Blogger Widgets

2014. január 29., szerda

A plágiumról


Sziasztok!

Ígértem a plágiumos posztot, hát itt van. 

Az ELTE honlapján nagyon szépen össze van foglalva a probléma, úgy érzem, ennél szebben nem tudnám leírni a dolgot, úgyhogy ezt idézném:

"Mi a plágium?
Plágiumnak minősül minden olyan más szerzőtől átvett tartalom felhasználása, amelynek forrását az írásbeli vagy szóbeli munkában a szóban forgó munka szerzője nem jelzi egyértelműen. Ilyen tartalom lehet más szerzőtől származó:
  • kézzel írott, internetről származó, elektronikus, szóbeli, bármilyen adatrögzítőn tárolt, illetve egyéb forrásból átvett szó és gondolat;
  • ötlet, megállapítás, következtetés, vélemény, levezetés, megfigyelés;
  • képlet, modell;
  • adat, szám- vagy adatsor, statisztika, megoldás;
  • ábra, grafika, kép és fénykép.
Plágiumnak minősül az is, ha valaki sajátjaként tüntet fel olyan munkát, amelynek más a szerzője (pl. teljes dolgozatok, egyéb munkák másolása, ellenszolgáltatásért cserébe elkészíttetett bármilyen írásbeli vagy szóbeli anyag)."

És még egy kis kiegészítés ugyaninnen, mert hiába koptatom a számat arról, hogy ez lopás, úgy tűnik, nem mindenki érti ennek jelentőségét. Ugyanis a plágium ugyanúgy lopásnak minősül, mint amikor bemész egy boltba, és fizetés nélkül zsebre vágsz egy tábla csokit. 

Idézem:
"Fontos tudni, hogy a plágium vétsége akár az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 12. § (1) és (2) bekezdését is sértheti, és így ugyanezen törvény 329/A. § (1) bekezdése alapján vétséget követ el, és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható."

Nyilván rajongói oldalakról beszélünk, nem pedig egy komoly szakdolgozatról, de a törvény attól még áll, és még ha nem is lenne így, a dolog minimum etikátlan. 


Ezt érdemes észben tartani az iskolák esetében is, és ezt most leginkább az oldal olvasóinak, nem pedig csak a többi rajongói oldalnak címezném. Én is voltam diák (vagyok is :D), nekem is kellett esszéket írnom, és pontosan tisztában vagyok azzal, hogy általános és középiskolában nem ellenőrzik olyan szigorúan a dolgot, és nagyon könnyen leadható olyan dolgozat, amit a diák összevág különböző forrásokból, vagy ha egy kis energiát azért hajlandó belefektetni, esetleg átfogalmazza őket. 

A plágium bizony az egyszerű iskolai dolgozatokra is vonatkozik, és minimum elégtelennel járhat, ha a tanár ezt észreveszi.

Engedjétek meg, hogy elmeséljek egy kis történetet ezzel kapcsolatban, és akkor mindenki megérti, hogy milyen súlyos problémákat okoz az, hogy a diákok egyszerűen nincsenek tisztában vele, hogy egy-egy esszé megírása nem csak másolást és beillesztést jelent. 
Volt szerencsém még középiskolában, már a végzős évemben az egyik tanáromnak segíteni esszéket javítani. Nem a legkomolyabb tantárgy volt, konkrétan mozgóképkultúra és médiaismeret. Az egész iskolában ugyanaz a tanár tanította a tárgyat, és az egyik feladat mindenkinek az volt, hogy egy választott filmes témában esszét kellett írni. 
Ha nem a saját szememmel látom az egyik dolgozatot, nem hiszem el. Ugyanis a diák a dolgozatát egy az egyben Wikipédiáról szedte, de még arra sem vette a fáradságot, hogy a szokásos Wikipédia elemeket (a tartalomjegyzéket, szövegközi hivatkozásokat stb.) törölje. Ez persze már egy nagyon súlyos eset, de a lényeg szerintem látszik.

Tanács azoknak, akik valaha bármilyen témában dolgozatot írnak: 
A Wikipédia nem forrás. A hétköznapi kérdések megválaszolására persze tökéletesen alkalmas, de mivel bárki szerkesztheti, könnyen előfordulhatnak rajta hülyeségek is. Ez az egyik oka, amiért komoly dolgozatnál nem használható forrásnak. A másik pedig az, hogy azoknak az információknak is származnia kell valahonnan, amelyek a Wikipédiára felkerülnek. Ezért van egy normális Wikipédia cikk tele hivatkozásokkal. 
Amire használható, az kiindulás, pontosan ezeket a hivatkozásokat felhasználva, ugyanis ezek azok, amelyek visszavezetnek azokhoz a művekhez, amelyek az adott információkat tartalmazzák, és amelyeket már ténylegesen is lehet forrásnak használni.
Ennyit zárójelben, jótanácsként. 


És hogy mivel lehet a plágiumot megelőzni? 
Nem bonyolult a dolog, már emlegettem is a posztban:
HIVATKOZÁS

Erre most a külön szabályokat nem szeretném leírni, de a köz javára bemásolnám ide a Budapesti Corvinus Egyetem bejegyzését a szabályokról. Érdemes elolvasni, és biztosítok róla mindenkit, hogy ha egyszer jól megtanulja az ember, onnantól kezdve nem lesz gondja vele. És abban is biztos vagyok, hogy általános és középiskolai tanárok is nagyon fogják értékelni, ha ezt helyesen használjátok, akkor is, ha nem tanították, mert azonnal látszódni fog a dolgozatotokon, hogy egy profi munkáról van szó, amire időt és energiát fordítottatok. 

Persze nem várom el, hogy ennyire szigorúan hivatkozzon mindenki a blogos világban, őrültség is lenne. Én magam sem teszem. 

De annyi szerintem bőven elvárható, hogy ha valaki valamit másol (főleg ha szó szerint), akkor egy linket tegyen oda a végére vagy valahogyan jól láthatóan feltüntesse, honnan származik az információ.

Ennyit akartam volna ezzel kapcsolatban, remélem, mindenkinek tanulságos volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets