Blogger Widgets

2015. augusztus 29., szombat

Amiért rettegek és amiért haragszom


Már tegnap terveztem véleményes posztot írni a Shadowhunters sorozat kapcsán - mondhatni a betelt a pohár jegyében -, de aztán nem tettem. Azóta viszont még ráadásul záporoztak a negatív vélemények kapcsán a full-lelkes rajongóktól a "de gonosz vagy" és a "miért kell ilyen pesszimistának lenni" felkiáltások, és ez győzött meg végleg arról, hogy írnom kell. 

Első körben szeretnék néhány dolgot tisztázni. Rajongó vagyok. Sok mindennek vagyok a rajongója, nem csupán az Árnyvadászok világának, így mondhatni, végigkísértem már pár nagy sikert és pár nagy bukást. Végigkövettem a Harry Potter filmeket, a Twilight filmeket, még a szereposztás előtt olvastam a Hunger Games könyveket, így annak a sikerét. Mögöttem van már A beavatott félig-meddig, a Csillagainkban a hiba, Az emlékek őre, A burok, a Vámpírakadémia, A hetedik fiú és még jó hosszan sorolhatnám, hogy mennyi adaptáció. 

Két dolgot szeretnék tisztázni. Az egyik az, hogy mit vállalok azzal, hogy rajongó vagyok. Miért lettem rajongó, kicsit konkrétabban miért lettem az Árnyvadász világ rajongója? Szeretem a világot, szeretem a karaktereket, szeretem a kapcsolatokat, a történenetet, a humort... Egyszerűen szeretem a könyveket. Viszont valamit szeretnék leszögezni: attól, hogy rajongó vagyok, attól még nem teszem le az agyam a küszöbön, és nem kell bólogatós kutyaként bólintanom mindenre. Rajongóként is gondolhatom azt, hogy az első három TMI sokkal jobb volt, és hogy a negyedik rész gyengécske lett. Rajongóként is gondolhatom azt, hogy Cassie mintha félne ölni... Egyszóval rajongóként is lehet VÉLEMÉNYEM. És az lehet pozitív és negatív is, mikor épp miről van szó. És itt még csak a könyvekről beszéltem. 

És akkor térjünk rá az adaptáció kérdésére! Igen, igen, az adaptálás változtatásokkal jár, ahogy ezzel már unalomig dobálóznak azok, akik mindennel egyetértenek. És őszintén? Örülök, ha nekik tetszik a dolog, még ha a magam részéről kicsit értetlenül állok is a dolgok előtt. Ahogy az előbb hangsúlyoztam, rajongó vagyok, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek érzelmeim, nincsen saját véleményem - nem teszem le a szívem és az agyam a küszöbön. Ergó jogom van ahhoz, hogy valamire egyszerűen azt mondjam: Gyerekek, ez hülyeség! Miért kell? 

Ahogy már írtam, számtalan adaptációt végigkövettem már az évek során. És tudjátok, mi a jellemző? Azok a filmek lettek sikeresek, amik hűségesek az alapjaikhoz. Persze, történnek változtatások, ez egyértelmű. Hiszen a film és a könyv teljesen más médium, ráadásul egy film jobbára 1,5-2 óra, ebbe pedig nyilvánvalóan nem fér bele minden részlet. Viszont a jó adaptációk, a sikeres adaptációk elégedettséggel töltik el a könyv olvasóit is, egyszerűen azért, mert hűek hozzá és képesek megragadni a világot, a karaktereket pont azért, amiért már előtte szerethetőek voltak. Megőrzik a sztori lelkét. 

Számtalan olyan adaptáció van, aminél erről megfeledkeztek. Vagy túl sok dolgot változtattak meg, vagy ha nem a sztoriba és a karakterekbe, akkor a lelkébe tiportak bele. Jó példa a Vámpírakadémia - hiába követi a sztorit nagyjából, hiába ugyanazok kb. a karakterek, mint a könyvben, mindezt sikerült az eredeti szellemiségnek teljesen ellentmondó tinigimis vázra felhúzni - meg is bukott a film, csúnyán. Vagy ha már a Csontváros adaptációjáról beszélünk, vegyük a Csontváros filmet! Mire volt a legtöbb panasz a rajongók részéről? Természetesen az indokolatlan változtatásokra. És tenném hozzá, mit nem értettek azok, akik nem ismerték a könyveket? A film második felét, mert semmi értelme nem volt...

Nyilvánvalóan változtatni kell dolgokon, ez az adaptáció természete. De változtatás és változtatás között is van különbség. Van indokolt és megindokolhatatlan. Van, amivel a hardcore rajongó is meg tud küzdeni, és van, ami minden határon túlmegy. És talán még ebből is le tud mindenki nyelni egyet-kettőt, de tömegesen nem. 

Illetve még egy gondolat, amit fontosnak tartok megjegyezni: egy film esetében 1,5-2 órával dolgoznak, így általában ezért maradnak ki részek, sűríteni kell az eseményeket, leegyszerűsíteni stb. Egy sorozat esetében ezeket kibontani több idő van, jó példa a Trónok harca. 

És akkor most jöjjön a Shadowhunters, és a problémám a sorozattal. 

Nagyon sokáig hallgattam, vártam - úgyhogy aki pesszimistát kiált, annak üzenem: nem pesszimista vagyok, pusztán realista. És még csak nem is mondom, hogy rossz a sorozat - annyit mondok, hogy azok a változtatások, amiket eddig láttunk, felháborítóak és kiakasztóak. Számomra mindenképp.

Azt, hogy a szereposztás sokszor teljesen máshogy is elsülhet, mint először gondoltam, bizonyított. Így bizonyos határokon belül nem nagyon szoktam a szereposztások miatt háborogni. Pont a Csontváros volt ilyen szempontból számomra az egyik nagy lecke. Nagyon ki voltam akadva, amikor Jamie lett Jace, és nagyon nem tudtam hova tenni, amikor Robert Sheehan lett Simon, és mindkettőt imádtam. 

Amikor a sorozat szereposztása elkezdődött, nem is nagyon háborogtam. Nyilván meg kell őket szokni, főleg hogy egyszer már megszoktunk másokat. Ehhez idő kell, meg az, hogy teljes harci díszben lássuk őket. 

Az első félelmeim mégis a szereposztással kezdődtek. Ugyanis még mindig nem értem, miért volt szükséges sok szereplő rasszán módosítani. Semmi bajom nincs Isaiah-val, szerintem rám aztán nagyon nehéz rasszistát is kiáltani, viszont egyszerűen értetlenül állok előtte. És míg lenyeltem a békát, és szépen lassan hozzászoktam, már ez is intő jel volt ahhoz, hogy a készítők igen szabadon kezelik az alapanyagot. 

És aztán  sorban jöttek a hírek: a Csontváros adaptációjában feltűnik Meliorn és Camille, akiknek pedig semmi keresnivalója nem lenne ott a sztori elején. Továbbmegyek, újabb szereplőből lett színesbőrű karakter, és ez számomra még fájóbb volt, mint Luke esetében. Luke a belefér kategória, mert legalább semmi nem indokolja, miért ne lehetne... De Camille! Emberek, Camille karakterének története van, és bármilyen meglepő lehet ez mai szemmel, az ő történetének szempontjából igenis fontos, hogy porcelánfehér bőre van és szőke. Picit tekintsünk vissza a történelemben! Camille francia nemeskisasszony - és mint ilyen, nem lehet színesbőrű. Ez ennyire egyszerű. Egy ilyen szimplának látszó döntéssel kétféle irányba vezethet a karakter útja: vagy elveszíti az eredeti háttértörténetét vagy megtartják, viszont akkor teljesen elveszíti a történelmi hitelét. 

Mind a Lightwood szülők, mint Max feltűnik már az első évadban? Hát, oké, legyen, ez még belefér. Nem nagy változtatás, ráadásul ez még pont olyan, amit meg tudnak indokolni. Furcsa is lenne, ha egy teljes évadon keresztül szülők nélkül futkosnának a fiatalok, a sorozatban idő is van bemutatni őket, és legalább érzelmileg jobban fogunk majd kötődni Maxhez, mint a könyvben, így később jobban fog fájni... Na, ez még egy indokolható változtatás. 

Aztán sorban jöttek az apróságok: a szereplők mind idősebbek (még ez is indokolható egyébként), Madame Dorothea nincs, illetve teljesen más funkciója van, mint volt. Simonnak barátnője van, Valentine Csernobilban lakik, Magnusé a Pandemonium, Valentine új csatlósokat kapott, Luke zsaru és természetfeletti ügyekben nyomoz, és behozták mellé Vargas kapitányt (és ez most tényleg pesszimizmus, de meglepődnék, ha nem azért lenne nő, mert valami szerelmi háromszöget akarnak ide), Hodge a csendes, őszülő, könyvtáros fickó helyett egy kigyúrt szexisten, Alecnek menyasszonya van, Michael Wayland él...

Érzitek itt a mintát? Ugyanis lehet nekem arról beszélni, hogy elkerülhetetlen, apró változtatások - de ezek nem azok, főleg nem ebben a mennyiségben.

És akkor ezt még spékeljük meg azzal, hogy egy csomó jelenetben, amiket eddig láttunk, Izzy ruhatára... hogy is fogalmazzunk, kb. olyan, mintha a Micsoda nő rosszabbik oldaláról szalajtották volna. Néha még Claryé is...

Őszintén mondom: én tényleg örültem, amikor kiderült, hogy sorozat lesz, bár megvoltak a magam félelmei. És megint csak őszintén: a félelmeim valóra válni látszanak. 

Rajongó vagyok - a sorozat, a történet, a karakterek, a könyvek rajongója! És amikor az általam szeretett sztorit tapossák két lábbal, akkor igenis felhatalmazva érzem magam arra, hogy legalább kimondjam, ha valami nem tetszik. Ugyanis a rajongás nem párosul kötelező full-optimizmussal, nem kell kútba ugranom, ha épp arról van szó. Rajongóként is lehet negatív véleményem, és ezt tartom. 

És azt is tartom, hogy ami miatt sok rajongó panaszkodik, hogy kettészakadt a rajongótábor - ez nem csak a mi "pesszimizmusunk" eredménye. Ez annak az eredménye, hogy akinek tetszik, az rögtön pesszimizmusként könyveli el, és háborog, és tücsköt-békát kiált. Miközben ez csak véleménynyilvánítás - és most épp eltér a véleményünk. Mert nekem most konkrétan vérzik a szívem. Hogy megnézem-e a sorozat? Igen. 

De én az eredeti sztori mellett tettem le a voksom, és mivel az agyam nem dobtam ki az ablakon, és egy bizonyos határon túl képtelen vagyok szemet hunyni, rettegek tőle. És minden nappal, és minden ilyen hírrel egyre jobban rettegek. És baljós ómenként élem meg még azt is, hogy ha a Csontváros film esetében a félelmeim sem voltak ilyen súlyosak, a film meg ennek ellenére is csalódás volt, akkor milyen lesz az, amikor már most tele vagyok kétségekkel - nem is kicsikkel. 

25 megjegyzés:

  1. ÁMEN!!!! Teljesen egyetértek! Nagyon félek attól, hogy egy CSI - Helyszínelők behatása lesz egy kis természetfelettivel vegyítve! Ha kiderül, hogy Clary, Jace és a többiek segítenek Luke-nak nyomozni bizonyos ügyekben......! Uramisten! Na ne is rémísztgessem magam még jobban! Tuti, h megnézem a sorozatot, de ha kitépi a szívemet....! Sosem szerettem még így egy könyvsorozatot sem, még az Éhezők viadalát sem (bár ott jobban szeretem a filmet), de ez kínszenvedés lesz, ha teljesen el fogják cseszni!!!! :-(

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!
    Teljesen egyet értek! A sorozatot nyilván az fogja követni, aki beleszeretett a könyvbe, de ha ennyi értelmetlen változás lesz, akkor elrontják az egésznek a varázsát.
    És Deszy! Az oldalad nagyszerű, imádom! :)

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!!
    Egyetértek! Mindenben egyetértek!
    Megfogom nézni a sorozatot, már csak abból az okból kifolyólag is , hogy nem csak rajongok, hanem tisztelem is a könyvsorozatot! Azonban ez a sok változtatás nem igazán tesz jót ennek az egésznek, hiszen értelmetlenek, indokolatlanok! Ha kaptam/kaptunk volna rájuk elfogadható indokot , egyből másképp állnánk az egészhez! De így??!!!
    És igazad van Deszy! Vannak olyanok akik meggondolatlanul mondanak tücsköt, békát! De ez nem jelenti azt, hogy nekem / nekünk visszakoznunk kéne a véleményünktől!!!
    Én csak ennyit szerettem volna hozzátenni!
    Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!
    Hát én teljesen egyetértek!! Ez az egész kicsit katyvasz lesz.... Én aki teljesen oda vagyok az Árnyvadász sorozat - ért, nem fogom nézni... Véleményem szerint semmi értelme nem lesz :(

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok,
    egyetértek. :-) Ami itt le van írva, azt nem lehetne a készítőkhöz is eljuttatni? Jó lenne, ha tudnák, hogy vannak akár szükséges, elnézhető változtatások, de olyanok is, amik beletipornak az igazi, rajongókkal rendelkező történetbe. Azt hiszem, ez nekem se és nekik sem jó. Miért? A magam részéről azért nem, mert a falam már nem bír el több párnát és repülő tárgyat és a szívem megszakad, látva, hogy mi folyik ott. Nekik azért nem- ez csak az én véleményem- mert a bevételük tetemes része valószínűleg a rajongóktól fog származni ezért fontosnak kéne lennie, hogy elnyerjék a tetszésünket. Miért gondolják, hogy amit úgy szerettünk meg, ahogy van, azt hatásvadász tv-s fogásokkal izgalmasabbá tehetik és több pénzt kereshetnek vele? Egy adaptációt nem lehet teljesen elvonatkoztatni az alaptól, így ha bár a sorozat tetszeni is fog, azért ott lesz a bibi, hogy egy csomó minden más és így nem az igazi. Egyre inkább kiábrándulok majd, végül pedig nem lesz kedvem nyomon követni (Volt már hasonló). Adja az ég, hogy ne ez történjen meg. Tudom, hogy a szerződéses színészeknek már nem lehet kiadni az útját (gondolok itt pl. Lydiára), de átírni a jelenlétük okát? Ha már így is sok mindent átírtak...Egy élet minden mozzanatát még a könyvekben sem lehet leírni, így néhány dolog még akár TÉNYLEG indokolt is lehet a sorozatban. Rengeteg békát lenyeltem már, összevesztem az LB-mal is ( kibékültünk :-) ). Clary-ről jó, ha egy normális ruhás fotót láttam, a többin feketét, bőrt, vagy minit viselt, mint egy... Na, hagyjuk. Hol az a lány, aki csak bulizni akart, erre belecsöppent egy idegen világba, elrabolták az anyját, vámpírokkal harcolt a legjobb barátjáért, egy csomó mindenen átesett... Ja, és a könyv alapján úgy vettem le, hogy korábban nem ő volt a gimi ranglétrájának csúcsán. Remélem, hogy rajzolni nem fog elfelejteni időközben...Kat biztosan jó színésznő, remélem, tudja majd hozni a karaktert.Meg fogom nézni a sorozatot, de félek, hogy nem fog igazán tetszeni, pedig nagy reményeket fűzök hozzá.

    VálaszTörlés
  6. Ez a sorozat csoda, ha meg fog élni egy 1/2 évadot, utána el lesz kasza! Minden soroddal egyet tudok érteni. Ez volt az egyik kedvenc természetfeletti könyvsorozatom. A film csapnivaló volt, félrecastingolt, giccses csalódás, de ez a sorozat egyenesen hitvány lesz. Nem szeretnék csalódni, így nem is igen fogom nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nézd meg! :-) Végső véleményt én is csak az alapján fogok tudni nyilvánítani. Eddig-igaz- nem alakul a dolog annyira fényesen, de vannak jó pontjai is és még lehet, hogy lesznek meglepetések és kiderül, hogy félreértettünk valamit.

      Törlés
  7. Én őszinte leszek - nekem semmi bajom a változtatásokkal. Igazán nagyon hardcore Cassie Clare rajongó vagyok évek óta, a TMI a legkedvesebb könyvsorozat, amit valaha olvastam. Ha valakit be akarok vonni az árnyvadász világba, akkor azt tanácsolom neki, hogy olvassa el a könyveket, és ne vegye komolyan a Csontváros filmet, mert a kettő teljesen más színvonal. Ezzel szemben amit a sorozatból láttunk eddig, minden elnyerte a tetszésemet, az új castingot imádom! Egyedül a Camille probléma az, amit nem tudok megemészteni, mert nála tényleg kritérium lett volna, hogy fehér színésznőt válasszanak a múltja miatt. A többi változtatást viszont pozitívumként fogom fel, mert így én is teljes szívvel élvezni tudom majd a sorozatot. Nem szóról szóra ugyanazt a történetet kapom vissza a tv-ben, amit már 100szor elolvastam, hanem egy új dolgot. Szerintem azzal, hogy ezt a sorozatot (talán) elrontják, a könyvek még nem veszítenek a szépségükből. Azok ugyanúgy érintetelenek maradnak. Engem a ratyi film jelenléte sem zavart sosem. Aki megnézte a filmet, és tetszett neki, annak azt mondtam - olvasd el a könyveket, ha a film bejött, a könyveket imádni fogod! A sorozat és a könyvek számomra teljesen két külön világ, és alig várom, hogy láthassam, mit hoznak ki belőle. Nekem személy szerint tetszik, hogy ilyen lazán és rugalmasan kezelik az "alapanyagot". Lehet, hogy rosszul sül el a dolog, de én mindenképpen adnék neki egy esélyt. Legfeljebb majd a fejemet csóválom, és újra elolvasom az egész TMI sorozatot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Kedves Névtelen, egyetértek veled, és olyan szépen fogalmaztad meg :) Ilyen egy pozitív ember - a pesszimista/realistákat is értem én, de néha jobb így kezelni a dolgokat ;) na, nem vagyok egyedül, de örülök :D

      Ui.: örökké a Vámpírnaplókat fogom felhozni: nem sok köze a könyvekhez és mégis milyen jó lett.. én legalábbis szkeptikusként kezdtem neki és nagyon belezúgtam az egész sorozatba.

      Törlés
  8. Minde egyes alkalommal, amikor hallottam egy-egy drasztikus változásról, mindig úgy éreztem, hogy egy kést döfnek a szívembe, közben azon gondolkodtam, hogy ha én így érzek, akkor vajon Cassie? Hisz ő megteremtett egy tökéletes világot, és a sorozat készítői tönkreteszik ezt, és nem értem hogy miért. A könyvek története, a szereplők és a háttértörténetük tökéletesen ki van dolgozva, és ez nem minden könyv eseteben igaz. De a készítőknek ez nem számít ők csak azt akarják hogy jó sokat kaszáljanak a sorozatból. De az a kérdés vajon megéri-e a 2. évadot?
    Én adok egy esélyt a sorozatnak, mert rajongó vagyok, és látnom kell hogy milyen lett, de abban biztos vagyok, hogy meg fog szakadni a szívem, mikor nézem. :(

    VálaszTörlés
  9. Nem azért de Vámpírnaplók. Ott kifejezetten jót tett a történetnek a sok változtatás. Miért ne lehetne ez is olyan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem érdemes szerintem összehasonlítani, mert a Vámpírnaplók könyvben kifejezetten gyengus - sokszor alig történik benne valami, és az írónő stílusa se a legjobb. (Tudom, ezzel nem mindenki ért egyet, de nekem ez a véleményem.)

      Törlés
  10. Én is olyannak szerettem meg az árnyvadászok történetét amilyennek Cassie megírta, sőt az elején szinte szerelmes voltam belé. A filmről nem is mondok semmit tudtam, hogy rossz lesz és számomra az is lett. A sorozatot viszont ennyi változtatás után már kezdem nem együtt kezelni a könyvekkel. És szerintem még kihozható belőle valami egész jó is. Példának csak a Hannibal sorozatot tudom felhozni. Ott először a sorozatba szerettem bele, és a könyveket se a filmeket nem láttam. Utána kezdem csak el olvasni a könyveket. És ha azt állítom, hogy lazán kezelték az alapanyagot a készítők akkor még keveset mondtam. Az elején egészen új történetet kreáltak, az utolsó évadra meg úgy összekutyulták az időrendet hogy ember legyen a talpán aki kibogozza. Férfi szereplőket nővé változtattak, és még a szerplők kapcsolatain is variáltak. Ennek ellenére imádom továbbra is a sorozatot és a könyveket is megszerettem. Csak külön kell választani a kettőt. De egyett tudok érteni a felháborodott emberekkel is, valószínúleg én is az asztalt ütném ha egy Végzet ereklyéi sorozatot várnék nem csak egy sorozatot Áranyvadászokról.

    VálaszTörlés
  11. "Valentine Csernobilban lakik, Magnusé a Pandemonium..." MI??? o.O Édes jó Istenem, mondd, hogy ez nem igaz!!! @_____@
    ÉN már a legelején éreztem, hogy ebből nem fog semmi jó kisülni...Cassie, könyörgöm......legalább te lennél észnél, és látnád, hogy az eddig "kitermelt" részek....egy nagy rakás **** ><" Komolyan, tervezek író lenni, és ha valami csoda folytán adaptálnák........amit kétlek, de ha mégis, akkor én ott lennék a forgatás és casting legeslegelső perceitől kezdve, és ha valami nem olyan, mint ami a regényemen le van írva......akkor ideglelés és hajtépés lenne, úgy hiszem xDD De szerintem ezzel ti is így lennétek! :)
    És ja, reménykedjünk....olyan könnyen fog menni MINDENT átvariálni, mint ahogy azt a könyvben (meg esetleg a filmben) eddig megszoktunk? Azért ne legyünk már ENNYIRE naivak.....amúgy is, regényt adaptálni piszok körülményes meló! Tekintve, hogy míg olvas az ember, személyenként mindenki máshogy képzeli el a karaktereket, történetívet, jeleneteket....így nem is lehet mindenki kedvére tenni, DE ennyi változtatás inkább a kárára válik a sorozatnak, és ja, lehet én is pesszimistának leszek kikiáltva, de nem érdekel. Ez az én véleményem, és teljes mértékig egyetértek Deszy-vel!
    És ja, valaki informálja le kb. az egész stábot végre!!! >o< Alec-nek NE legyen kics**ett menyasszonya, Camille és Meliorn húzzanak onnan a búbánatba, és ne jöjjenek elő egészen addig, ameddig jelenésük nem lesz!!!
    És könyörgöm, Luke-t öntsék le hypo-val, liszttel, vagy t**öm tudja mivel, és én vagyok a legkevésbé rasszista, de ez nagyon gáz.......véleménykinyilvánítás vége ˇ^ˇ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez azért ennél bonyolultabb - egy szerző nem minden esetben szólhat bele a könyve adaptációjába, és akkor is csak bizonyos dolgokba. Minden a szerződéstől függ.

      Törlés
    2. Akkor a szerződést kellene módosítani....nagyon gyorsan, különben az egész sorozat kaszát fog kapni o.O Azért remélem, ők is olvasgatnak ilyen-olyan fórumot, meg gondolom, twitteren is kifogásolnak dolgokat a rajongók.....azért ezeket a hozzászólásokat csak nem fogják figyelmen kívül hagyni! (Mármint, amiket twitteren meg FB-n meg ilyen-olyan helyeken írogatnak az emberek)

      Törlés
  12. Valamiért teljesen egyet tudok veled érteni Deszy. Habár nálam Alec menyasszonya verte ki balhét, a többi módosítást nem igazán vettem magamra. Nem tudom mi lesz ebből, de mivel Eleve a könyvek rajongói fogják első sorban megnézi, meg persze néhányan, akik odatévednek, ezért lenne jó, ha nem egy hollywoodi sablonf*szság lenne ebből az egészből. Pl. Ott van Luke, mint rendőr, aki démontámadásokat nyomoz... Na most komolyan nem lett volna sok jelenete, ha könyvetárul és teliholdkor átváltozik? Nem csalt volna oda a tv elé pár buta amerikait? Stb.
    Szóval én attól Félek leginkább, hogy a sorozat egy lebutított valami lesz, olyan történettel, amiben senki sem fogja keresni a logikát, az összefüggéseket. Lesznek természetfeletti lények, akik harapnak, démonok és vadászaik, meg egy lány akik hipphopp belecsöppen, de semmi sem fog világot teremteni, ahogy a könyvekben. Szóval az egész azoknak lesz kitalálva, akik amúgy az életükben nem vennének a kezükbe könyvet?! Mert most őszintén, ha igazán azoknak fog szólni, akik a könyvekbe szerettek bele, akkor nem az lenne a cél, hogyha már Ennyi pénzt meg energiát áldoznak rá, akkor ne megint egy kifacsart, lényegétől megfosztott történet legyen, mint anno a film?
    Szóval engem nem érdekel, hogy mit változtatnak, amíg úgy érzem, hogy nekem szól, addig nézni fogom, de mihelyst megint kapok néhány kipingált kölyköt, akiknek amúgy angyalvér folyik az ereikben és démonokat ölnek, és mellesleg van néhány vámpír akik isten tudja miért laknak egy hotelben... meg Lightwoodék is, hogy kerültek oda? Ki kinek a kicsodája? Stb na akkor fogom én azt mondani, hogy Köszi, de nem kérek több buktát. ^_^
    Bocsi, hogy ilyen hosszú volt. *.*

    VálaszTörlés
  13. Teljesen egyetértek veled, minden szavaddal. Én és a legjobb barátnőm is rajongók vagyunk, szóval együtt vártunk az elejétől a dolgok kimenetelére. A castingnál Dominic Sherwoodnak nagyon örültünk, az egy löket volt hogy na, illik a szerepbe (persze nem mindenki gondolja igy) szóval a készitők odafigyeltek. Aztán kezdtek egy picit mindig lejjebb menni a dolgok. Oké a szereplők szépek meg helyesek meg dögösek, de héé miért is kell ennyire elmásitani a karaktereket ÉS a történetet? (Luke bőrszine, Hodge fiatal, Izzy ribancos ruhái, 10000+ fölösleges karakter, történelmi háttér stb,) Hodge-on rendesen kiakadtam. Persze hogy helyes meg kigyurt, jeee, de annyira szerettem a csontvárosban, olyan szépen leirták a karakterét. Az a véleményem hogy ez a sorozat szin tiszta eyecandy lesz. Amit csak azért néznek mert hű de jo pasik, wow de dögös csajok, meg van itt valami történet is ami ugy elmegy. És akkor hogy szappanoperásabb legyen, vigyünk bele szerelmi háromszögeket, felesleges drámákat stb. És amikor ezeket a változtatásokat olvastuk még az elején, ingattuk a fejünket, ám végül csak azt mondtuk, áá nem is olyan nagy dolog. ennél lehetne rosszabb. Csak hogy elértünk arra as szintre ahol már nem tudunk csak ugy szemet hunyni a változtatásokon. És akkor ha megint csődöt mond a sorozat, jönnek a kritikusok akik szépen leszolják (amit meg is fogok érteni ha igy folytatják) és igy bemocskolódik ez a szép világ. Senki nem fogja nagyra tartani, Olyan mint a twilight (bocsi twilight rajongok) lehet hogy hires lesz, és a tinilányok fogják imádni, de szerkezetileg egy nulla, sablonos hp/twilight/vagyazistentudja milyen kopi lesz. Nekem ez a véleményem.

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Én határozottan egyetértek azzal, hogy van véleményed, még ha az negatív is, és igen is jogod van ennek hangot is adni. Azzal nagyon egyet tudok érteni, hogy kicsit fura az egész ahogy megcsinálták, és igen, sajna nagyon sok olyan könyv feldolgozás van, amin változtattak, de nem tett jót neki. (ez alól én a gyűrűk ura és a hobbit filmeket, valamint az éhezők viadala is remekül sikerült, mindegyik, amit eddig láttam, de sajna ellenpéldának meg ott van az eragon, én imádtam a könyveket, tényleg, nem is vékonykák, házat simán építenél velük, de a film és a könyvnek semmi köze nem volt egymáshoz, a szereplőkön, a helyeken és esetlegesen a fő csapás irányon kívül, de ha nem olvastad a könyvet (vagy legalább tudtad úgy nézni a filmet, hogy el tudtál vonatkoztatni a könyvtől), akkor igen is egy látványos fantazy filmet kaptál)
    A lényeg lényege, nagyon szeretem a TMI könyveket és a kiegészítéseket, Magnus némely könyve meg valami fenomenális volt :D Az, hogy mit csinálnak a sorozattal különösebben nem érdekel, mert ígyis úgyis meg fogom nézni, sőt még a szüleimmel is végig nézetem, mert mire az kész lesz úgy is kifogyok a nekik szánt sorozatokból :)

    Szóval szerintem nyugodtan nyilvánítsd ki a véleményedet, egyrészt ez a te oldalad, azt csinálsz itt amit akarsz, ha meg valakinek nem tetszik, annak nem kötelező ide feljönnie.

    VálaszTörlés
  15. Ennyi össze-visszaság után Sebastian-Jonathant nem akarják máris felvonultatni akár az első részben? Ez a sorozat egészen más lesz mint a könyv.

    VálaszTörlés
  16. Én csak azzal nem értek egyet hogy a csontváros filmjét nem lehet érteni annak aki nem olvasta a könyvet,mert (lehet hogy együl vagyok) de én úgy néztem és értettem. De minden másban teljesen egyetértek

    VálaszTörlés
  17. Szia! 100%-ig egyetértek. Talán egy fél éve olvastam a Csontvárost és hát a filmben nagyot csalódtam. Persze természetesen felkészültem rá, hogy nem lesz túl jó mert ahogy Te is mondtad 1,5 vagy 2 órába kell nyomorítaniuk az egészet. A szereplőkkel úgy nem volt semmi bajom mert elég jól válogatták őket, de könyörgöm!!! A történetet olyan szinten kiforgatták, hogy az már fájt. Utána elolvastam a többi részt és hatalmas rajongó lettem. Imádom az összes könyvet tényleg, ezért utána néztem, hogy lesz-e folytatás. Beletellett egy kis időbe mire kiderítettem, hogy sorozat lesz belőle persze ezt is az oldal segítségével. Annyira megörültem, hogy sorozat lesz belőle, hogy már ugráltam örömömben. Aztán megláttam, hogy más a szereplőgárda ami egy kicsit elszomorított, de nem zavart annyira, na de amikor megláttam Luke-ot meg Magnus-t eléggé kiakadtam. Nem vagyok rasszista félreértés ne essék, de, ha már a könyvben fehér akkor itt is próbáljanak olyat keresni. Magnusnak pedig szerintem Gao tökéletes volt, mert már nem azért, de most a sorozatban Magnus kisebb mint Alec!!! Na de persze ez se érdekelt annyira bár már ezért is fájt a szívem. Aztán egyre több infót kaptunk és ezek tényleg egyre kiakasztóak. Szeretem az Árnyvadászvilágot és valószínűleg megnézem a sorozatot is csak ez így nem lesz olyan jó.

    VálaszTörlés
  18. Azt hiszem, egy kicsit túl elfogultan vélekedtem először. Egy könyvet sosem lehet teljes hűségében visszaadni, és ez így jó. De gyomrosokat azért nem akarok. Van, ami nem csak sok, de sokk is. A szükséges változtatások előtt meghajolok, azok előtt is, amikre rá lehet biggyeszteni a "jó, ez izgalmasabb lesz és nem is lehetetlen" cetlit, mint Mayrise és Robert vagy egyéb könyves szereplő megjelenése, mert a könyv sem percre pontosan írta le minden egyes szereplő életét. Sőt, ezek még logikus megoldások is. Akár a múltba vagy az intézeten kívül zajló eseményekbe is betekinthetünk. Ez klassz! Bízzunk benne, hogy akik kezükbe vették a könyvet és elhatározták, hogy magasabb szintre emelik, azok értenek a munkájukhoz. Csak ne támasszanak fel halottakat(hacsak a múltat nem akarják megmutatni), ne legyen ennél több új változtatás, amit nem tudunk hova tenni. Mi nem tehetünk semmit, csak véleményt mondhatunk. Csak remélem, hogy nem fogják megbontani a könyv világát. Sok minden nekem se tetszik... rajongó vagyok. Ami eddig volt, még úgyahogy elfogadható, mert lehet, hogy mi még nem látunk mindent és tényleg jó lesz úgy, hogy közben a könyvhöz is hű lesz. Ez nem csak egy árnyvadászos sorozat, mert ennyi erővel kitalálhatnak egy új történetet, és arra rá lehetne ezt fogni, de nem a Végzet ereklyéire. Ez nem csak egy a sok közül történet, hanem A Történet. És ezek a könyvek nem hiába fordíttattak le sok nyelvre, nem csak úgy adtak el belőlök sok millió példányt. A rajongók is meg fogják nézni a sorozatot, én is. Azonban az első roham után-ha kifacsarják az egészet- lanyhulni fog a nézettség... el tudjátok képzelni a továbbiakat. Csak az tudja ezt a sorozatot fenntartá nélkül megnézni, aki nem olvasta a könyvet. Mert bárki, bármit mond, első indokod az lesz, amikor megnézed, hogy kívácsi vagy, mit csináltak a KÖNYVből. Nem, hogy jé, itt egy árnyvadász-sori. Megértem a változás és elfogadó csapatot és a radikálisabbakat is. Egy sorozat más, mint a könyv, amiből csinálták, de nem lehet elvonatkoztatni, hogy azt adaptálták. Várom már. :-) Magnusra kívácsi vagyok, Alec csak beszéljen és mosolyogjon, mert odavagyok érte...Dom klasz Jace lesz és Clary végre igazán vörös hajú.

    VálaszTörlés
  19. Tuti, hogy más lesz, mint a könyv. Amikor bejelentették, hogy sorozat lesz, tudtam, hogy nézni fogom de egyből eszembe jutott a Vámpírnaplók. Imádom a sorozatot, de mikor elolvastam az első kötetet, rögtön tudtam, hogy a sorozatnak köze nincs a könyvhöz. Na kb ilyen lesz a Csontváros is. Valószínűleg imádni fogom, de köze nem lesz a könyvhöz, amit szintén imádok!

    VálaszTörlés
  20. Tuti, hogy más lesz, mint a könyv. Amikor bejelentették, hogy sorozat lesz, tudtam, hogy nézni fogom de egyből eszembe jutott a Vámpírnaplók. Imádom a sorozatot, de mikor elolvastam az első kötetet, rögtön tudtam, hogy a sorozatnak köze nincs a könyvhöz. Na kb ilyen lesz a Csontváros is. Valószínűleg imádni fogom, de köze nem lesz a könyvhöz, amit szintén imádok!

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets