Blogger Widgets

2014. január 10., péntek

A pandemónium elmélet


Sziasztok!

Aranymag tegnap érdekes dologra hívta fel a figyelmünket, és úgy gondoltuk, ez bőven megér egy bejegyzést. Neki egyébként ezúton is nagyon köszönöm, a bejegyzés ötletét és a vidám perceket is!

Létezik ugyanis egy pandemónium elmélet, és azt hiszem, nekünk Árnyvadászoknak rögtön az Árnyvadász világ ugrik be róla. Mindenesetre a dolog nagyon érdekes, úgyhogy következzék az Észleltem rovat legújabb szerencsése!

Az elméletről egyébként Pléh Csaba: Bevezetés a megismeréskutatásba című könyvében olvashattok. De akkor a lényeg:

"Szabadjon megint saját példámból kiindulva a szófelismerés példáját ismét előhoznom. Egy klasszikus elmélet, Lindsay és Norman (1977) úgynevezett pandemonium elmélete szerint egy olyan bonyolult teljesítményt, mint az olvasás, sok kis démon valósít meg. A kognitív szerzőknél a „démonelmélet” a 11.1 ábrán látható elrendezését követi."


Részletesebben a könyvben, illetve EZEN a linken olvashattok róla, ez a forrás is.

További érdekesség, hogy Aranymagot az élmény egy Moly.hu kihívás kiírására is megihlette, amit ITT nézhettek meg és vehettek részt benne. Nagyon izgalmas kihívás, és biztosan vissza fogok járni, ugyanis Aranymag olyan könyveket keres, amelyekben az Árnyvadászok valami "árnyvadászosat" találnak.

1 megjegyzés:

  1. Én köszönöm a lehetőséget és a bejegyzést, nekem is vidám perceket szerzett a végére. És persze várjuk nagyon a könyveket.

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets