Blogger Widgets

2012. július 23., hétfő

Valentine Morgenstern - A név

Sziasztok!

Akik ismernek - értem ezalatt, hogy olvassák az írásaimat -, azok tudják, hogy mennyire odavagyok a nevekért. Hiszem, hogy egy írónak - és persze a szülőknek is, amennyire ez lehetséges - tudatosan kell nevet választaniuk. A szereplők neve sokszor sokkal többet rejt magában, mint ahogyan ezt gondolnánk. 

Gondoltam, megérdemel egy posztot Valentine Morgenstern neve is. :)

Kezdjük a kevésbé érdekes részével a dolognak. :) Azaz a keresztnévvel.

A Valentine-ról legtöbbünknek Szent Valentin és a Valentin-nap ugrik be, nem véletlenül, hiszen elég gyakran hallunk róla. Magával Szent Valentinnal nem sok kapcsolata van a mi szereplőnknek, viszont azért némileg ironikus, hogy egy szent nevét viseli, ráadásul egy olyan szentét, aki a szeretetért és a szerelemért adta életét. 
Ennél érdekesebb, hogy a Valentine név milyen párhuzamokat mutat más híres főgonoszokkal. Valamiért a V betűvel kezdődő gonosz nevek roppant népszerűek, gondoljunk csak Vader nagyúrra és Voldemortra. (Utóbbival még a szótagszám is egyezik.) Cassie pedig nem is kívánja tagadni, hogy a Csillagok háborúját is szereti, a Harry Pottert pedig köztudottan, és mindkét főgonosz nagy hatással volt Valentine alakjára. 

Ennél sokkal érdekesebb a Morgenstern név. Ez is, mint a legtöbb Árnyvadász név, összetett szó. Német eredetű. Ha különbontjuk, előbbi (Morgen) reggelt, utóbbi (Stern) csillagot jelent. Egyben is megvan azonban a külön jelentése, mégpedig Hajnalcsillag, azaz az Esthajnalcsillag, azaz a Vénusz. (Vicces párhuzam a keresztnevével, hogy a Vénusz a szerelmesek bolygója.) Egyébként ez megjelenik a családi gyűrűben is, hiszen a gyűrű mintája csillag.

És hogy miért olyan fontos a Hajnalcsillag? 
A Lucifer szó a latinból származik, lux, lucis=fény és fero=hozni. Azaz a Lucifer fényhozót jelent. Ezt a görögök és a rómaiak a Vénusz bolygó jelzőjeként használták, így lett Lucifer egyik neve Hajnalcsillag. Igen, a Sátán Luciferé. 

2Pt.1:19 "És igen biztos nálunk a prófétai beszéd is, a melyre jól teszitek, ha figyelmeztek, mint sötét helyen világító szövétnekre, míg nappal virrad, és Hajnalcsillag (Lucifer) kél fel szívetekben;"

A Star Warson és a Harry Potteren kívül Clare sokat merített Valentine alakjához a könyvekben is sokszor emlegetett John Milton műből, az Elveszett Paradicsomból. Amiben ki szerepel? Naná, hogy Lucifer. Valentine maga is emlegeti, és Jace egyszer meg is jegyzi, hogy Valentine legalább tízszer elolvastatta vele, amikor kisfiú volt. 

"- Amúgy ismered az Elveszett Paradicsomot Miltontól?
- Talán ha tíz-tízenötször olvastattad el velem - felelte Jace. - "Inkább a Pokolban úr, mint szolga az Égben" és a többi, és a többi.
- Non serviam - mondta Valentine. - Nem fogok szolgálni. - Ezt hímezte Lucifer a zászlajára, amikor csatába vezette az angyal-pártütőket a romlott hatalmasság ellen. 
- Mit akarsz ezzel mondani? Hogy az ördög pártját fogod?
- Egyesek szerint Milton maga is az ördög pártját fogta. A Sátán határozottan érdekesebb figura nála, mint Isten." - Hamuváros

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets