Blogger Widgets

2014. május 22., csütörtök

Spoiler szabályok az oldalon


Sziasztok!

Amúgy is ma délután terveztem megírni ezt a posztot, de most aktuálissá is vált a dolog, mert néhány helyen (eddig Amerikában és Hollandiában) hamarabb a polcokra került a Mennyei tűz városa, mint kellett volna és elkezdtek felkerülni a spoilerek.

Aki esetleg még nem tudná, bár szerintem ebben a fandomban már mindenki tisztában van vele, annak röviden arról, hogy mi is az a spoiler:

A spoiler egy angol kifejezés a spoil, tönkretenni igéből. A spoiler kifejezést a könyvek és filmek esetében akkor használják, ha idő előtt lelősz valamilyen poént másnak. Azaz mondjuk kijött a Harry Potter és te elolvasod az utolsó rész végét és közlöd valakivel, akinek még nem volt ideje elolvasni, hogy mi lett a sorozat vége. Ezzel számára tönkreteszed az élményt, ha nem is teljesen, de részben mindenképp, hiszen oda a meglepetés öröme és az izgalom.
Akaratlanul is spoilerezhet az ember, ha közösségi oldalakon kiír valamit, más pedig véletlenül elolvassa. 


Most, hogy a TMI utolsó része jelenik meg, a spoilerhelyzet kifejezetten veszélyes. Hiszen itt nem csak egy könyv, hanem egy egész sorozat zárásáról van szó, ráadásul közvetett értelemben a Pokoli szerkezetek egy szála is ebben a könyvben folytatódik. Ráadásul nagyon sok olyasmi történik, amit könnyű elspoilerezni. Elég annyit kiírni, hogy "Jaj, szegény Maia", és már mindenki sejteni fogja, hogy az ő az egyik halott. (Ez csak egy példa volt, mielőtt még bárki messzemenő következtetésekre jut.)

Az oldalon nagyon szigorúan fogjuk kezelni a kérdést. Viszont volt már tapasztalatom a spoilerekkel, amikor megjelent a Clockwork Princess, és az sem működött, hogy teljesen ignoráljuk az oldalon az új információkat. Ugyanis ha nem írom meg rögtön Cassie válaszait stb., akkor azok el fognak veszni, és amikor magyarul is megjelenik a könyv, már nem fogom tudni őket visszakeresni. Ráadásul az oldal azoké is, akik tudnak angolul és olvasni fogják a könyvet, így ők is megérdemlik, hogy ne kelljen kutakodniuk egy-egy infó után.

Tehát az oldalon a következő elvek lépnek működésbe a spoilerekkel kapcsolatban:


Posztolni fogok spoileres bejegyzéseket is.

DE

A magyar megjelenésig (illetve szerintem azután még egy hónapig) minden spoileres bejegyzést el fogok különíteni, hogy csak az olvashassa, aki direkt megnyitja. Erre a bejegyzés törése funkciót fogom használni. Azaz a főoldalon csak a cím jelenik majd meg illetve egy kis szöveg arról, hogy a bejegyzés spoileres, csak akkor olvassatok tovább, ha ezt tudomásul vettétek. Ezután aki folytatni szeretné, a cikk folytatása gombra kattintva megteheti.
A spoiles jelzés már látható lesz a címben is.
A Facebookos linkeknél pedig a biztonság kedvéért még egyszer ki fogom írni, hiszen ha valaki onnan kattint át, akkor automatikusan a teljes bejegyzésre visz tovább.

Azaz minden bejegyzés címében, első pár sorában és a linkek mellett is jelölöm, ha spoileres a poszt!
Viszont az ilyen posztokban akár képek is lehetnek, akár idézetek, akár bármi, ami rögtön poént lő le, akár nagyot is, szóval tényleg arra kérek mindenkit, hogy körültekintően olvassa el legalább a címet, mielőtt a teljes posztot akarná olvasni!

Ezek a spoileres bejegyzések egytől egyig kapni fognak egy külön erre vonatkozó címkét:
CoHFspoiler

Így azok, akik még nem olvasták a könyvet, később is vissza tudják keresni könnyen ezeket a posztokat. Ez azért lényeges, mert így találjátok majd meg Cassie válaszait, esetleges kimaradt jeleneteket, fanartokat stb.

Én tehát a magam részéről ezt ígérem. Így senki nem marad le semmilyen infóról, viszont az oldalon könnyedén el tudja kerülni a spoilereket. 

Viszont tőletek is kérnem kell valamit. Hogy mit:

Amit tőletek kérek:

- A legnagyobb veszélyt a chat jelenti. Nagyon szépen kérlek titeket, semmilyen formában ne írjatok ki CoHF spoilereket a chatbe! Még spoiler jelzéssel sem, mert ezeket a rövid üzeneteket fél pillanat el lehet olvasni, és mire eljut az ember agyáig a spoiler jelzés, már rég elolvastam az egészet.

- Kommentben se hagyjatok semmilyen spoileres kérdést, utalást, hozzászólást, se itt, se a Facebook oldalon. Ha valaki szeretné kibeszélni a könyvet, privát üzenetet keddtől nyugodtan írjon, igyekszem mindenre válaszolni. (Ez vonatkozik az ask.fm oldalamra is, ott nem fogok válaszolni a spoileres kérdésekre.)

És úgy összességében azt szeretném kérni mindenkitől, hogy legyetek körültekintőek! Magatok és mindenki más érdekében is.


Ha esetleg valami kérdése vagy javaslata van ezzel kapcsolatban, várom sok szeretettel!

1 megjegyzés:

  1. Nem merek most felmenni se a Tumblrre, se a pinterest oldalamra :-(( Mert kismillió CoHF posztolót követek. Hát ez rohadt béna így, hogy előbb kezdték el árulni. Na mindegy köszi a kiírást Deszy és az infót.

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets