Blogger Widgets

2014. december 18., csütörtök

12 nap karácsony: 6. nap - Ha két sorozat összefut 2.


Sziasztok!

Megérkezett Nyíri Eszter Stiga mai alkotása is!


„Mégpedig három okból…”


– Na, akkor jól figyelj, bár nem is olyan bonyolult az egész – kezdte a szőke hajú, kék szemű fiatalember. – Igaz, ha jobban belegondolok… Katniss-t sose fogom tudni megtanítani sütni.
A másik, sötét hajú férfi tessék-lássék érdeklődéssel hallgatta a fehér kötényt viselő, a saját miliőjében oly’ magabiztosan mozgó idegent.
Alec sosem volt jó a konyhában, ahogy a húga sem, de egy hirtelen – és meglehetősen esztelen – sugallattól vezérelve elhatározta, hogy a közelgő évfordulójukra egy különleges darabot ad önmagából Magnusnak. Persze nem akarta az ujjait vagy más egyéb testrészét belesütni a készülő pitébe, csak a szívét-lelkét.
– Legelőször is: végy fél kiló lisztet – magyarázta a másik; Peeta, ha Alec jól emlékezett vissza igencsak furcsa nevére.
– Honnan?
– Hogyhogy honnan? – kérdezett vissza a pék. Azt hitte, a fiú csak viccel vele, de látva komoly, rezzenéstelen tekintetét, elbizonytalanodott. Bár Alexander már a legelején figyelmeztette, hogy semmit nem tud a süteményekről, azt nem gondolta, hogy ennyire semmit. – Mondjuk egy kereskedőtől.
– Úgy érted, a szupermarketből?
– Öhm… Akár onnan is – hagyta rá Peeta. Egyre erőteljesebbé vált a gyanúja, hogy tanonca nem tudatlan, hanem bolond. Bár ezt már akkor sejtette, mikor feltűnően tetovált karjait látva megkérdezte tőle, hogy a Kapitóliumból valósi-e, de csak egy értetlen „nem”-et kapott válaszul. Inkább nem is firtatta tovább a dolgot.
– Szóval fogod a lisztet, és átszitálod, hogy biztos sima és csomómentes legyen.
Azzal Alec elé helyezett egy üres tálat, majd a kezébe adta a szitát, és egy kis lisztet öntött bele.
A férfi meglepetten, mozdulatlanul állt, és Peeta magánvéleménye szerint meglehetősen komikusan festett.
– Mozgasd meg egy kicsit! – javasolta neki.
– Hogyan?
– Mondjuk így oldalra.
Alec kissé oldalra döntötte a szitát, mire egy halvány réteg por hullott a tál aljára.
– Ühm, így holnapig is el fog tartani – sóhajtott a szőkeség. – Nem nagy ördöngösség ez, csak kicsit bátrabban kell csinálnod. – Meleg tenyereit a férfi jelekkel borított kézfejére simította, hogy megmutassa, mennyivel bátrabban is lehet ezt csinálni.
Hamarosan kész lettek, és a pék enyhe zavarral húzta vissza a kezét tanítványáéról.
– Ez megvan. Most hozzáadjuk a vajat, a sót, egy tojást és egy kis cukrot. – Mindent Alexander elé tett, amit felsorolt.
Alec bizonytalanul rakosgatta bele a hozzávalókat, minden egyes megmozdulása előtt megerősítést várva Peetára nézett ragyogó kék szemeivel.
– Rendben, elkezdheted összegyúrni.
– Mit csinálni?!
A pék gondterhelten felsóhajtott.
– Mutatom – morogta az orra alatt, majd belenyúlt a tálba, és gyakorlottan egybemozgatta az összetevőket.
Alec meglepődött rajta, milyen könnyedén gyúrja mestere a tésztát, mégis mennyire erőteljesek a mozdulatai – alkarján megfeszültek az izmok, enyhén kidagadtak az erek.
Egy kis idő múlva egyetlen sárgás gömbbé formálódott a sok hozzávaló.
– Hihetetlen – suttogta csodálkozva, de a másik így is meghallotta.
– Micsoda?
– Hogy ez lett belőle…
Peeta először azt hitte, viccel, de a kék szemekben valódi ámulat tükröződött.
– A sütés csodája! – mosolyodott el, majd egy rongyba csavarta a tésztát, és félretette. – Ennek állnia kell egy darabig. Addig elkészítjük a belevalót. – Elővett egy kis kosárnyi piros almát. – Remélem, ezt azért ismered, és tudod, hogyan kell megpucolni?!
Alec végre megmutathatta, hogy azért ő is ért valamihez: egyik éles késével pillanatok alatt megpucolta, kimagozta és kis kockákra vágta a puha, érett húsú almákat.
Peeta elégedetten figyelte, míg kész nem lett.
– Talán mégsem vagy annyira tehetségtelen.
A munka további részén is megosztoztak: Peeta a keze alá helyezte a többi hozzávalót, finoman instruálta, aztán Alec kezét vezetve megmutatta, hogyan kell szép kerekre nyújtani a tésztát, egyenletesen megtölteni az almával, ráhelyezni a tetejét.
Miután a sütőbe tették, rendet raktak maguk körül, majd beszélgetve várták, hogy elkészüljön a sütemény.
A csodálatosan illatozó, aranybarna pite minden képzeletüket felülmúlóan ízletes lett. A második szelet után az Árnyvadász fiú kelletlenül felállt az asztaltól, és szedelőzködni kezdett.
– Lassan mennem kell. Nagyon köszönöm, hogy segítettél!
– Mit gondolsz, sikerülni fog egyedül is megcsinálnod? – kérdezte félig komolyan, félig viccelődve Peeta.
Alec szélesen elmosolyodott.
– Ha nem, visszajövök még egy kis segítségért!


1 megjegyzés:

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets