozzájön még néhány New York-i felvételi nap, amin a színészeknek már nem kell részt venniük. És ugye nyilván az esetleges pót- és utófelvételek, ha ilyenre szükség lesz.

És bármilyen megdöbbentő, ez elég. Egyrészt mert a színészek napi 10-14 órában dolgoztak, akár éjjel és hajnalban is. (Ezért olyan nyúzott mostanság a stáb és a szereplőgárda. Volt olyan nap, hogy hajnali 6-kor fejezték be a forgatást, és délután 1-kor már folytatták is.) Másrészt nagyon pontosan megtervezték a forgatási rendet: melyik színész mikor jön, mikor forgat, mikor megy. Ha emlékeztek, ezek miatt volt is változás a szereposztásban. (Alec) Illetve nem volt olyan hátráltató tényező sem a Csontváros esetében, mint pl. a Harry Potternél, hogy bizonyos időközönként le kellett állniuk, mert a kiskorúak nem forgathatnak egy bizonyos óraszámnál többet egyszerre. Mivel ugye a Csontvárosban nincs kiskorú. (Majd lesz, Max, de ő csak a folytatásban szerepel.)

A filmforgatások hosszát növelheti még az is, ha muszáj több helyszínen is forgatniuk. Ilyen például amikor a Twilight negyedik részéhez forgattak Brazíliában is. Ez nyilvánvalóan növeli a forgatási napok számát, hiszen oda el kell utazni, elő kell készíteni a terepet stb. Ilyen a Csontváros esetében nem volt, hiszen mindent Torontóban vagy Torontó környékén tudtak forgatni. (Ez mondjuk például majd az Üvegváros esetében valószínűleg nem így lesz, hiszen abban vannak New Yorkban játszódó jelenetek is, amelyeket városban fognak valószínűleg forgatni, de ott van Alicante is, amit nyilván valamilyen zöldebb helyen kell felvenni.) Ugyanilyen hatással lehet, ha kénytelenek valami híres nevezetességnél forgatni egy forgalmas városban, hiszen ez is sokkal nagyobb szervezést igényel. A Csontvárosban ilyen sincs.

Hollywoodban egy átlagos filmforgatás 2-3 hónap. (Gondoljatok bele, egy befutott színész hány filmet tud leforgatni egy év alatt! Ha ennél hosszabbak lennének, nem tudnának ennyi filmben szerepelni, vagy legalábbis nehezen.)

Ha pedig a napokból indulunk ki, csak szemléltetésként mondanám, hogy a Twilight első részét 48 nap alatt forgatták le. Azaz kevesebb idő alatt, mint a Csontvárost.

Nyilvánvalóan ez csak a dolog forgatás része. Voltak komoly előkészületek a forgatással kapcsolatban – pl. a jelmezek és smink esetében (erről kaptunk is infót, az egyik sminkes már augusztus elején bőven dolgozott a filmen), a kaszkadőrjelenetekkel kapcsolatban is, és tudjuk, hogy a színészek is hónapokkal korábban már edzettek és készültek a szerepre.

Az utómunkálatok pedig még jobban meg fognak majd látszódni, hiszen mindenféle digitális technikát igénylő dolog (pl. démonok, varázslatok, vérfarkasos jelenetek stb.) még csak ezután fog a filmbe kerülni, illetve a következő hónapokban zajlik majd a vágás, a zenék kiválasztása stb.

És akkor még így a végén következzen egy videó, amit egy filmekkel foglalkozó srác készített, és pontosan arról beszél, hogy mennyi ideig is tart leforgatni egy filmet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets