Blogger Widgets

2015. április 20., hétfő

Dom szeme


Sziasztok!

Mivel láttam, hogy már így is sok komment érkezett Dominic Sherwood szemével kapcsolatban, gondoltam, megérdemel egy posztot. 

Mert igen, jól látjátok, Dom két szeme nem egyforma. Az egyik kék, a másik barna, némi kékkel.
Ez meg mégis hogyan fordulhat elő? A kulcsszó: heterokrómia.



A heterokrómia gyakorlatilag egy szemmutáció. A szemszín a szem szivárványhártyájának látható színe, amit a gének határoznak meg. Heterokrómia esetén az egyik szivárványhártyában nagyobb a melanin koncentrációja, amely a szem színéért felelős pigment. Így lehetséges, hogy a két szemnek más a színe. Sőt az is előfordulhat, hogy a két szem színe nem teljesen eltérő, csak nyomokban. (Például egy kékszemű embernek mindkét szeme kék, de az egyikben van egy vékony sávnyi barna rész. Ilyen például a filmben Valentine-t alakító Jonathan Rhys Meyers szeme is.



Persze a mutáció embereknél még mindig elvétve fordul elő, de állatoknál nagyon gyakran találkozhatunk vele. Egyes fajoknál gyakoribb, például a kutyák közül a szibériai huskyknál.

3 megjegyzés:

  1. Ehhez szeretném hozzátenni, hogy még létezik a centrális heterokrómia, ahol mindkét szemben, szimmetrikusan több szín jelenik meg, és ez úgy tudom, egészen gyakori az embereknél is :) Nekem is ilyen van: az alapvetően kék szememben a pupilla körül van egy arany "korona" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.facebook.com/groups/1086110198132788/ :) Heterokrómia

      Törlés
  2. https://www.facebook.com/groups/1086110198132788/ Orlissa, várunk a szemed miatt! :)

    VálaszTörlés

Rendeljétek meg innen Cassie könyveit!

Blogger Widgets