Blogger Widgets

2013. december 3., kedd

Magnus tizenegyedik krónikája - Deszy alkotása


Sziasztok!

A kimaradt jelenet miatt megszakítottam a sort, de akkor végül itt az én mai alkotásom is.



Titokzatos mosoly

– Biztosan jók így a fények? – kérdezte Magnus, és közben próbált a lehető legmozdulatlanabb maradni. Ez nehéz feladat volt a számára, mert aki kicsit is ismerte, az tudta, hogy szeret állandóan mozgásban lenni. Hogyan is maradhatna egy helyben, amikor semmi sem áll? Az idő telik, az élet pedig folyik a maga útján, és csak elszalad mellett, ha nem tartasz vele.

– Tökéletes. Minden tökéletes! – felelte az öreg, csak egy pillanatra tekintve fel. Mire Magnus jobban megnézhette volna már kissé már hályogos, de azért még mindig vidáman csillogó szemét, már vissza is fordult a vászonhoz. Ecsetje olyan könnyedén siklott rajta, mintha nem egy remekmű készülne, hanem csak egy egyszínű paca.

Magnus szerette nézni, ahogy Nardo alkotott. Földöntúli élmény volt, pedig ő aztán tökéletesen tudta, milyen ha az ember elrugaszkodik a mondén valóságtól. A férfi pontosan úgy nézett ki ecsettel a kezében, mint aki meglelte a varázslatot. Bárki azt gondolhatta volna, nincs is egyszerűbb feladat, mint a portréfestés, ha csak rá pillantott. Ajkán mosoly fakadt, ami csak még jobban hangsúlyozta ráncos arcát, de ez cseppet sem zavarta. Karja alig mozdult, viszont a csuklója folyamatosan ide-oda hajlott, ahogy az ecsetet mozgatta. Egész alakjából vidám energia és életöröm sugárzott. Olyan volt, mintha csak a föld fölött lebegne a boldogságtól.

De aki már látta is valamelyik festményét, pontosan tisztában volt vele, hogy amit véghez visz, az minden, csak nem egyszerű és nem hétköznapi.

– Csodálatos – motyogta a művész.

– Tudom, hogy mindenem az, de most konkrétan melyik részemre gondolsz? – kérdezte Magnus csibészes mosollyal.

– Az a mosoly. Mintha... Mintha valami titkot rejtegetnél.

Magnus mindent megtett, hogy ne látsszon rajta a döbbenet. Hát ez a férfi a lelke mélyéig lát? Egészen odáig, ahol származásának sötét titka lapul?

– Ó, el ne szomorodj nekem! – nézett rá kicsit mérgesen Nardo. – Szükségem van arra az elbűvölő mosolyodra!

Így hát Magnus visszaerőltette a mosolyt a szájára, és közben meggyőzte magát, hogy a festő bizonyára csak szimbolikusan beszélt. Hiszen honnan is tudhatna róla, hogy ki az apja? Viszont magában azért megfogadta, hogy igyekeznie kell, hogy jobban el tudja rejteni az érzelmeit. Nincs rá szüksége, hogy minden az arcára legyen írva. Ha nagy boszorkánymester akar lenni, akkor profinak kell látszódnia. Ez pedig nem megy úgy, ha a kölyökképe mellé még érzelmek is társulnak.

– Ez lesz a világtörténelem leghíresebb mosolya! Mindenki ki akarja majd fürkészni a titkodat.

Magnus mosolya ismét természetes lett. Az lehet, hogy mindenki ki akarja majd fürkészni, de senki sem tudja meg. Alig maroknyi ember tudja a legrosszabbat róla, és ez így is fog maradni. Megfogadta, hogy soha többet nem árulja el senkinek az apja kilétét. És bár a soha hosszú idő, eltökélt szándéka volt megtartani ezt a fogadalmát. Nem létezhet olyan ember, akiért megtenné. Még akkor sem, ha legszebb fiú a Föld kerekén, csodálatosan csillogó kék szempárral és dús, fekete hajjal. Pedig ez a kombináció a gyengéje, de még ezért sem...

– Készen van már? – türelmetlenkedett Magnus, mert most már tényleg nem bírta ezt a sok ücsörgést.

– Miénk a világ összes ideje, fiam.

Nardo nem is sejtette, hogy mennyire igaza van. Legalábbis félig. Ahogy az öreget nézegette, Magnus azt gyanította, már nincs sok ideje hátra. Ami viszont őt illeti, tényleg övé a világ minden ideje. Ha meghalni nem tud, csak az öröklét marad. És a dolog nem is hangzott olyan rosszul. Elképzelte, hogy körbeutazza a világot, részt vesz minden buliban – azokban is ahová meg sem hívták –, megkóstolja az összes ételt, megízleli a legfinomabb borokat. Szép élete lesz, amelyet nagyon hosszan élvezhet. És nem hagyja, hogy akár egy perc is unalmasan teljen.

Nardo homlokán hirtelen ráncok jelentek meg.

– Mi a baj? – érdeklődött Magnus. Csak baj lehet, ha az előbb még a boldogságban úszó férfi most hirtelen ilyen... szürke lett.

– Ez a kabát – felelte a festő, ecsetje végét pedig a szájába vette. – Ez a kabát túl... hétköznapi. Nem illik hozzád.

Magnus lenézett egyszerű, fekete kabátjára. Igazán nem értette, mi a gond vele.

– Annyira... pórias. Hiányzik belőle minden varázslat.

A boszorkánymester alig bírta visszatartani a nevetését, amikor ezt meghallotta. Nardo semmit sem tud a varázslatról. Ellenben ő!

– Adok neked egy jó tanácsot, remélem, megfogadod. Egy ilyen szép archoz nem vehetsz fel akármit. Még fiatal fiú vagy, ezért nem értheted, mire gondolok. De a szépség, a szépség elmúlhat. Viszont a stílus örökkévaló.

Magnus elgondolkozott a szavain. Még valóban fiatal volt, élete hajnalán járt csupán. Főleg ha arra gondolt, milyen hosszú ideig él majd valójában. Ez a tizenhét év semmi volt az évszázadokhoz, talán évezredekhez képest, amennyit élni fog. De ez a gondolat mégis a szíve mélyéig hatolt. Ha a stílus örökkévaló, mint ő maga is, akkor feltétlenül szüksége van rá.

És ha már élet...

– Na jó, én ezt nem bírom tovább – nyögte Magnus, aztán felemelkedett és nyújtózni kezdett. Amikor már úgy érezte, minden tagja újra képes mozogni, a festőállványhoz sétált.

– Még nincs kész – mondta Nardo, bár erre Magnus magától is rájött.

– Van már címe? Mert én gondoltam néhányra. Mágikus Magnus, esetleg?

A férfi elmosolyodott.

– Még nem tudom, mi legyen. Nem akarom elsietni.

– Szóval nincs címe? És még alá sem írtad?

– Szignózni a végén szokás – tájékoztatta a boszorkánymestert Nardo.

Magnus megvonta a vállát, ez nem az ő dolga. Ő mindenesetre újabb fogadalmat tett: ha elkészül élete remekművével, feltétlenül aláírja majd.

Elindult a saját dolgára, akadt belőle elég. De amikor még csak néhány lépésre járt, eszébe jutott valami, úgyhogy visszaszólt.

– De nehogy belelógjon a hosszú neved az arcomba, drága da Vinci barátom – nevetett Magnus.

– Ha ez megnyugtat, nem szokásom aláírni a képeimet – csóválta a fejét a festő.

– Ezért jó, ha az ember neve rövid, mint az enyém. Legközelebb válassz te is valami jobbat – kacsintott Magnus, aztán folytatta az útját. Egyelőre még nem tudta, pontosan hová megy ezután. Amboise szép volt, de már szeretett volna olyan országba menni, ahol nem kell elharapnia az r betűket és finomkodva kiejteni mindent. Talán elmehetne Peruba. Mindig is meg akart tanulni spanyolul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets