Blogger Widgets

2012. július 21., szombat

Miért ázsiai Magnus?


MIÉRT ÁZSIAI MAGNUS?


Cassandra Clare írt róla annak idején, hogy miért is keresnek ázsiai színészeket Magnus szerepére. Most újra megosztotta az akkori bejegyzést, Godfrey Gao bejelentése miatt.

Szóval akkor így reagált az értetlenkedő megjegyzésekre:
(Nem fordítom le szó szerint az egészet. A lényeget igen. A könyvekben lévő részleteket, amelyekben leírják Magnust, utólagos engedelmetekkel nem fogom lefordítani.)

Oké, először is szeretném megjegyezni, hogy értetlen vagyok az értetlenkedés miatt. Azért akarnak ázsiai színészt Magnus szerepére, mert Magnus ázsiai. (Gyakorlatilag, Magnus két rasszhoz is tartozik, tökéletesen elégedett lennék egy ilyen színésszel – de ha ez nem jön össze, akkor a lehetőség ázsiai színészt választani, nem fehéret. Nem számít, hogy Magnus bármelyik felmenője fehér. Viszont ha olyan színészt választanának, aki fehér, az eltörölné Magnus hátterének ázsiai részét. Ami fontos. Rengeteg szerep van fehér színészeknek. A legtöbb szerep nekik van. Ez pont nem az egyik. Nagyon kevés beleszólásom van a szereplőválogatásba. Nem választhatok színész Magnus szerepére. Nincs meg a képességem rá. De azt elmondhatom, és hangsúlyozhatom, hogy azt akarom, hogy ázsiai vagy fél-ázsiai színészt válasszanak. Kértem, hogy ázsiai legyen. Ennyit tehettem: ha nem ázsiai színész választanak, soha többet nem beszélek erről a filmről és nem is fogom megnézni.

SPOILER, ha még nem olvastátok az Elveszett Lelkek Városát.

A CoLS-ban Magnus azt mondja Alecnek: Szeretlek, és indonézül mondja. Szintén a CoLS-ban:


„– Hol született Magnus?
– Bataviában, ha tudni akarod. Indonéziában. Természetesen akkor még Holland Kelet-India volt. Az anyja bennszülött volt.” (Azaz az édesanyja indonéz volt. Nem vagyok nagy híve annak a kifejezésnek, amit Camille használ, de ez az a mód, ahogyan ő mondaná, Camille pedig nem től kedves.)


SPOILER VÉGE


Láttam, hogy emberek azt mondták: De Magnus csak negyedrészt ázsiai. Szóval simán játszhatná fehér színész!


Kivéve, hogy nem. Magnus ugyanolyan rassz, mint az anyja. Félig ázsiai. Mivel az apja démon. A démonoknak nincs rasszuk: a boszorkánymesterek mindig olyan rasszúak, mint az emberi szülőjük volt. És zavar az a lelkesedés, ahogyan sokan szeretnék fehérre színezni Magnust, vagy fehérebbé, amikor nyilvánvalóan nem az. Tisztán, láthatóan nem az: mindkét sorozat minden nézőpontja úgy mutatja be, hogy tudjuk, nem fehér, hanem ázsiai. (Ez sem egy olyan dolog, amit szeretek csinálni. Amikor visszanézek a Csontvárosra, egy dolog, amit nem szeretek, amit akkor csináltam, amikor Magnust bemutattam. Kicsit úgyérzem, mintha túl homályosan mutattam volna meg, hogy ázsiai, ezért sokan arra az eredményre jutottak, hogy fehér. De még ha Clary észre is veszi, nyilvánvalóan az emberek egy nagyobb csoportja számára Magnus így is-úgy is fehér. Szóval úgy érzem, vannak jobb módok arra, ahogyan ezt kezelnem kellene, de az biztos, hogy ezeknek az információknak valahogy át kell jönnie.


Sok levelet kaptam az évek során az olvasóktól, akik örültek, hogy Magnus nem fehér, hogy Jem nem fehér, hogy Maia nem fehér, hogy Aline nem fehér. Tény, hogy a legtöbb szerepe a fehér, heteroszexuálisoknak van, a filmre ez pedig talán még jobban igaz. Kevés szerep van nem fehér színészeknek – és még kevesebb érdemi. Figyelembe véve ezeket a dolgokat, ha Magnus szerepére fehér színészt választanánk, és fehérként beszélnénk róla, ezeknek az embereknek okoznánk fájdalmat. És miért? Miért külditek azt az üzenetet, hogy csak fehér emberekről akartok olvasni, és csak fehéreket akartok látni a képernyőkön?

Emlékszem, már korán megmondták nekem, a filmkészítés nagyon korai szakaszában (mielőtt eladtam volna a jogokat), hogy nagyon körültekintőnek kéne lennem a kétrasszú karakterekkel, mert ha van bármi esély arra, hogy fehér szereplőket válasszanak helyettük, akkor is ha nem azok, vagy csak félig azok, akkor Hollywood meg fogja találni.

Az alap elképzelés mindig az, hogy a szereplő fehér. Még mindig rendszeresen kérdezik tőlem, hogy Jem kínai-e, pedig tudjuk, hogy Shanghaiból jön, és mandarinul beszél, és többször elmondja, hogy kínai, és a borítón is félig kínai modell van. Úgy tűnik, az hogy nem fehér, valahogy ijesztő. És hogy miért ijesztő? Az olyan dolgok miatt, mint a whitewashing. (A whitewashing fehérre mosást jelent.) Mert ha a média fő vonalának megvan a lehetősége, hogy előnyben részesítsék azokat, akiket már amúgy is előnyben részesítenek, és gondoskodnak róla, hogy mindenki fehér legyen, akkor megteszik. És minden alkalommal, amikor ez történik, folytatják ezt a problémát, és ezzel csak azt érik el, hogy soha nem legyen vége.

Szóval miért keresnek ázsiai színészt Magnusnak? Mert Magnus ázsiai.

Nem akarjátok, hogy Magnus és Alec kapcsolata kimaradjon a filmekből, és heteroszexuálisak legyek. Tudom, hogy nem. Magnus szerepére fehér színészt választani semmivel sem lenne jobb ennél.

1 megjegyzés:

  1. Magnus ázsiai és akki fehér színész akar az nem olvasta a könyvet és nem is érti, az ilyen inkább nézegessen High School Musicalt.
    Magnus szerepére egy ázsiai színész kell.
    És erre Godfrey a legjobb 1 sexy 2 magas 3 modell
    4 színészkedik is.
    Ezen most nagyon felhúztam magam :@

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets