Blogger Widgets

2013. augusztus 26., hétfő

Interjú a forgatókönyvíróval


Sziasztok!

Itt egy újabb interjú, ezúttal Jessica Postigoval, a Csontváros és a Hamuváros forgatókönyvírójával. A fordításért köszönet Orsolyának! Az eredeti verziót itt olvashatjátok: http://themortalinstitute.blogspot.hu/2013/08/exclusive-screenwriter-jessica-postigo.html





Interjú Jessica Postigo-val

Jessica Postigo, a Végzet Ereklyéi: Csontváros című film forgatókönyvírója leült velünk Los Angeles-ben az új film premierjét megelőzően, hogy megossza velünk az élményeit, milyen is látni a Cassandra Clare adaptációt életre kelni.

Katie, Mundie Moms: Mi volt a legnagyobb kihívás a Végzet Ereklyéi forgatókönyvének írásakor?
Jessica: A legnehezebb része az volt, hogy annyi mindent belesűrítsek két órába. Hű akartam maradni Cassandrá-hoz, mindig azt mondom, hogy én vagyok az ő rostája. Képesnek akartam lenni igazságot teremteni és tisztelni azt. Annyi karakter van ebben a sorozatban. Páran fizikailag ott sincsenek. Egy filmben nehéz ezt prezentálni. Mint olvasók, ismerjük őket kívülről, belülről és ismerjük a történetüket. Döntést kellett hoznunk, hogy nem tudjuk az összes ilyen karaktert bemutatni. Annyira kötődöm a karakterekhez és nehéz elengedni őket. Természetesen a második filmben szorítunk helyet azoknak az embereknek, akiknek ott kell lenniük. Az egész az aktuális pillanatról szól. Olyan, mint a most ereje. A jelenre fókuszálni. A minimum háttértörténet el kell mondanod, mert ha nagyon érinti, amit akkor látsz, aztán azt hozza azt.

Erin, Fangirlish: Az egyik legnagyobb hézag, amit kaptunk a rajongókkal, az Raphael. Hogy hoztok meg egy olyan döntést, hogy kivágtok egy ilyen fontos szereplőt, mind a sorozat, mind a rajongók számára, mint Raphael?
Jessica: Nem vágtuk ki. Egy utolsó pillanat volt. Ott van, de még sincs ott. A srác, akit ott láttok, Raphael kell, hogy legyen. Csak nem Raphael a neve. Egy dolgot elmondhatok neked, higgy nekem, a második nevem Postigo, ott volt egy latin karakter. Számomra nagyon fontos Raphael és benne lesz a Hamuvárosban. Szavamat adom, hogy benne van a Hamuvárosban. Nem garantálhatok semmit, mert nem én fizetek a filmért. Tudom, hogy nehéz és észre is veszem, de hatalmas beruházás a filmek elkészítése. Raphael karaktere a Csontvárosban, olyan, aki fontos, hogy ott legyen. Az volt a helyes, ami abban a pillanatban volt.

Kristen, TMI Movie News: Az a színész vissza fog térni Raphael-ként a Hamuvárosban?
Jessica: A színészről nem tudom. Tudom, hogy van Raphael és bele is írtam. Latin és a leírása alapján, mint a kócos fürtök és a szexiség, ott van. Fogalmam sincs. Több bizalmat, vagy erőt adtok nekem, mint ami ténylegesen van.

Erin, Fangirlish: Sokat kutatató munkát végeztél, mint például a rajongók kedvenc jelenetei után, stb? Mennyire nehéz, nem csak a könyvet figyelembe venni, de a fanokat is?
Jessica: Természetesen. A rajongók az elsők mindig. Az első dolgom volt, miután a producer elküldte a könyvet és elolvastam. Azt mondtam: „Most vicceltek velem? Ez a könyv annyira jó és a film is szuper lesz.” Ne feledd, ez a ma jelensége előtt volt. Miután felállítottuk Constantin-ban, az első dolgom az volt, hogy rengeteg időt töltöttem az első három könyv átnyálazásával, hogy lássam, a főszereplők végül hol kötnek ki. Az első film készítésénél fel kell építened a végét is. Mindig a legjobbakat reméled és gondolni kell arra, hogy azért csinálod, mert három filmet fognak készíteni és nagy siker lesz. Nem szabad hagyni elvarratlan szálakat, hogy minden folytatható legyen.

Katie, Mundie Moms: Imádom, ahogy megalkottad a karaktereket. Kihívás volt a könyvben lévő karaktereket áthozni a filmbe?
Jessica: Érdekes volt. A végén úgy találtuk, hogy pár szereplőnek sok a szerepe. Az egyik jelenetben ezt „mindenkinek éhes szája van” –nak hívjuk. Nehéz egyszerre ennyi karaktert szerepeltetni egy jelentben, úgy, hogy semelyikük se legyen csak kellék. Nem mindig csalhatsz egy „nézéssel” vagy egy „pillantással”. Simon karaktere, aki nem szereti a hűségességét és a humorát és Clary iránti szerelme ellenállhatatlan. Azt hiszem az ő karakterét volt a legnehezebb megtalálni. Cassie nagyon jól informált volt, ismerte Rob alakítását a Kívülállókban. Nagyon jó választás volt. Nem csak fizikálisan, de az aura, amit kapsz a humorral. Annyi sort szerettem volna még betenni a könyvből, de sajnos irreális lett volna akkor.

Kristen, TMI Movie News: Mit vettél figyelembe, amikor eldöntötted, hogy melyik sorok jönnek egyenesen a könyvből?
Jessica: Sok rajongói kedvencet. Újra és újra átfésültem az oldalaitokat a rajongók kedvenceiért. Ösztönösen tudok a fanok kedvenceit, mert, ahogy őket is, úgy engem is egyből megragadnak.  Kétség nélkül. Cassandra egyszerűen foglyul ejti az évezredhez illő hangot, ami közben extrém. Nagyon ért hozzá. Veleszületetten, ösztönösen ott van vele. Hogy ne használnád ki? Túl jó ahhoz. Szívből jövő, igazi, költői, jó humorú, lendületes, pörgős. Igazságosan akarod csinálni.

Amber, The Mortal Institute: Hogy fogtál hozzá, annak a jelenetnek az írásához, amikor Jaceről és Claryről kiderül, hogy testvérek?
Jessica: Rengeteg vázlat volt. Ami végül a vászonra került, az első piszkozat volt. Szívszaggató és brutális. Sosem csináltam kérdést belőle, de mindig aggódtam azokért, akik nem olvasták a könyvet. „Oh, ez tucatfilm, ez gyönyörű, ez Star Wars…” ez egy nagyszerű csavar az egyértelmű szerelmi háromszögben. Úgy véltem ez egy zseniális csavar. A probléma, amivel szembe kellett néznünk, az volt, hogy amikor az egyik könyvet befejezed, kezdheted a másikat. Egy filmnél ez nem így működik, kielégítő véget kell adnod. Nem mondatod, hogy „nem kapja meg a fiút, nem kapja meg a kelyhet és az anyukája még mindig kómában van”. Valamit adnod kell nekik. Nagyon nehéz volt, mert ugyanakkor nem akarod feltárni a történéseket és újabb csavart kelteni. Az utolsó pillanatig, oda-vissza játszadoztunk, hogy hogyan hagyjuk abba. Nagy küzdelem volt, hogy ne csaljunk az alap sztorin. A Hitchcock teóriát használtuk, hogy rendben van, ha a karaktereket a rajongók előtt hagyod. Amire törekszünk, az az, hogy a közönség azt mondja „ de megcsókolhatod”, nem vagytok testvérek. Ezen a kihíváson dolgozunk jelenleg a Hamuvárosban. Hogyan tartsuk elfogadható módon.

Amber, The Mortal Institute: A jelenetben, ahol Clary meglátja a harapást Simon-on, erről beszéltél?
Jessica: Az egy hirtelen döntés volt. A szemüvegektől jött. Hogy többé nincs szüksége rájuk. A szexi álláspontból jött. Robbie nem nézne ki jól szemüveg nélkül, hogy szabaduljunk meg a szemüvegektől?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets