Blogger Widgets

2013. április 18., csütörtök

Francia cikk fordítása


Sziasztok!

A napokban posztoltam egy cikket egy francia magazinból, és képzeljétek! Egy lelkes magyar Árnyvadász, aki tud franciául, lefordította nekünk! :D Ő pedig nem más, mint Sellyei Diana, neki ezúton is nagyon köszönjük, elképesztően lelkes és gyors volt! :D


Itt tudjátok megnézni, melyik cikkről is van szó: http://www.vegzetereklyei.net/2013/04/francia-cikk-csontvarosrol.html


És akkor itt a fordítás:


A címről egy kis érdekesség: a francia cím szó szerinti jelentése a Sötétség városa
Cassandra Clare regénysorozatának első része végül filmformát öltött ( Franciaországba október 16-án érkezik), ami a szereposztástól lesz igazán ütős.
Íme az Árnyvadászok fantasztikus kalandjainak testet öltése.

Egyszer ( az Il était une fois kb. az egyszer volt, hol nem volt francia megfelelője)
A film cselekménye New Yorkban játszódik, ahol a fiatal, 15 éves Clary tanúja lesz egy gyilkosságnak egy night-clubban. A legfurcsább azonban, hogy csak ő látja a felelőseit, köztük a jóképű Jace-t. A természetfeletti ezután átjárja az életét, és a fiatal lány meglepetések során át jut el a felismerésig, hogy más mint a többiek. Egyedüliként lát bizonyos dolgokat, például az édesanyja elrablásának felelőseit, akit a szemei előtt hurcoltak el. Clary tehát Jace segítségével édesanyja felkutatására indul.  A fiú megnyitja számára egy párhuzamos világ kapuit, az Árnyvadászok világáét, ahol titkos háborút folytatnak a démoni erők ellen az őrült Valentin vezetésével ( Jonathan Rhys Meyers, a Tudorok sztárja), Jace egy valódi vámpírvadász, és vele próbálja megérteni Clary miért áldották meg bizonyos képességekkel…

Clary Fray (Lily Collins)
Szerepe: Clarissa egy fiatal lány,aki a valódi gyökerei, és múltja ismerete nélkül nőtt fel. Az édesanyja tudatosan hazudott neki, hogy  megvédje a sötét világtól. Gyermekkori barátja, Simon, egyszerű ember különleges képességek nélkül.  Törékeny megjelenése csalóka, hiszen gyengéd jelleme ellenére kitűnő harcosnak mutatkozik, miután megtanulja irányítani a rúnák hatalmát. Ezen kívül arról híres, h makacs mint egy öszvér. Ráadásul Clary művész, példátlan tehetséggel a rajzoláshoz.
A színésznő: A Tükröm, tükröm tavalyi sikere óta a 24 éves Lily Collins eltudta velünk óta feledtetni, h a zenész Phil Collins lánya. A volt manökenre már felfigyelték az Elhurcolva c filmben, ahol megadta magát Taylor Lautner sármjának úgy az életben,mint a képernyőn. Miután a két fiatal eltávolodott, Lily immár  TMI-beli  partnerével Jamie Campbell Bowerrel osztja meg az életét.
Idézet: ,, Clary felfedezi, h olyan események hálója hálójába került, melyeken felül kell kerekednie. Más,mint a többi szuperképességekkel rendelkező hősnő, hiszen állandó alkalmazkodásra kényszerül új környezetében.  Minden amit eddig tudni vélt hazugságnak bizonyul, és szisztematikusan újra kell őket építenie a felfedezései tükrében. Clary mindezek mellett egy kamasz, a felnőttkor küszöbén, és gyorsan kell döntenie a jövőjéről. Lenyűgöző személyiség, rengeteg lehetőséggel, és izgatott vagyok az ötlettől, hogy a jövőbeli filmekben is megszemélyesíthetem.

Jace Wayland ( Jamie Campbell Bower)
Szerepe: Jace Árnyvadász, aki a démonokra vadászik, akik a portálokat használva lépnek a világunkba. A fiatalember erősebb mint a többi Árnyvadász az ismeretségi körében, és fel kell fedeznie miért került intrikák szövevényébe.  A teste hegekkel, és rúnákkal van borítva,melyek megvédik a démonokkal szemben.  Jace az első, aki észre veszi h Clary láthatja őket, és segít neki megkeresni az édesanyját,mikor azt elrabolják. Jace lesz a fiatal lány védelmezője ebben az új párhuzamos világban, és gyorsan szerelemre lobban iránta. De az ő szerelmük lehetetlen…..
A színész:  Jamie Campbell Bower szőkesége, jóképűsége és tehetsége  mindig vonzotta a rendezőket a castingokon, akik alkalmazták is az utóbbi évek legnépszerűbb filmeposzaiban.  Eljátszotta Gellert  Grindelwald szerepét a Harry Potter és a Halál ereklyéiben, illetve Caius Volturit a három Twilightban. Ő formálta meg Arthur királyt a Camelot c. sorozatban, és együtt énekelt Johnny Depp-pel a Sweeney Todd: A Fleet Street ördögi borbélyában.  Angliai szülőhazájában énekelt még emellett  a The Darling Buds nevű banda keretei között.
Idézet:  ,, Mikor elmentem a meghallgatásra a producerek elé, tudtam messze vagyok attól, h én legyek a favorit, ellenkezőleg. Be kellett bizonyítanom tehát , h tévedtek, de azért volt esélyem, mivel Lilyvel azonnal összepasszoltunk. A kémiánk azonnal működésbe lépett, amint megadta a választ, minden a helyére került.  Az az érzésünk volt mintha mindig is ismertük volna egymást, ez furcsa…

Simon Lewis ( Robert Sheehan):
Szerepe: Simon Clary legrégebbi barátja, 10 éve ismeri, és végül beleszeretett. Sajnos a lány nem értékeli többre,mint a legjobb barátját. Csalódás ellenére példamutatóan lojális Claryhez, és elkíséri minden kalandjára a veszélyek ellenére. Nem bír semmilyen különleges képességgel, mikor a történet elkezdődik.
A színész: A Misfits-széria rajongói megismerhették, mint az életvidám Nathant.  Ebben a humoros szerepben a 25 éves ír színész megmutatta, h ugyanolyan jól játszik vígjátékokban, mint drámákban. 2009-ben  a Red Riding című minisorozatban egy gyerekkorában pedofilok áldozatául esett tizenéves bőrébe bújhatott. 2011-ben, miután otthagyta a Misfits-t, megint változtatott miután egy sikewrtelen rocksztárt játszott a Killing Bonoban. Nagyon előnyös külseje ellenére, ez sosem jelenik meg a szerepeinek összetételében, vagy gyakran elcsúfítják a kedvéért.
Idézet: ,, Amikor elkezdtünk forgatni Torontóban, Kanadában, le kellett vernünk egy lázadást. Válaszoltam Lillynek, és  ki kellett tenni a kerítéseket, és a kordonokat, hogy megakadályozzuk, hogy a rajongók az utcára özönljenek. Sosem éltem át ilyet, úgy éreztem magam, mint vmi rocksztár.  Statiszták, és technikusok százai voltak velünk. Sosem játszottam ekkora sikerfilmben(blockbuster), és inspiráló volt. Egyszerre volt izgalmas és rémes.

Jocelyn Fray ( Lena Heady)
Szerepe: Clary édesanyja lakat alatt tartotta a múltját, és következetesen elutasította, hogy elmondja az igazságot lányának a származásáról. Nem mondunk többet, h ne rontsuk el a filmet,ha nem olvastad még a regényeket, csak annyit tudhatunk, hogy Jocelyn nem ember ,mint mások. Kapcsolata Valentin-nel, a történet főgonoszával, a sorozat cselekményének egyik középpontja. Hasonlóan konok,mint a lánya, emellett ritka eleganciával, és vasakarattal bír. Egy bátor anya, aki kész feláldozni magát azokért, akiket szeret.
A színésznő: Lena akciófilmekben, és fantasy-sorozatokban játszott.  Szőke parókában Cerseit a Trónok harcának vérfertőző királynőjét alakította. Ismert még a 300 című filmben való görög ruhás szerepe kapcsán, és az atletikus mozdulatairól, melyeket a Terminátor széria Sarah Connor krónikái című részének címszerepében láthattunk tőle. A 39 éves angol színésznő még mint modell debütált, vonalait jógával, és boksszal őrzi.
Idézet: ,, Jocelyn mindenekelőtt anya, aki mindent megtesz, hogy megvédje a lányát a veszélyektől. Nagyon birtokló, és elfojtja Claryt azzal, h mindent ellenőrizni akar. Mivel Jocelyn nem tudja megmagyarázni a lányának miért csinálja ezt, ez elkerülhetetlenül  feszültséget kelt kettejük között. De mégis a vitáik végén, a köztük lévő szeretet,ami a legerősebb.”
Isabelle Lightwood ( Jemima West)
Szerepe: Szexi, lázadó, és csábító, Izzy egy démonvadász,aki  nem szeret észrevétlen maradni. Imád provokatív ruhákat viselni, és ere Claryt is megpróbálja rávenni. Gyakran ártalmatlan fiúkkal kezd ki a gyanú elterelése végett.  Kedvenc fegyvere egy ostor , melyet haláli pontossággal kezel. A szado-mazo domina álarca mögött Isabelle azonban abszolút hűséges a családjához és a barátaihoz. Nagyon közel áll Jace-hez, aki  nem egyszer bízza rá magát a lányra. Legfőbb hibája a kulináris tehetsége, mely néminemű gyomorproblémákat okoz azoknak, akik tesztelik receptjeit.
A színésznő: Jemima kettős állampolgár: a színésznő brit és francia állampolgársággal is rendelkezik. Párizsban született 1987-ben, és tökéletesen beszél franciául. Történelmet és képzőművészeteket hallgatott a Sorbonne-on, ahol le is diplomázott mielőtt végleg színésznő lett. Láthattuk már Rose szerepében a Maison Close című sorozatban a Canal +-on(ez kb a magyar Romantica csatornához hasonló Franciaországban). Emellett szerepelt a Borgiák négy epizódjában is ( a Jeremy Irons-féle változatban).
Idézet: ,, Imádom azokat a regényeket, melyek egyik lábukkal a valóvilágban, másik lábukkal egy fantasztikus univerzumban állnak.  Szeretem az ötletet, hogy a természetfeletti a sötét sikátorok zegzugaiban bujkálnak. Az én személyiségem  is mindkét oldalon áll, félig angyal, félig ördög tulajdonképpen. Imádtam viselni a szuperszexi Isabelle kosztümökbe  bújni. A filmben egy igazi harcos vagyok.

Alec Lightwood (Kevin Zegers):

Szerepe: A Lightwood-család legidősebb fia, Alec  sokkal félénkebb és befelé fordulóbb, mint Izzy. Jace-t a fivérének tekinti, nagyon közel áll hozzá, egy ponton rádöbbent szerelmes érzéseire iránta. Valóban Alec nem érdeklődik a lányok iránt, és ezt kezdetben nehéz volt felvállalnia. Jól lehet kedvenc  fegyvere az íj, nem harcol sokat, inkább Jace-t és Izzyt védi. Lévén az egyetlen nagykorú Árnyvadász a csapatban, feladatának gondolja , hogy a többieket távol tartsa a politikától.
A színész: Kevin Zegers 1984-ben született Kanadában, tanulmányait egy francia katolikus iskolában végezte, tehát tökéletesen beszéli a nyelvünket(itt nyilván a cikk eredeti nyelvéről a franciáról van szó). Karrierjét moziszínészként kezdte  1993-ban A művészet gyermekkora c. filmben (ez tükörfordítás a filmnek nem akadtam nyomára az interneten) , ezután feltűnt az Air Bud sagában 1997-ben. Ezek mellett láthattuk több televíziós sorozatban, beleértve az X-aktákat, a Smallville-t, és a Dr. House-t.
Idézet: ,, Lehetőségem volt megnézni  a TMI egy nem végleges változatát. Az összes speciális effekt nem volt kész, de már ebben  a fázisban is, amit láttam egyszerűen lenyűgözött. A film lélegzetelállító! Készüljetek egy hihetetlen élményre!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets