Blogger Widgets

2016. február 23., kedd

Sherrilyn Kenyon perli Cassandra Clare-t!

Amikor megláttam a híreket, bevallom őszintén, én magam sem akartam elhinni, hogy jól értem a címet, de igen: Sherrilyn Kenyon hivatalosan is perli Cassandra Clare-t, amiért a Shadowhunters sorozat ötletét tőle lopta. 

Sherrilyn Kenyon


Cassandra Clare fanfictioníróként kezdte pályafutását, és már akkoriban voltak problémái azzal kapcsolatosan, hogy vádak érték, mások munkájából emelt el ezt-azt. Mindenesetre ez a dolog hosszú távon nagyrészt lecsengett, és bár a történetei észrevehető hasonlóságot mutattak itt-ott más művekkel (például a Harry Potterrel és a Csillagok háborújával), egyik sem volt olyan szoros, hogy bárki különösebben foglalkozzon vele. 

Kenyon 1998-ban kezdte írni Sötét Vadász sorozatát, amelyek közül az első hét rész jelent meg eddig magyarul, az Ulpius ház gondozásában.
Cassandra Clare A végzet ereklyéi első részét, a Csontvárost 2007-ben publikálta. 

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a benyújtott panasz, melyben hosszan ecsetelik a két világ és a karakterek közötti hasonlóságokat, sokkal inkább Nick Gautier sorozatára épít - már amennyire én ezt az eddigi tudásommal Kenyon világáról meg tudom állapítani, ugyanis karakterösszehasonlításoknak semmi köze az eddig általam olvasott  a Sötét vadász sorozat első hét részéhez. Az összehasonlítás alapja Nick és az őt körülvevők, Nick sorozatának első része pedig 2010-ben jelent meg. (Persze ettől a világ, amelybe a karakterek az írónő ágyazta valóban 1998-tól létezett.)

A pert február 5-én indították, és Kenyon kártérítést követel a szerzői jog megsértéséért és kiesett haszonért, valamint a jogsértés megszüntetését. 

Kenyon szerint mind a Sötét vadászok, mind az Árnyvadászok egy harcosokból álló elit csapat, akiknek eddig ismeretlen természetfeletti fenyegetéstől kell megvédeniük az emberi világot, eközben pedig élik mindennapi életüket. 

Mindkét sorozatban adott egy harcosokból álló csapat, akik a démonoktól védik a világot, és egy fiatal a Sötét vadászok/Árnyvadászok világának részévé válik, amikor megmenti egy jóképű szőke Sötét vadász/Árnyvadász... A főszereplőknek rá kell jönniük, mi a céljuk az életben, hogy démonokkal és saját bizonytalanságaikkal harcoljanak, eközben pedig mindenféle barátokkal kapcsolatos és családi problémákat kell megoldaniuk. Mindkettejüknek meg kell ölniük démoni apjukat, és szembe kell nézniük a fenyegetéssel, hogy gonosszá akarják őket tenni. Mind az Árnyvadászok, mind a Sötét vadászok rendelkeznek megbűvölt kardokkal, amiknek egyedi neve van, és úgy fénylenek, mint a mennyei tűz. Mindkét világban vannak normális emberek, akik nem tudnak a természetfeletti világról, és külön nevük is van.

Kenyon szerint a hasonlóságokra még 2006-ban hívták fel a figyelmét a rajongói, és ekkor a panasz miatt Clare a Sötét vadász elnevezést Árnyvadászra cserélte. Kenyon azt is nehezményezi, hogy a kifejezést most már nem pusztán a fajra, hanem egy egységesített brandre is használja Clare, ami szintén hasonló az ő Sötét vadász sorozatához. 

A teljes, 29 oldalas vádiratot ITT olvashatjátok, illetve ITT megtaláljátok az összehasonlítást a karaktereket között.  

Cassandra Clare


Az esetre Courtney Milan történelmi romantikus szerző hívta fel a figyelmet, aki korábban maga is jogász volt. Szerinte nem Sherrilyn Kenyon találta ki, hogy emberek harcolank a természetfelettivel, így nincs tulajdoni joga sem arra az ötletre, hogy az emberek vakok egy természetfeletti világra, aminek nevet adtak. Szerinte az általa felsorolt karakter, illetve cselekménybeli hasonlóságok és tárgyak 95%-a a közös irodalmi háttérből táplálkozik. Mind a két történet mitológiai alapokra épít, ebből fakadnak a hasonlóságok. Illetve kiemeli, hogy ötleteket nem tudsz szerzői jogi értelemben levédeni, csupán azok konkrét kifejeződését. Szerinte ha magukat az ötleteket le lehet védetni, akkor soha többet senki nem tudna többé írni. 

Egyelőre Clare és kiadója részéről senki nem nyilatkozott az ügyet illetően. 


A magam részéről picit nevetségesnek tartom az ügyet. Clare-t is, Kenyont is szeretem, de...

Nick sorozatát én magam még nem olvastam, ezért a konkrét összehasonlításokkal nem igazán tudok mit kezdeni, mindenesetre a Sötét vadász sorozat első hét része alapján nem igazán érzek égető hasonlóságokat. Amennyiben pedig ezek Nick sorozatában kerülnek elő ilyen szorosan, akkor nincs alapja a panasznak, hiszen azt később kezdte publikálni a szerző, mint Clare. Még ha a világok közötti hasonlóságok léteznek is, ezek valóban fakadhatnak tisztán abból, hogy közös mitológiai alapból építkeztek, a karakterek közötti hasonlóságok már tényleg kérdésesebbek - viszont ha Nick sorozata három évvel későbbi, a karakterek hasonlósága miatti panasz alapja nem lehet az, hogy Kenyon 1998-ban kezdte a Sötét vadász sorozatot, hiszen Nick története később kezdődő spin-off. (Nagy szükség lenne egy igazi Kenyon szakértőre ebben a kérdésben, egy olyanra, aki mindkét világot jól ismeri.) 

Másrészről, és igazából számomra ez teszi érthetetlenné az egészet: miért most jutott eszébe Kenyonnak perelni? Állítása szerint már a Csontváros megjelenése előtt felhívták a figyelmét a feltételezett lopásra, márpedig akkor Clare még publikálatlan, első könyves szerző volt. Miért nem nyújtott be panaszt ellene Kenyon akkor, amikor a Csontváros megjelent és Clare még nem volt ennyire sikeres? Miért a Csontváros megjelenése után 10 évvel jut eszébe a dolog? 
Az, hogy a Shadowhunters kifejezés most már az új kiadásokon ténylegesen megjelenik a borítón, és egy egész brand épült rá, véleményem szerint elég gyenge érv. Magára az Árnyvadász kifejezésre sem lehet panasza, hiszen kapásból szerintem több olyan könyvet is lehetne találni, amelyben az árnyvadász mint faj létezik, vagy minimum kifejezés szinten megjelenik. 

Mindenesetre akármi lesz is a dologból, rettentő kíváncsian várom a fejleményeket.

6 megjegyzés:

  1. Szerintem ez nevetséges... Ilyen erővel a fél YA piacot be lehetne perelni, mert egymásból merítenek. Legalább három sorozatot olvastam, ahol hasonló karakterek, szituációk vagy családi kapcsolatok voltak, mégsem érzem, h ez plágium lenne
    Bár én nem olvastam Kenyon könyveit, mégis szerintem egy kicsit "savanyú a szőlő" szaga van a dolognak

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek... Ez egy vicc volt 10 éve az írónőnek, hogy pereljen, e érdekes, hogy csak a kötetek sikere után tesz feljelentést véleményem szerint ez a pénzről szó meg a hogy nagy konkurenciát jelent neki Cassie. Ezért így próbálja meg "eltávolítani".

    VálaszTörlés
  4. Csak féltékeny hogy nagyobb sikere volt Cassie könyvének mint az ővének ez vicc

    VálaszTörlés
  5. Csak féltékeny hogy nagyobb sikere volt Cassie könyvének mint az ővének ez vicc

    VálaszTörlés
  6. 10 évvel ezelőtt még nem tudott volna mit legombolni róla, gondolom nem vetette fel a pénz Cassandra-t. Ellenben most.... Ennyi az egész. Pénzről szól minden....

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets