Blogger Widgets

2013. november 29., péntek

A családfa - Tények, érdekességek, rejtélyek


Családfa

Most hogy megjelent A hercegnő, bátorkodtam egy összefoglalót írni a családfával kapcsolatban. 
Szeretném elmondani, hogy ez életem legspoileresebb bejegyzése. Tele van TMI és TID spoilerekkel, természetesen beleértve ebbe a most megjelent az Elveszett lelkek városát és A hercegnőt is! Nem is tudtam volna ezeket kikerülni. Bane krónikák spoilerek is vannak benne, ám ezeket külön jeleztem a posztban, az érintett részeknél!
Érintem ezenkívül a még meg nem jelent The Dark Artifices és TLH sorozatokat is, hiszen így látszik igazán, mennyire összefügg minden az Árnyvadász könyvekben. 

A poszt nem a legkönnyebben feldolgozható, rengeteg információt tartalmaz! Ezért azt javaslom, hogy közben nézegessétek a családfát is, mert vizuálisan mégis csak egyszerűbb feldolgozni. A posztot olvasva és a családfát nézve szakértők lehettek a Carstairs, Lightwood és Herondale családok családfáját illetően!

A családfát be is teszem ide, kattintásra teljes méretben is megjelenik, ám ezt csak akkor tegyétek meg, ha már olvastátok A hercegnőt!




Fontos információ még, hogy a családfa csak 2007-ig tart. Azaz nyilvánvalóan nem derül ki róla, mi lesz a Mennyei tűz városa vége. Nem tudjuk meg, meghal-e bárki a Lightwoodok és a Herondale-ek közül, illetve a házasságok sincsenek rajta. 

És mielőtt nekiállnék. Ez életem egyik legnehezebben megírt posztja volt, benne van tudásom legjava, szóval a kommenteknek nagyon örülök! ;) És különösen szeretném hangsúlyozni, hogy kérlek, engedély nélkül ne másoljátok!


Carstairs család

James Carstairs Ke Wen Yu és Jonah Carstairs gyermeke, így lett félig kínai, félig angol. Elias Carstairs Jem nagybátyja, aki egy jelenet erejéig fel is bukkan A hercegnőben. Mivel Jemnek Néma Testvérként nem lehet gyereke, így ő az egyetlen, aki továbbviheti a Carstairs család nevét. És bár A hercegnő idején még nincs gyermeke, végül megérkezik a gyermekáldás. Érdekesség, hogy az ő felesége egy Verlac, akinek a nevét már ismerjük az Üvegvárosból, Sebastian Verlac volt az, akit Jonathan megölt, hogy átvehesse a helyét. 
Egyik gyermekük Alistair Carstairs. Neki abból a szempontból van jelentősége, hogy az ő leszármazottja Emma Carstairs, aki majd a The Dark Artifices sorozatban a főszereplőnk lesz.
Másik gyermekük sorsa szintén érdekes. Cordelia Carstairs ugyanis személyesen is a főszereplők sorába áll. A TLH egyik szereplője lesz és a családfa szerint James Herondale (róla még később írok a Herondale családnál) felesége. Ami nem szerepel a családfán, hogy Cordelia James testvérének, Lucie Herondale-nak a parabatai társa. (Lucie-ról szintén írok még.) Innentől pedig ha Cordelia és James leszármazottjait követjük, akkor láthatjuk, hogy az ő unokájuk az Üvegvárosban megismert Inkvizítor, Imogen Herondale, dédunokájuk Stephen Herondale, aki pedig már Jace édesapja. Azaz Cordelia Carstairs és James Herondale Jace üknagyszülei. Azaz Jace vérében csörgedezik Carstairs és Herondale vér is.


Herondale család

Linette Owens-nek és Edmund Herondale-nek három gyermeke született. Linette és Edmund történetét részletesen is megismerhetitek a harmadik Bane krónikák novellából, mindenesetre annyit már a Pokoli szerkezetekből is tudunk, hogy Edmund Árnyvadász volt, aki beleszeretett a mondén Linette-be, és feladta Árnyvadász örökségét, hogy a nővel lehessen. 
A gyermekeik közül Ella fiatalon meghalt.
William Herondale-t már nem kell bemutatni, őt ismerjük a Pokoli szerkezetekből, hiszen ő az egyik főszereplő. Will feleségül veszi Tessa Grayt. Tessa halhatatlan, így nála elhalálozási dátumot nem láttok, Will viszont bár meghalt, hosszú és boldog életet élt feleségével. Róluk egyébként még olvashattok a negyedik Bane krónikák novellában, a The Midnight Heirben és gyerekeikkel együtt szerepelni fognak a TLH-ban is. 
Két gyermekük született. 
Az idősebbik James Herondale, aki majd a TLH főszereplője lesz, és róla szól a már előbb említett, The Midnight Heir című Bane krónikák novella. Jamesről tudjuk, hogy van egy különleges képessége, amelyet Tessától örökölt, illetve elég magának való, keserű. Jamie (ez James beceneve) parabatai párja Matthew Fairchild, aki valószínűleg Henry és Charlotte Branwell fia. A többit már leírtam az előbb. 
A másik gyermekük Lucie Herondale, akiről már szintén írtam pár szót, ezt nem szeretném elismételni. Mindenesetre Lucie szintén főszereplője lesz a TLH-nak. Tudjuk róla, hogy szeret írni, és testvéréhez hasonlóan neki is van valamilyen különleges képessége. Az ő férje Jesse Blackthorn, ezzel kapcsolatban még írok részletesebben a családfa kérdőjeleiről szóló részben. Mindenesetre nem ismerjük meg a részletes Blackthorn családfát, így nem tudjuk, hogy Lucie-nak született-e gyermeke és ha igen, mennyi és milyen neműek. Viszont azt tudjuk, hogy a The Dark Artifices sorozat főszereplői Emma Carstairs mellett a Blackthornok, akik nagy eséllyel az ő leszármazottai. Valószínűsíthető, hogy a Blackthorn családfát majd az egyik TDA könyvhöz kapjuk majd meg extraként. 
Edmund és Linette harmadik gyermeke Cecily Herondale. Cecily már A hercegnő idején beleszeret Gabriel Lightwoodba, a legkisebb Lightwood gyerekbe, és össze is házasodnak. Az ő leszármazottaikról majd a Lightwood családnál írok részletesebben. 


Lightwood család

Ez talán a legösszetettebb mind közül, mert a Lightwoodok aztán tényleg keveredtek mindenkivel. :D
Barbara Pangbornnak és Benedict Lightwoodnak három gyermeke született. Benedict és Barbara sorsát megismerjük a Pokoli szerkezetek sorozatból, erről most bővebben nem írnék.
Kezdem viszont a legidősebb gyerekkel, mert ez az egyszerű eset. Tatiana Lightwood hozzáment Rupert Blackthornhoz, akit tragikus körülmények között elveszít a Pokoli szerkezetekben. Mindeközben már gyermeket várt, és így született meg az a Jesse Blackthorn, aki majd Lucie Herondale férje lesz. Már mondtam a kérdőjeles részt, ezt a poszt végén még kifejtem. Mindenesetre Tatiana is visszatér a TLH-ban, és meglehetősen fontos szerepe lesz, ezt a The Midnight Heir című Bane krónikák novellából tudjuk. 
A középső Lightwood gyerek Gideon Lightwood, aki Sophie Collinst veszi feleségül. Sophie a Pokoli szerkezetekben még csak mondén szolgáló, aki rendelkezik a látás képességével, és a londoni Intézetben segíti az Árnyvadászokat. Miután Gideon beleszeret és megkéri a kezét, Sophie felemelkedik és maga is Árnyvadász lesz. Az ő gyermekeik sorban Barbara Lightwood, Eugenia Lightwood és Thomas Lightwood. Nem tudjuk, hogy nekik születtek-e gyermekeik és volt-e családjuk, mert ezeket csak a részletes Lightwood családfáról tudhatjuk meg.  
A legfiatalabb gyerek, Gabriel Lightwood elvette Cecily Herondale-t, Will Herondale húgát, ahogyan már említettem. Nekik három gyermekük született. Anna és Alexander Lightwoodról nem sokat tudunk, viszont a középső testvér, Christopher Lightwood leszármazottainak ágát láthatjuk. Christopher Grace Cartwrightot vette feleségül. Minden valószínűség szerint ők is szereplői lesznek majd a TLH sorozatnak. 
Nekik egy fiuk született, Isidore Lightwood. Itt most egy generációt átugranék, de ami a lényeg, hogy Isidore Lightwood unokája Robert Lightwood, aki Alec, Izzy és Max édesapja. Azaz ők hárman közvetlen leszármazottai nem csak Gabriel Lightwoodnak, hanem Cecily Herondale-nak is, azaz Jace távoli rokonai. Azaz Jace minden fontosabb Árnyvadász szereplőnek rokona a TMI-ból, egyetlen kivétel pontosan az a Clary, akiről azt hiszi, hogy a húga. (És persze Clary családja.)

A bejegyzés folytatását a továbbra kattintva olvashatjátok, mert bizony itt még nincs vége!




Érdekesebb nevek

Vannak olyan nevek a családfán, amelyek valamiért plusz érdekességet hordoznak.
  • William Owen Herondale - Bár a teljes neve nem szerepel a családfán, Will középső neve Owen, édesanyja vezetékneve után.
  • James Herondale - James a nevét édesapja parabatai párja, James Carstairs, azaz Jem után kapta.
  • Lucie Herondale - Lucie nevét valószínűleg szülei kedvenc könyvének hála kapta, a Két város regénye főszereplőjét ugyanis így hívják.
  • Barbara Lightwood - Gideon Lightwood és Sophie Collins legidősebb gyermeke apai nagyanyja, Gideon édesanyja után kapta a nevét. 
  • Thomas Lightwood - Gideon Lightwood és Sophie Collins legkisebb gyermeke nevét a Pokoli szerkezetek első részében szereplő és életét vesztő Thomas Tanner után kapta. 
  • Stephen William Herondale - Stephen Herondale középső neve ugyan nem szerepel a családfán, de William volt, minden bizonnyal Will után.
  • Alexander Gideon Lightwood - Ő Alec. Az Alexander nevet Cecily Herondale és Gabriel Lightwood kisebb fia után kapta. A Gideon nevet pedig Gabriel testvére, Gideon Lightwood után. 
  • Isabelle Sophia Lightwood - Izzy a középső nevét, a Sophiát Gideon felesége, Sophie Collins után kapta. 

Ki mennyit élt?

A családfáról azt is megtudhatjuk, ki hány éves volt, amikor végül meghalt. 
Íme néhány fontosabb szereplő és az, hogy hány éves korában távozott az élők sorából:
  • Will Herondale - 76
  • Cecily Herondale - 82
  • Gabriel Lightwood - 80
  • Gideon Lightwood - 61
  • Sophie Collins - 81
  • Cordelia Carstairs - 77
  • Lucie Herondale - 68
  • James Herondale - 77

Érdekes és fájdalmas tények a családfáról
  • Sophie pontosan 20 évvel élte túl férjét, Gideont.
  • Sophie túlélte mindhárom gyermekét. 22 évvel élte túl legidősebb gyermekét, Barbarát. 9 évvel élte túl középső gyermekét, Eugeniát. Thomasnál 24 évvel élt tovább. (Barbarát és Thomast még Gideon, az édesapa is túlélte egyébként, előbbit 2, utóbbit 4 évvel.)
  • Cecily Herondale szintén átélte két gyermeke halálát. Annát 4, Christophert 7 évvel élte túl. (És Anna előtt alig egy évvel veszítette el férjét, Gabrielt is.)
  • Willt a TID szereplői közül túlélte halhatatlan feleségén kívül a generációjukból a húga, Cecily, Gabriel és Sophie is.
  • Cordelia 1962-ben hunyt el, James Herondale pedig alig egy év múlva követte feleségét a sírba.
  • A családfa szerint James Herondale az utolsó Herondale, akinek volt testvére.
  • Lucie Herondale elvben 12 évvel volt fiatalabb férjénél (az elvben részre még kitérek), és 21 évvel élte túl őt.
  • Cordelia bár hat évvel idősebb volt parabatai párjánál, Lucie-nál, mégis kénytelen volt végigszenvedni, milyen, amikor elveszíti a másik felét, mivel három évvel túlélte őt.
  • Gideon és nővére, Tatiana Lightwood alig egy év különbséggel haltak meg.
  • James Herondale egy évvel fiatalabb volt feleségénél.
  • Cordelia és parabatai társa, Lucie között 6 év a korkülönbség. Ez azért érdekes, mert parabatait még 18 éves kor előtt kell választani, azaz ha a végső határig vártak is, a 18 éves Cordelia mellett még kislány volt Lucie, csupán 12 éves. 
  • Lucie, csakúgy mint az édesapja, egy Carstairs parabatai párja, azaz egy újabb Heronstairs párossal van dolgunk.
  • A Herondale család Willtől kezdődően örökíti a jellegzetes csillag alakú heget. Lucie-nak hála valószínűleg a Blackthornok is rendelkeznek vele.
  • A családfa szerint Lucie az utolsó női Herondale leszármazott. 
  • A Lightwood gyerekek egyik őse Pangborn, azaz Alec, Izzy és Max távoli rokonságban álltak Valentine emberével. 
  • Izzy és Max nem ismerhették a nagyszüleieket, mivel mindketten 1991-ben haltak meg. Alec is csak két éves volt akkor. Ugyanabban az évben haltak meg minden bizonnyal a Kör miatt dúló háborúban, mint Jace igazi szülei. 
  • Tessa túlélte a gyermekeit, az unokáit, a dédunokáit, de még az ükunokáit is. Ha a TMI utolsó részében találkozik majd utolsó élő leszármazottjával, Jace-szel, alig tűnik majd idősebbnek, mint a fiú. 
  • Jace nem az édesapjától, Stephentől kapta a keresztnevét. Cassie szerint Stephen Williamnek nevezte volna el, őse után. (Stephen középső neve is William.)
  • Amikor Jace kijelentette az Üvegvárosban, hogy démonvér folyik az ereiben, tulajdonképpen nem is tévedett. Ugyan nem Valentine kísérletei miatt, de töredékrészben folyik démonvér az ereiben, ez még Tessa öröksége. 

Kérdőjeles részek

Cassie még a Clockwork Princess megjelenése előtt elmondta, hogy a családfán a nyilvános adatok szerepelnek. Azaz például ha valaki névházasságban élt csak, attól a házasság még szerepel a családfán. Vagy például ha egy nő a családfáról házas, de megcsalja a férjét és gyermeke születik, de senki sem tudja, hogy nem a férjéé, akkor az a családfáról sem fog kiderülni.
Lényeg a lényeg, hogy előrevetítette, hogy családfán lesznek becsapós információk is. 

Egynél már biztosan tudjuk, hogy valami hibádzik, ezt már említettem is. Mégpedig Jesse Blackthornról van szó. Ő ugyanis a családfa szerint 1879-től 1938-ig élt, közben meg is nősült, elvette Lucie Herondale. Azonban a The Midnight Heirből kiderül (és ez most Bane krónikák SPOILER!), hogy 1903ban, amikor a The Midnight Heir (és mellesleg a TLH) játszódik, Tatiana szerint Jesse már halott. Viszont a családfa szerint még él, és minden bizonnyal élni is fog, hiszen elveszi majd Lucie-t. Tehát vagy átveszi valaki a helyét, vagy nem is halt meg vagy meghalt, de visszahozzák a halálból. Szóval valami rejtély van itt. (SPOILER vége!)

A másik három kérdőjelet a hiányzó családfák adják. Ezek közül jelenleg a Lightwood családfa tűnik a kevésbé lényegesnek, bár nem lehetünk benne biztosak, hogy a TLH-ban nem lesz olyan rejtély, amiben szerepet játszik a Lightwood családnak ez az ága. Viszont a Blackthorn családdal kapcsolatban bizony vannak kérdőjelek a fejünkben. Hiszen Cassie valamiért gyanúsan soha nem beszél a TDA-beli Blackthorn gyerekek édesanyjáról. Lehetséges, hogy a kettő között van kapcsolat. Illetve ott van még a hiányzó rész a Carstairs családfából, bár egyelőre úgy tűnik, hogy ez a legkevésbé érdekes a háromból. 

A harmadik kérdőjelet egy szál adja, amely majd a TLH-ban bontakozik ki. The Midnight Heir SPOILER következik! Tehát a The Midnight Heirből kiderül, hogy James reménytelenül szerelmes, de bizony nem Cordeliába. Azt is megtudtuk a novellából, és Cassie meg is erősítette, hogy a TLH a Szép remények laza újramesélése. James felel meg Pipnek, akinek Estella a szerelme, senki más. Viszont Cordelia nem Estella megfelelője. Kérdés, hogyan köt ki mégis James Cordelia mellett. Illetve lehetséges-e, hogy itt is van valami csavar a családfán?

16 megjegyzés:

  1. Razielre, ez ZSENIÁLIS bejegyzés!!!

    VálaszTörlés
  2. Tessa visszatér az utolsó TMI részben? *-* Az biztos érdekes lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem 100%, de nagyon valószínű, igen. És ha ott nem is, a TDA-ban szerintem szinte biztosan szerepelni fog.

      Törlés
  3. Ez elképesztő lett:))

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus vagy Deszy! Azt hiszem minden magyar Árnyvadász nevében mondhatom: Köszönjük ezt a fantasztikus egyben nagyon átfogó posztot!

    VálaszTörlés
  5. ez tényleg nagyszerű lett:) kíváncsi leszek majd így nem is tudom 10 év múlva(?!) mikor minden könyve véget ér.. ha nem ír többet hogy tényleg egy rendes nagyon nagy családfát látva hogy jönnek össze a dolgok:D -Évi

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon-nagyon-nagyon jó lett! :)

    VálaszTörlés
  7. Újraolvasva a hercegnőt, felfigyeltem én is egy furcsa dologra. Amikor Tessa visszaemlékezik Will halálára, kiderül, hogy ott volt Cecily két fia, és Sophie és Gideon két lánya. Viszont a családfa szerint sem Eugenia, sem Barbara nem él 1937-ben.

    VálaszTörlés
  8. Ez az a cikk,ami egy angol és spanyol tz után totál elfelejtet velem minden kínt.Király vagy Deszy!!!! <3

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jóóó és érdekes volt!!! ������

    VálaszTörlés
  10. Ezt még nem is olvastam....o-o !! Nagyon remek volt ..feldobbta a napom !! :))

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Nem tudjátok, hogy Tessa és Jem kapcsolatából lesz-e még valami?

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok! Pár kérdés :
    -Jace Tessa leszármazottja?
    -Hodge Tessa távoli rokona?
    -Végül Tessa és Jam között lett valami (a hercegnő után)?
    -Clary Charlotte leszármazotta?
    Köszi előre is :)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon reszletes es zsenialis munka,minden elismeresem ^_^

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets