Blogger Widgets

2013. november 27., szerda

Heti GYIK - Avagy a TID és a TMI közös nevezője


Sziasztok!

Az utóbbi hetekben több olyan részletet is kaptunk a Mennyei tűz városából, amelyek összekapcsolódnak Cassie másik sorozatával, a Pokoli szerkezetek sorozattal.
Ezzel kapcsolatban felmerült néhány kérdés:


Nem értem! Most mi történt ebben a részletben/ezen a képen?/Ki az az XY, aki a részletben/képen szerepel?

A spoilerek sajnos ilyen esetben több fronton is problémát okoznak. Egyrészt már írtam arról, hogy valaki spoilert írt a chaten, remélem, ez többet nem fog előfordulni. Másrészt nekem is fejtörést okozott a dolog. Mit osszak meg? Mit ne? Hogyan osszam meg? 

Szerintem a rendszer, amit jelenleg alkalmazok, működésképes, de nélkületek ez sem működhet. Minden poszt elején feltüntetem, amennyiben Clockwork Princess spoilerről van szó. Így ha még nem olvastátok azt a sorozatot vagy legalábbis ezt a részt, akkor: 1. Poént fogtok lelőni magatoknak! és 2. Nem feltétlen fogjátok érteni a szöveg vagy a kép lényegét, mert nem tudjátok, miről/kiről van szó. 
Ezért kérlek, gondoljátok át, hogy az ilyen bejegyzéseket megnyitjátok-e, és ha megnyitjátok, akkor ne csodálkozzatok, ha nem értitek őket! Sajnos nem áll módomban minden feltett kérdésre, ami ebből fakad, válaszolni, és bevallom őszintén, nem is szeretnék. A könyvek azért vannak, hogy elolvassuk őket, és senki olvasási élményét nem áll szándékomban azzal tönkretenni, hogy olyat árulok el, amit nem kellene. 

Viszont több okból megosztom a spoileres híreket is: ez egy hírportál, még ha egy szűkre szabott témában is, így ha hír van, akkor azt hozom. Másrészt többen vagyunk olyanok, akik már olvastuk a könyvet angolul, és minket már nyilván érdekelnek a spoileres hírek is. Harmadrészt sajnos képtelen vagyok arra, hogy a régi híreket tárolgatom, amíg meg nem jelenik az adott könyv magyarul. Ha nem írnám ki rögtön a hírt, akkor sajnos elfelejteném idővel, nehéz lenne visszakeresni stb. 

Akik a spoileres posztokat nem nyitják meg, visszakereshetik őket a CP2 spoiler címke segítségével, így ők sem maradnak le semmiről, akkor olvassák el őket, amikor csak akarják. 


Hogy lehetséges, hogy a két sorozat ennyire összefügg? Utazni fognak az időben?/Mennyire függ össze a két sorozat?/Érteni fogom a Mennyei tűz városát a Pokoli szerkezetek sorozat olvasása nélkül is?

Nem, nem fognak utazni az időben. 
A két sorozat anélkül is összefügghet, hogy időutazásra lenne szükség, és már össze is függött, amióta csak Cassie elkezdte megírni a Pokoli szerkezeteket. Vannak olyan dolgok, amelyek "halhatatlanok" - lehetnek tárgyak, emberek stb. Ezek felbukkanhatnak mindkét sorozatban. Láttunk is erre példákat, pl. könyv, nyaklánc, tubákos szelence stb., illetve Magnus is fontos mindkét sorozatban, pedig ő sem utazik az időben. 
Illetve egy másik módon is összefügghet a két sorozat, amihez még ezekre sincs szükség. Ugyanis ismétlődhetnek mondatok, szituációk stb. Például előfordulhat, hogy egy viktoriánus korban élő Herondale ugyanazt a verset szereti, mint az, aki a TMI-ban szerepel, vagy mondjuk egy Pokoli szerkezetek-béli Lightwood szájából szó szerint ugyanaz a mondat hangzik el, mint Alecéből. Amennyiben az ember mindkét sorozatot olvassa, és szemfüles, ezeket észreveszi és jót derül rajtuk. 
De Cassie úgy írja a két sorozatot - és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni -, hogy egymástól teljesen függetlenül is érthetőek legyenek mindenki számára. Magyarul ha te csak a TID-t olvasod, akkor is érteni fogod, mi történik, és ha csak a TMI-t olvasod, akkor is. 

Miért javaslom mégis, hogy mindkét sorozatot olvassátok?

Egyrészt mert mindkettő nagyon jó. :D
Másrészt sokkal szórakoztatóbb vadászni és észrevenni ezeket a párhuzamokat, és a két sorozat kiegészíti és erősíti egymást élményben is. Lehet, hogy TMI-t olvasol, és a szereplő valami olyasmit cselekszik, amire befolyással volt valamelyik őse a TID-ből, és nem is tud róla. Vagy teszem azt van egy szereplő a TID-ben, aki valamiért halhatatlan, és a végső sorsát csak akkor ismered meg, ha a jövőjébe is eljutsz, ami pedig a TMI-ban szerepel. 

Úgy érzem, kicsit túlragozom a dolgot, de nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy MINDKÉT sorozatot érdemes elolvasni, mert a szálak összefüggnek, még ha nem is annyira szervesen, hogy az egyik érthetetlenné váljon a másik nélkül. 

Miért lesz fontos a Mennyei tűz városa esetében ez különösen?

Az már most kitűnik a részletekből, hogy a Mennyei tűz városában minden eddiginél fontosabb szerepet játszik majd a másik sorozat. Egyszerűen azért, mert van egy szál, ami a TID-ben indul, és még bőven tart a TMI idején, olyannyira, hogy fordulatot hoz TID szereplők sorsában. Ezeket pedig nem fogják megérteni azok, akik nem olvasták mindkét sorozatot. Ha pedig elmagyarázzák, és gyanítom, így lesz, akkor viszont akaratán kívül megtudhat az olvasó olyan dolgokat, amelyek zavaróak lesznek, ha utóbb tervezte olvasni a TID-t. 
A CP2 olvasása után pedig 100%-ra merem mondani, hogy fontos szerep jut a TID szálnak, szerény sejtésem szerint még az is lehetséges, hogy nem is egynek. Magyarul a CP2 olvasása döntően fogja befolyásolni a CoHF olvasási élményét. 

Most akkor ki a csuda Zakariás testvér?

Na, ez az, amire tőlem ne várjatok választ! Nem azért, mert nem tudom, mert tudom. Hanem azért, mert a világ legnagyobb spoilere lenne, kb. olyan, mintha valaki a Star Wars első tíz percében elárulná, STAR WARS SPOILER hogy Darth Vader Luke apja. 

Zakariás kiléte olyan dolog, amit meg fogtok tudni, a válasz a CP2-ben rejlik, és ennyiből már elég nyilvánvaló, hogy mi az a bizonyos szál, ami a TID-ben indul és még bőven tart a TMI idején. 

KONKLÚZIÓ:
Cassie egymástól függetlenül írja a két sorozatot, de én azt mondom: OLVASSÁTOK EL MINDKETTŐT!

Amikor egy fantasyvilágban járunk, mindig fontos a múlt, jelen és jövő kapcsolata, és azzal, hogy Cassie egymástól eltérő korokban játszódó történeteket ír ugyanabban a világban, plusz jelentősége van ennek. Így állnak össze Árnyvadász családok komplett történetei, és a halhatatlan szereplők élete így kap különösen nagy szerepet. 
Az apróságok is nagyon szórakoztatóak, ám eljutottunk arra a szintre, hogy a globális egész megértéséhez szükség van mindkét sorozat ismeretére. És előre szólok, hogy ez nagy eséllyel csak még összetettebbé válik majd, amint elindul a másik három Árnyvadász sorozat, mert már azokkal kapcsolatban is rengeteg dolgot ismerünk, amelyek összefüggnek. (Ja, és akkor még nem említettem a Bane krónikákat...)

A dolgot kb. így tudnám ábrázolni, a Hősök rajongói előnyben:

Magyarázat: Olyan az egész, mint egy nagy háló. Egymástól függetlenül is futnak a szálak, de bizonyos pontokon, kisebb vagy nagyobb eseményeknél, találkoznak

Most még van lehetőségetek karácsonyra kérni a Jézuskától azt a sorozatot, ami kimaradt még az életetekből, szerintem éljetek vele. 
Komplett sorozat megrendelésekor pedig különösen jól jön ki, hogy a kiadó 2 könyvtől ingyen szállít. Én meg nektek szállítom a linkeket:

TMI:

TID:

Bane  krónikák:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets